Zelenski anunță că, de la începutul lunii, Ucraina a eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați. Rușii reușiseră să ocupe 602 km² după ce au atacat toată vara

0
3005
Harta frontului din Ucraina în dimineața zilei de 9 septembrie. Zonele colorate în galben deschis arată câștigurile teritoriale ucrainene din ultimele zile. Grafic: Ukraine War Map

Armata ucraineană a reușit să recupereze de la începutul contraofensivelor lansate în Herson și Harkov peste 1.000 de kilometri pătrați din mâinile ocupanților ruși, a anunțat joi seară președintele țării, Volodimir Zelenski. Armata rusă reușise, începând din luna mai și până la sfârșitul lui august, să ocupe 602 kilometri pătrați în plus față de ce stăpânea deja în urma invaziei lansate pe 24 februarie.

Zelenski s-a abținut, de la începutul contraofensivei – lansată mai întâi în Herson, pe 29 august –, să dea detalii și să facă nominalizări, vorbind vag despre lucruri care se pregătesc și lăudând trupele ucrainene. Acum a dat un prim bilanț pe contul său de Telegram: „Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandamentului Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru! Sunt recunoscător armatei, ofiţerilor de informaţii şi serviciilor speciale pentru fiecare drapel ucrainean care a fost arborat în aceste zile. Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru – atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dușmanului. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare“.

Schimbarea raportului de forțe de pe front fusese anticipată încă de la începutul lunii august. Puterea rușilor continuă să scadă pe măsură ce trece timpul

Contraofensiva fusese anticipată de generalii americani Ben Hodges și Mark Hertling, foști comandanți ai armatei SUA în Europa, încă de la începutul lunii august. Cei doi anticipau, calculând modul în care acționează și-și epuizează resursele rușii, concomitent cu sosirea armamentului occidental în Ucraina, că schimbarea raportului de forțe de pe front se va produce începând cu luna septembrie. Estimările s-au dovedit corecte.

Rușii au un moral scăzut și, deși dispun în continuare de o superioritate numerică în artilerie și tancuri, baza logistică, lanțul de aprovizionare și calitatea armelor lasă de dorit. Ucraina a lovit cu rachetele HIMARS, începând cu luna august, peste 400 de ținte rusești de mare importanță strategică aflate în spatele frontului: puncte de comandă și control, aeroporturi, depozite de muniții și carburant, baze militare, poduri peste Nipru etc.

Acest lucru a provocat nu doar mari pierderi, ci și retragerea cartierelor generale și a bazelor de aprovizionare rusești mult în spate, pentru a ieși din raza de acțiune a HIMARS. S-a creat astfel un gol de peste 50 de kilometri între trupele de pe front, sursele de alimentare și comandanții acestora.

Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA, a sintetizat situația joi: „Vedem câștiguri reale și măsurabile din partea Ucrainei în ceea ce privește utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator. În ciuda faptului că sunt depășiți în armament și în personal, ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară și o voință superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor țară, de a lupta pentru libertatea lor”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* VIDEO. Polițiști și interlopi terorizează Giarmata de doi ani cu chefuri nocturne în care muzica bubuie în tot cartierul. Sutele de reclamații rămân nesoluționate

* „Europa riscă o nouă Ucraina” în Marea Egee, avertizează Grecia, care cere NATO, ONU și UE să oprească Turcia înainte să declanșeze o invazie a insulelor grecești

* Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York pot fi lumea rusă”

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

* Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here