O vastă analiză făcută de CNN cu ajutorul experților militari, pornind de la „coloana vertebrală” a oricărei armate, „umilele camioane”, relevă starea lamentabilă în care se află trupele de invazie ale lui Putin. Înapoiere tehnologică, ineficiență, corupție, dependență de mâna de lucru a recruților și penurie de vehicule – toate acestea zugrăvesc un tablou foarte departe de imaginea pe care propaganda și trolii ruși au construit-o despre forțele Moscovei în ultimii 15 ani.
Dincolo de militari echipați ca niște Robocop, tancuri și rachete, în spatele tuturor armatelor lumii stă logistica fără de care nici diviziile de blindate, nici cele mai antrenate trupe speciale nu pot face absolut nimic. Armatele au nevoie de camioane pentru a-și transporta trupele, pentru a aproviziona tancurile cu muniție. Cine neglijează importanța camioanelor într-un război face o greșeală capitală.
Sisteme de rachete în valoare de milioane de euro transportate pe roți cu pneuri făcute praf, prost întreținute și neumflate la presiunea corespunzătoare
S-ar părea că Rusia tocmai această eroare a comis-o, iar acum se confruntă cu o problemă majoră în timpul invaziei Ucrainei, spun experții întrebați de CNN. Imaginile camioanelor rusești relevă toate problemele nevăzute de care se izbește Moscova: dependența de recruți (care nu sunt militari profesioniști), lipsa mijloacelor automatizate, corupția omniprezentă, penuria de mașini care a împins Guvernul să apeleze la vehicule civile, totul în contextul unor distanțe foarte mari care trebuie parcurse pentru ca trupele din prima linie să fie aprovizionate. Iar asta, în timp ce Ucraina opune o rezistență acerbă și abilă.
Trent Telenko, fost auditor de control al calității pentru Agenția de gestionare a contractelor de apărare din SUA, explică: „Tot ceea ce are nevoie o armată pentru a-și face treaba vine dintr-un camion. Arma nu este tancul, ci obuzul pe care îl trage tancul. Acest obuz se deplasează cu un camion“. Absolut tot depinde de acest vehicul: alimentele, combustibilul, medicamentele și chiar soldații. Liniile logistice depind în cea mai mare măsură de camioane, spune expertul, iar Rusia are o mare problemă aici – de organizare și nu numai.
Telenko a exemplificat cu ceea ce el a numit „canarul din mina de cărbune” (e vorba de pasărea care îi anunță din timp pe mineri că se va surpa galeria): fotografia cu pneurile deteriorate ale unui camion Pantsir S1, care transportă sisteme mobile cu rachete în valoare de milioane de euro. Fiind vorba de echipament atât de scump, spune specialistul, te-ai fi așteptat ca întreținerea să fie ireproșabilă. Cu toate acestea, după doar câteva săptămâni, anvelopele vehiculului erau deja făcute praf.
Dacă mașinile nu sunt mișcate frecvent, spune Telenko, cauciucul anvelopelor devine casabil, iar în pereții acestor apar fisuri și rupturi. Expertul observă că problema este frecventă atunci când anvelopele sunt folosite fără a fi umflate la presiunea corespunzătoare pentru a face față condițiilor noroioase cu care se confruntă forțele rusești în primăvara ucraineană.
Pentru Telenko, care timp de mai bine de un deceniu s-a specializat în problemele de întreținere din flota de camioane a armatei americane, starea Pantsir S1 este o greșeală revelatoare: „Dacă nu faci (întreținere preventivă – n. red.) pentru ceva atât de important, atunci este foarte clar că întreaga flotă de camioane a fost tratată în mod similar”.
Cum s-a blocat convoiul de 64 de kilometri de tancuri și camioane din cauza „problemelor mecanice”
Teoria lui Telenko trimite, fără îndoială, la expresia generalului american Omar Bradley, din Al Doilea Război Mondial, „amatorii vorbesc despre strategie, profesioniștii vorbesc despre logistică”. Iar Telenko nu este primul care detectează o lipsă de profesionalism în armata rusă, care include în acest moment sute de mii de recruți.
Într-un incident notoriu, petrecut chiar la începutul războiului, un convoi de 64 de kilometri de tancuri rusești, vehicule blindate și artilerie remorcată a rămas blocat la 30 de kilometri în afara Kievului. Blocajul s-a produs, scria la acea vreme Ministerul britanic al Apărării, nu numai din cauza rezistenței ucrainene, ci și din cauza unor „defecțiuni mecanice”.
Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat pentru CNN că Rusia a făcut „pași greșiți” și „s-a luptat cu logistica”, în timp ce sâmbăta trecută un înalt oficial american din domeniul apărării a afirmat că rușii încă nu și-au rezolvat „problemele de logistică și de susținere” și că nu vor putea să-și întărească forțele din estul Ucrainei „cu mare viteză”.
Folosirea camioanelor civile arată că Rusia nu mai are suficiente dintre cele militare. Dar cele civile nu sunt făcute să reziste și nici să transporte echipamente specifice în afara drumurilor
Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews din Scoția, vede și alte probleme în logistica rușilor: utilizarea de către aceștia a camioanelor civile pentru a le înlocui pe cele militare pierdute în luptă – aceasta arată clar o penurie. „Camioanele civile nu sunt făcute la nivel militar. Nu sunt făcute pentru a transporta încărcăturile, nu sunt făcute pentru a transporta echipamentele specifice” și, în multe cazuri, nu pot funcționa nici măcar în afara drumurilor, spune O’Brien. Rigorile războiului sunt deja destul de solicitante pentru cel mai robust camion de calitate militară, darămite pentru unul civil.
Profesorul explică: „Un singur kilometru, pe timp de pace, dacă ]l conduci pe timp de război, înseamnă cam 10 sau 20 de kilometri, pentru că încarci camionul din greu cu sarcini utile uriașe„. Acest amestec de camioane civile și militare naște și problema întreținerii, deoarece piesele de schimb pot să nu fie compatibile. Și, după cum subliniază O’Brien, „nu vreți să trebuiască să luați un autocamion nou de fiecare dată când unul vechi se strică”.
Rusia nu poate nici măcar să-și recupereze toate vehiculele care se defectează. Iar cele stricate trebuie tractate și câte 160 de kilometri, ca să fie reparate
Alex Vershinin, fost ofițer al armatei americane care a efectuat patru misiuni în Irak și Afganistan, spune că problema e amplificată de faptul că, atunci când vehiculele se defectează, Rusia are resurse limitate pentru a le recupera.
Grupurile tactice de batalioane ale armatei ruse – cele care reprezintă vârful de lance al atacului în Ucraina – au în mod normal doar un vehicul ușor și unul greu de recuperare, chiar și în unități care dispun de zeci de vehicule, a scris Vershinin, într-o analiză făcută în luna martie pentru Institutul de Război Modern al Academiei Militare a SUA. Acest lucru înseamnă că vehiculele de luptă trebuie uneori să fie redirecționate către sarcini de tractare și uneori vehiculele avariate „trebuie să fie tractate până la o 160 de kilometri„.
O’Brien sugerează că Rusia și-a neglijat camioanele în mare parte pentru că acestea nu sunt suficient de strălucitoare pentru o armată dornică să își arate sistemele de armament de ultimă generație. În ultimii ani, Putin s-a lăudat cu rachetele hipersonice ale Rusiei, cum ar fi Zircon și Kinjal, cu avioanele de luptă invizibile, cum ar fi Su-57, și cu flota sa modernă de 11 submarine cu rachete balistice. „De multe ori, armatele pline de farmec ale dictatorilor sunt bune la armele spectaculoase, cumpără avioane și tancuri de ultimă generație, dar nu cumpără de fapt lucrurile mai puțin impresionante„, spune O’Brien.
