Ca s-o blocheze pe Kovesi, PSD ia în calcul retragerea României din Parchetul European!

2
10693

A apărut prima voce din PSD care vorbește deschis despre posibilitatea ca România să se retragă din proiectul Parchetului European (EPPO): senatorul Șerban Nicolae! Acest lucru, de o gravitate extremă, arată că guvernarea actuală e dispusă să rupă România de Europa pentru a evita numirea Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef al UE.

Șerban Nicolae, cunoscut vector anti-justiție, a declarat pentru Europa Liberă că este anticonstituțional ca procurorul-șef, funcție pentru care este finalistă Laura Codruța Kovesi, să „lucreze în afara țării”. „Ne-am grăbit cu aderarea la EPPO”, spune senatorul PSD.

La Parchetul European au aderat 22 din cele 28 de țări ale Uniunii Europene. Cele 6 țări care nu au aderat sunt: Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Suedia și Ungaria.

Declarațiile lui Șerban Nicolae

 • „EPPO nu prea are acoperire constituțională în România. Ar însemna că avem două categorii de procurori – cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării. Reprezentanții României la EPPO sunt anticonstituționali.”
 • „Aderarea la EPPO este o chestiune la nivel de guverne, nu este o instituție fundamentală a Uniunii Europene, pe bază de tratat. Procurorii români care lucrează acolo își pierd calitatea de procurori în România. Doar procurorii delegați la EPPO, adică aceia care vor lucra pe plan național, își vor păstra calitatea.”
 • „România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit.Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu ești obligat, doar cooperezi.”
 • „România ar putea doar colabora cu EPPO, așa cum fac celelalte state care nu au aderat la Parchetul paneuropean antifraudă.”

Ar putea-o lăsa pe Kovesi fără certificat de securitate

Problema pe care o pune Șerban Nicolae, în cazul în care ar fi însușită de PSD, ar putea duce la reconsiderarea poziției României, care a aderat la EPPO încă de la adoptarea la nivelul UE a înființării acestui parchet care va cerceta fraudele cu fonduri europene mai mari de 10 milioane de euro, scrie Europa Liberă.

De asemenea, dacă procurorul-șef european, funcție la care Kovesi este calificată în etapa finală de desemnare, nu ar mai fi considerat procuror român, ar putea avea efecte. În primul rând, procurorul-șef și procurorul care reprezintă România în Colegiul de conducere al EPPO, dacă nu ar mai fi procurori recunoscuți de statul român, și-ar putea pierde jurisdicția în România și ar putea pierde și certificatul de securitate, similar cu ORNISS, care le permite accesul la informații clasificate pe teritoriul României.

PNL: Tudorel Toader a politizat recrutările pentru EPPO

Procedura de selecție a reprezentanților României pentru Parchetul Europen (EPPO) este contestată de senatorul Iulia Scântei (PNL), care acuză politizarea recrutărilor și cere abrogarea ordonanței 8/2019.

Iulia Scântei, senator PNL

În discuție este Ordonanța 8/2019, care stabilește modul de desemnare de a procurorului care va reprezenta România la Luxemburg, în cadrul Parchetului European.

România va desemna trei candidați, din care va fi ales unul singur de către o comisie specială, formată din experți, aceiași care au ales-o ca favorită pe Kovesi pentru șefia acestei noi instituții europene, la care au aderat 22 de țări din UE.

Procurorul român care va fi ales va lucra, alături de ceilalți 21 de procurori, în Colegiul EPPO, care va fi condus de procurorul-șef european (posibil Kovesi).

Membrii Colegiului vor coordona investigațiile de fraudă din statele europene, nu neapărat pe cele ale țărilor din care provin. Separat, în cadrul EPPO, vor exista și procurori delegați, desemnați tot de statele membre, care vor lucra pe plan național, sub coordonarea Colegiului și a procurorului-șef EPPO. Tudorel Toader a prevăzut metoda de selecție în ordonanța criticată de senatorul Iulia Scântei.

Ce spune Iulia Scântei

 • „Tudorel Toader și-a reglementat în mod neconstituțional prerogativa absolută și discreționară de a selecta procurorii naționali care vor exercita atribuțiile de procurori europeni delegați ai Parchetului European”.
 • „Practic, ministrul Justiției, numit politic și susținut în funcție de liderul PSD, Liviu Dragnea, el însuși cercetat de DNA pentru o fraudă cu fonduri europene în Dosarul Tel Drum, va avea dreptul să aleagă procurorii români de caz, în urma unei proceduri de selecție derulate cu încălcarea Regulamentului EPPO. Toader va face selecția împreună cu judecătorul Lia Savonea, șefa Consiliului Superior al Magistraturii, ignorând procurorii din CSM și procurorii de rang înalt de pe lângă Înalta Curte.
 • Nefirească este și desemnarea Ministerului ca «autoritate relevantă» în raporturile cu Parchetul European. Aceasta îi permite lui Toader să se amestece și în modul în care procurorii români cu atribuții de procurori europeni delegați își vor exercita competențele în dosarele privind infracțiunile contra intereselor financiare ale Uniunii Europene, în condițiile în care secția de procurori a CSM este cea care decide promovarea procurorilor.
 • Ordonanța va afecta și competența materială a Direcției Naționale Anticorupție, singura care investighează infracțiunile contra intereselor financiare ale Uniunii Europene, conform Legii nr. 255/2013.

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

 1. EPPO e organismul european independent format din 21 procurori apolitici conduşi de Kövesi. Aceşti procurori europeni nu au voie să fie angajați ca procurori ai unui stat membru UE. În opinia mea umilă trebuie considerat că frauda de peste 300.000 euro la fondurile europene trebuie înregistrată local şi raportată de DIICOT spre boardul de 21 procurori ai EPPO. Dosarele punctuale trebuie să fie lucrate integral de cei 21 procurori. România absoarbe 3.000.000.000 euro anual la fondurile europene. 300.001 euro ×3000 dosare = 900.003.000 euro prejudicii aduse Bugetului Comunitar destinat dezvoltării programate a unui stat membru. Suma este importantă. Cei 900.000.000 euro pot fi donați de Uniunea Europeană unor orfelinate sau case de bătrâni din Portugalia sau Ucraina.

  EPPO e organism apolitic şi scopul de a construi Europa de Est pe modelul Germaniei converge strict cu ideea independenței procurorilor la nivel european pe linia fondurilor comunitare europene.

  Deci. Susțin Constituția Europei şi ideea bene de dezvoltare a ruralului românesc, dar nu prin găselnițe americane cu fostul director SRI George Cristian Maior, cu mason Sorin Ovidiu Vântu sau cu mason Liviu Dragnea. Simion Robert Cristian 2005

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here