România a ajuns în situația să cheltuiască pentru salariile bugetarilor 76% din încasările estimate pentru acest ani 35% din Produsul Intern Brut, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. „Suntem pe locul 2 în UE la ponderea cheltuielilor de personal din veniturile curente ale statului”, a spus ministrul în misiunea „Proiect de țară”, de la Prima News, citat de News.ro.
Cifrele sunt amețitoare. Marcel Boloș: „Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat, dar asta spune multe despre cheltuieile de personal: 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuieli anual (cu salariile bugetarilor – n. red.). Mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa socială sau cele 110 de miliarde la pensii”.
Așadar, 410 miliarde de lei (adică 92 de miliarde de euro) merg la salarii, pensii și asistență socială. La alcătuirea bugetului pe 2023 – una care deja s-a dovedit că a fost prea optimistă –, astă-iarnă, s-a luat în calcul că statul român va încasa în acest an 540 de miliarde de lei (108 miliarde euro).
PIB-ul României în 2023 a fost estimat, în bugetul aprobat de Parlament, la 1.552,1 miliarde lei (310 miliarde de euro).
Aceste cifre arată de ce Comisia Europeană insistă atât de tare pentru reforma pensiilor – cu eliminarea pensiilor speciale, care mănâncă peste 12 miliarde de lei – și pentru reducerea birocrației. România a ajuns la 1,2 milioane de bugetari, la o populație oficială de 19 milioane de locuitori (în realitate, probabil în jurul a 16 milioane, restul fiind plecați în străinătate). În 1989, ultimul an în comunism, când nu exista posibilitatea de informatizare existentă azi, România avea puțin peste 600.000 de oameni în administrație, la o populație de 23 de milioane de locuitori.
PSD și PNL se opun cu îndârjire eliminării pensiilor speciale și restructurării aparatului birocratic, ambele fiind considerate bazinul lor electoral. Sute de mii de membri de partid ori pile ale membrilor de partid au fost angajați la stat, umflând schemele de personal pe salarii foarte mari fără să facă nimic. În acest moment, salariile la stat sunt cu 30% mai mari decât în privat.
Explicațiile sociologului Barbu Mateescu
Sociologul Barbu Mateescu a descris situația într-un interviu acordat recent.
- „Partidele mari în România, până în acest moment, au fost PSD și PNL. Ele au luat primele două locuri, dacă nu mă înșel, la toate alegerile din ultimii 20 de ani, dacă includem și PDL-ul. Și partidele astea n-au vrut niciodată să schimbe ceva. Ele au văzut și văd statul drept mijloc de asistență socială. Cel mai mare program de asistență socială din România. «Ți-e frică să te deci la privat, ți-e lene să mergi în străinătate, du-te, mamă, la stat! Înscrie-te la noi, la partid, și te ducem la stat!»”
- „Se spune că România cheltuiește foarte puțin pe asistență socială. Programul oficial de asistență social este terifiant de subfinanțat, dar nimeni nu se uită câți oameni pun pâine pe masă pentru că s-au înscris în PSD sau în PNL și i-a angajat unde s-a nimerit. Ai făcut științe politice? Hai, du-te la Cernavodă, la centrala atomică! Ai făcut biologie? Perfect, te vei ocupa de resurse umane la Ministerul de Externe!”
- „Un program de asistență socială, ei asta au văzut. Noi, partidul, eu, Ciolacu, exist pentru că asigur la câteva sute de mii de familii mâncare de la stat. Și pentru că reușesc să fac asta, ei mă țin sus, într-o funcție publică, și mănânc mâncare mai bună decât la Buzău. Pâinea e mai bună, caviar, o țigară mai de calitate, o haină mai scumpă, să mă simt și eu bine. Asta e tot.”
- „Mecanismul este foarte bine pus la punct. Statul nu e văzut ca un subiect, e văzut ca un obiect, este ca la șaormă. Noi tăiem din stat niște resurse pe care le dăm la membrii noștri de partid. Dar nimeni nu s-a preocupat în PSD sau PNL ce e cu statul. Ce facem noi cu statul? Ce înseamnă birocrație? Astea sunt gânduri complexe…”
35% ? Parcă am mai văzut procentul ăsta ! La alegeri, nu ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
VORBE GOALE. PRAF PENTRU populime.
Corect. Se incearca invrajbirea populatiei, ascunzandu-se astfel esecurile unei guvernari dezastruoase si corupte.