Soldații în termen nu sunt interesați și nici nu știu să-și facă treaba. Acum, recruții sunt cu moralul la pământ: „N-au fost informați corespunzător, n-au fost instruiți corespunzător, n-au fost pregătiți, nu doar fizic, ci nici mental pentru ceea ce urmau să facă“
La baza problemelor logistice ale Rusiei, spun experții, se află două lucruri care afectează armata sa: recrutarea și corupția.
Aproximativ 25% din milionul de soldați ai armatei ruse sunt recruți, scrie Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale – deși mulți experți cred că această cifră poate fi înșelătoare, bănuind că o parte din trupele care nu sunt recrutate sunt fie constrânse, fie păcălite să se înroleze.
În Rusia, recruții servesc în armată timp de un an și tind să ocupe gradele inferioare și multe din pozițiile lanțului logistic, inclusiv întreținerea vehiculelor. „Nu prea poți învăța nimic într-un an despre întreținerea sistemelor militare„, spune Telenko. Recruții sunt, de asemenea, lipsiți de motivație, deoarece știu că timpul pe care îl au de petrecut în armată este atât de limitat, spune el.
Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat miercuri că Washingtonul observă probleme de moral în rândul recruților ruși, care reprezintă „aproape jumătate” din forțele sale din Ucraina. „Avem dovezi, chiar dovezi recente, că au fost dezamăgiți de acest război, nu au fost informați corespunzător, nu au fost instruiți corespunzător, nu au fost pregătiți, nu doar fizic, ci nici mental pentru ceea ce urmau să facă„, a declarat oficialul american.
Prin comparație, în armata americană, întreținerea vehiculelor este asigurată de un corp de subofițeri voluntari, sergenți și caporali profesioniști care rămân pentru perioade de înrolare prelungite și care sunt motivați de creșteri salariale și promovări. „Vrei să ai oameni la fel de buni pentru întreținerea logisticii ca și pentru orice altă ramură„, spune profesorul O’Brien, de la Universitatea St Andrews. El adaugă, referindu-se la Rusia: „Erau ei în formă pentru un război logistic sau pur și simplu n-au luat problema în serios?„.
Corupția generalizată: ofițerii iau șpăgi ca să semneze contracte pentru echipamente slabe calitativ și pentru întreținere care nu se face
În sfârșit, există și corupția care, potrivit experților, macină armata rusă de ani de zile. Matthew Stephenson, profesor la Facultatea de Drept de la Harvard și redactor-șef al blogului Global Anti-corupție, scria în martie că fenomenul corupției a avut un efect deosebit de coroziv asupra logisticii de întreținere și aprovizionare a armatei ruse. „Toate aceste probleme pe care experții anticorupție și specialiștii în securitate națională le subliniau de ani întregi par să se manifeste în actuala invazie rusă„, a concluzionat el.
„Corupția – sub formă de deturnare de fonduri sau mită – poate duce, de asemenea, la achiziționarea de echipamente care nu corespund standardelor, de exemplu prin acordarea contractului pentru echipamente sau întreținere unui furnizor mai puțin calificat, care este mai dispus să plătească mită. Sau persoana responsabilă de alocarea bugetului de întreținere sau de achiziții poate pur și simplu să raporteze cheltuirea întregii sume prevăzute în buget pentru produse sau servicii de înaltă calitate, dar apoi să achiziționeze înlocuitori de calitate inferioară și să bage în buzunar diferența“, spune profesorul Stephenson – o explicație care poate să pară atât de cunoscută publicului din România.
Telenko este de părere că unele dintre efecte se văd acum pe câmpul de luptă. El spune că banii care ar fi trebuit să fie folosiți pentru întreținere „probabil că intră în buzunarele ofițerilor care se ocupă de recruții care ar fi trebuit să asigure întreținerea camioanelor„.
