1,3 milioane de români plecați la muncă în străinătate s-au întors în țară anul trecut, din cauza pandemiei

1
1108

În Europa a apărut o tendință de “migrație inversă” pe care pandemia a accentuat-o, concluzionează o analiză din „The Economist” citată de G4Media. Europenii estici încep să se întoarcă acasă după ani și chiar decenii petrecute în Occident. Scăderea decalajului între nivelul de trai din Vest și cel de acasă a contribuit la această schimbare.

Pandemia a accelerat însă fenomenul, iar mulți muncitori, care lucrau în industria HoReCa, s-au întors pentru că nu mai aveau ce face la locurile de muncă. Fenomenul e valabil pentru țări ca Polonia, Cehia, România, dar și altele.

Conform publicației citate, circa 1,3 milioane de români s-au repatriat în 2020. În ultimii 30 de ani, circa 4 milioane au plecat în Occident, estimează “The Economist”.

Un alt fenomen este “brain gain”, reversul lui “brain drain”, adică un fel de “câștig de creiere” după “scurgere de creiere”. E vorba despre muncitorii calificați, intelectualii, specialiștii care se întorc. Pentru aceștia, lucrul în străinătate nu ar mai fi atât de interesant, din perspectivă financiară, odată ce se pot angaja și acasă pe sume apropiate.

“The Economist” spune că, în urmă cu 10 ani, un român care pleca la muncă în Italia spera să câștige de 5 ori mai mult decât acasă. Azi, mai poate spera la un salariu de numai 3 ori mai bun. Iar această diferență scade și mai mult dacă se discută de munci calificate (doctori, IT-iști).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bendeac: „Am încredere în medici și în cei care iau Nobelul, nu în cei care scriu «miau» ca pisica”. Actorul s-a vaccinat cu AstraZeneca

* Avertismentul medicului Gabriel Diaconu: Fără vaccinare masivă, vor muri peste 500.000 de români din cauza Covid-19

1 COMENTARIU

  1. Din păcate cei care s-au întors nu ne-au făcut cinste nici afară, cei care și-au văzut de treabă nu s-au întors, ciurucuri sunt peste tot dar noi am exportat foarte mulți și cum restricțiile sunt drastice afară simpaticii noștrii nu mai au de unde fura și nici acasă n-au de gând să lucreze cinstit !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.