Dincolo de ceea ce se spune, haideți sa vedem o alta parte a problemei: un aparat bugetar atat de mare vădește incapacitatea sistemului privat dea oferi suficiente locuri de muncă înalt calificate. Care este motivul???Statul trebuie sa suplinească aceasta incapacitate de absorbție a forței de munca de către sistemul privat, dacă nu vrem sa ne transformam intr-un stat de asistați social.
Este un neadevăr faptul ca salariile la stat sunt mai mari decât la privat. Poate doar dacă compari salariul unui medic cu cel al unui vânzător la Carrefour….
Da, da, „sistemul privat” nu oferă suficiente locuri de muncă „la stat” ci doar „la lucrat”, ceea ce este inacceptabil ! Și nici pensionare la 50 de ani ! Strigător la cer !!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Total gresit, ca sa nu spun manipulator.
Incercati sa jucati „ce a fost mai intai, oul sau gaina”.
Locuri de munca sunt, nevoi exista. Sistemul privat nu se dezvolta suficient de repede din cauza unui sistem bugetar extravagant inca de dinainte de 90.
Sistemul de stat chiar mare fiind, refuza cu incapatanare sa functioneze. Oameni incompetenti, hoti, lipsiti de orice farama de caracter, oameni ce-si petrec timpul cautand modalitati de a chiuli si fura. Oameni care se opun oricarei tentative de eficientizare si control.
Chiar cu un aparat bugetar foarte mare lucrurile ar sta bine daca si-ar face macar 30% din treaba. Nu si-o fac nici macar pe asta.
Ca si in Rusia societatea s-a polarizat. Este clasa bugetara ce se inchipuie stapana peste tara si neam. Sclavii – cei ce se rup muncind in tara sau strainatate, platesc impozite mortale, etc. Exilul intern sau extern – nemultumitii si corporatistii (chiar daca lucreaza in tara, e ca si cand ar trai in afara).
In rest aveti dreptate. Un bugetar concediat este un om mort. Pentru ca pentru el munca e injositoare. Altcineva trebuie sa spele closetul di geamurile, sa vanda la tejghea sau sa zideasca. Bugetarul concediat simte ca nu mai este stapan si in control. Trebuie sa-si produca painea sau sa dea ceva in loc. Ca stapan, bugetarul trebuie sa primeasca salariu+ce reuseste sa fure, fara sa dea aproape nimic in schimb.
Din acest motiv PSD trebuie distrus ca partid al stapanilor de sclavi. Distrus. E singura sansa. Trebuie un razboi dus impotriva fiecarui pesedist. Unul cate unul pana la ultimul.
Iar îi băgați pe toți în aceeași oală. Iar invrajbiti privații contra bugetarilor, care, în majoritatea lor, au un rol bine definit și asigură servicii esențiale.
Serviciile alea esentiale vin la pachet cu niste „caracteristici”
– cea mai de jos calitate
– un pret colosal datorita ineficientei si furtului
– cantitatea prea mica
– durata foarte mare intre apaitia nevoii si furnizarea „serviciului”
Sclavii trebuie sa se revolte impotriva stapanilor pesedisti. Acestia diatrug tara si neamul prin prostie si hotie.
„Unii fara altii, nu se poate si viceversa!”, dar cand „unii” ajung pe acele posturi pentru ca sunt numiti exclusiv politic sau pentru ca sunt neamuri pana la a 7-a spita cu nu-stiu-care politician si odata ajunsi acolo habar nu au ce au de facut sau chiar au fost angajati pt ca in privat nu au fost in stare sa-si gaseasca, atunci e o mare problema…
Va mai aduceti aminte ca in anii ’90 si 2000, oamenii fugeau de la stat la privat pe capete ?
Oare de ce acum se intampla invers ? De ce tot romanul isi doreste un post caldut la stat de unde stie ca nu-l mai da nimeni afara pana la pensie ?
De ce absolventii de liceu se inghesuie la Acad de politie de au ajuns sa fie peste 10-15 candidati la admitere, iar la alte facultati de-abia daca sunt 2-3 candidati pe loc ?
Si, nu, nu vor rari posturile de la stat pentru ca acolo sunt neamurile lor si nu au cum sa-i lase fara job !
La fel cum le-au dat magistratilor toate salariile si pensiile alea grosolane pentru ca sa poata fura linistiti fara sa-i lege nimeni !