Există și alte semne, mai subtile, ale dificultăților rusești, care ar putea fi ușor de trecut cu vederea de către oricine care nu este preocupat de logistică, spun experții.
Logistica armatei ruse este cu 30% mai puțin eficientă decât cea a armatelor occidentale. Asta înseamnă costuri mai mari și timp mai mult pierdut
Alex Lord, analist pentru Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline din Londra, observă că armata rusă s-a bazat, în toată istoria sa, inclusiv acum, pe rezervele sale mari de forță de muncă pentru a se ocupa de logistică, mai degrabă decât pe sisteme mecanizate care folosesc paleți de lemn și stivuitoare.
Telenko dă exemplul încărcării obuzelor de artilerie pe un camion. Un stivuitor poate ridica un palet cu două duzini de obuze dintr-o singură mișcare, în timp ce ridicarea manuală a obuzelor individuale pe același camion ar consuma mult mai mult timp și forță de muncă.
Acest lucru face ca logistica rusă să fie cu aproximativ 30% mai puțin eficientă decât cea a principalelor armate occidentale, spune Jason Crump, CEO al Sibylline și veteran de 20 de ani în armata britanică. „Acest lucru înseamnă că este nevoie de mai multe camioane pentru a îndeplini o anumită sarcină în același timp, deci un consum mai mare de combustibil și o uzură mai mare„, spune Crump.
De asemenea, aceasta înseamnă că vehiculele rusești petrec mai mult timp nemișcate în timpul încărcării și descărcării, potrivit lui Lord. „Asta oferă oportunități pentru forțele ucrainene de a le ținti – așa cum am văzut că le-au și exploatat comandanții ucraineni de numeroase ori în timpul campaniei actuale„, spune el.
Toate aceste probleme nu fac decât să amplifice dificultățile pe care le are Moscova în ceea ce este deja o luptă grea pentru forțele sale, având în vedere distanțele implicate.
Camioanele pot opera de obicei până la 145 de kilometri de la depozitul lor de aprovizionare, subliniază Telenko. Dar Ucraina are o lățime de aproape 1.287 de kilometri și o lungime de 563 de kilometri. Asta înseamnă că Rusia ar trebui să deschidă numeroase depozite de aprovizionare în interiorul Ucrainei pentru ca trupele sale să avanseze mai departe în țară.
Având în vedere că Moscova s-a retras deja în nordul Ucrainei în fața unei rezistențe feroce, acest lucru pare a fi o sarcină dificilă. Se crede că Rusia a pierdut deja un număr substanțial de camioane. Construirea altora pentru a le înlocui ar putea dura cel puțin șase luni, estimează Telenko, timp în care ar fi probabile și alte pierderi.
„Nu văd cum ar putea rușii să-și mențină pozițiile actuale, ca să nu mai vorbim de a face mișcări ofensive cu actuala lor flotă de camioane„, spune el: „Camioanele sunt coloana vertebrală a oricărei forțe militare mecanizate moderne, iar dacă nu le ai, mergi pe jos”.
Dragilor, ori traduceti aiurea ori nu ati inteles.
In noroi anvelopele TREBUIE DEZUMFLATE CU 15 PSI.
Altfel roata intra in noroi pana la osie foarte repede.
Discutia pe care ati vazut-o se referea la transportatoarele Iskander. Care aveau anvelope chinezesti de foarte proasta calitate (copii chinezesti dupa niste Micheline militare foarte bune). Dracoveniile au fost bagate in noroi cu anvelopele umflate ca pentru drum si au ramas inamolite.
Chestia cu intretinerea se refera la camioanele si transportoarele parcate pentru ani de zile in aer liber, fara a fi miscate cu regularitate. Ceea ce duce rigidizarea suprafetei de contact cu pamantul. Si ca masinile nu au fost pregatite pentru drum sub nici o forma.