vineri, martie 29, 2024
AcasăLumeaEuropaZiua cea MARE. "Candidatul român, doamna Laura Codruţa Kovesi, este candidatul Parlamentului...

Ziua cea MARE. „Candidatul român, doamna Laura Codruţa Kovesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat”

-

Consiliul UE a propus Parlamentului European ca pe 20 martie să fie întâlnirea pentru o primă rundă de negocieri cu echipa PE , în vederea unei decizii privind şefia Parchetului European, pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi.

Ar putea avea loc mai multe runde de negocieri între echipa PE şi Consiliul UE, înainte să fie luată o hotărâre finală în legătură persoana care va fi viitorul procuror-şef european.

Laura Codruţa Kovesi a primit două voturi favorabile în Parlamentul European, în schimb a pierdut competiţia pe puncte din Consiliul UE, acolo unde Guvernul Dăncilă a făcut lobby împotriva candidatului român.

- Advertisement -

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile PE pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, cele două instituţii trebuie să negocieze pentru a ajunge la un consens.

Lobby românesc, la Bruxelles, în favoarea lui Kovesi

Siegfred Mureşan, europarlamentar PNL, crede că Laura Codruţa Kovesi rămâne favorită.

- Advertisement -

„Parlamentul European a avut o audiere publică, urmărită de sute de mii de cetăţeni, şi două voturi în comisiile de specialitate, ambele câştigate de candidatul român. În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic. Poziţia Parlamentului European este puternică şi foarte clară: candidatul român, doamna Laura Codruţa Kovesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar şi fără spaţiu de manevră: să apere candidatul care a câştigat în Parlament şi să se impună în negocierile cu Consiliul. Cerem Consiliului să ţină cont de evaluarea comisiei de experţi independenţi europeni, precum şi de audierea şi votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European şi să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-şef european. Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-şef să poată începe rapid construcţia acestei noi instituţii care trebuie să devină funcţională până la finalul anului 2020“, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Şi un alt eurodeputat PNL, Marian-Jean Marinescu, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce Laura Codruţa Kovesi are prima şansă pentru şefia Parchetului European la negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE.  „Comisia de negociere stabilită de Parlamentul European nu poate accepta alt candidat pentru şefia Parchetului“, susţine Marinescu.

Jocul negocierilor politice

Cei trei reprezentanţi ai echipei de negociere a PE au fost stabiliţi în şedinţa Conferinţei Preşedinţilor, pe 7 martie, la Bruxelles. Conferinţa Preşedinţilor a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) -1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

România nu va face parte din echipa celor trei ambasadori care vor reprezenta Consiliul UE la negocierile cu PE pentru numirea şefului Parchetului European, procedura referindu-se la trei state ce vor deţine Preşedinţia rotativă. Când un candidat are aceeaşi naţionalitate ca unul din statele ce îşi deleagă un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede că următorul stat membru ce va deţine Preşedinţia va trimite un ambasador în locul celui de dinainte.

Prin urmare, din partea Consiliului vor fi prezenţi la negocieri reprezentanţii Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei, următoarele preşedinţii ale Consiliului care nu au candidaţi pentru Procurorul European.

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Sper ca Europa nu ne va trada si ca nu va ceda presiunilor guvernului roman.
    Este atat de limpede ca aici se produce o absurda inversare a normalitatii, ca hotii si coruptii au capatat un tupeu nemaiintalnit, ca sunt la putere si ca ii vaneaza pe cei care le-au aplicat legea, iar guvernul este in fruntea acestei vanatori!

  2. Europa are dreptul să fie imposibilă. Dacă Kövesi Codruța Laura nu ajunge Şefa Mare a Parchetului European e vina Bucureştiului. Femeia are unele lacune sau concepe legi proprii dar are dreptul să se rupă de masonul Sorin Ovidiu Vântu şi de afacerea Fondului Național de Investiții care a produs în anul 2000 o pagubă de 700.000.000 dolari cetățeanului şi încă tinerii care au cumpărat titluri de valoare garantate de CEC Bank şi implicit de Banca Națională a României nu au uitat.

    Firesc e ca doamna Kövesi să mă ajute să cocoşez corupția pe fonduri europene de la 300.000 euro la 1.500.000 euro. O comună are buget anual de investiții de maximum 700.000 euro. Ei nu construiesc canalizări. Dar nici şcolile nu sunt mai bune sau căminele culturale. Deci e nevoie de pumn în mutra unui neom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -