Vladimir Tismăneanu, amendat cu 5.000 de lei pentru derapajul rasist cu „cele 8 ciori de pe gardul din Țăndărei”

2
698

Politologul Vladimir Tismăneanu a fost amendat, miercuri, cu 5.000 de lei de Colegiul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru un mesaj cu conotații rasiste, postat în 10 aprilie pe pagina sa de Facebook. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți (8 din 8).

Hotărârea Colegiului director al CNCD:

„Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: «Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate», alături de comentariul dl. Tismăneanu: «Super tare», constituie discriminare potrivit art. 2, alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000.

Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale domnului Vladimir Tismăneanu, în cuantum de 5.000 de lei, potrivit O.G. 137/2000. La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare).”

Scuze și amintiri

Pe 10-11 aprilie, după revolta din spațiul online ce a urmat postării, Vladimir Tismăneanu şi-a cerut scuze pentru „meme-ul rasist, nepotrivit şi mai ales jignitor” postat pe Facebook. El s-a declarat gata să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pe tema modalităţilor de combatere a urii şi intoleranţei.

Pe de altă parte, el a amintit de atacurile antisemite lansate împotriva sa în 2006, când pregătea Raportul pentru condamnarea comunismului ca regim criminal, și a menționat că atunci nu a fost apărat de „Consiliul lui Csaba Asztalos” – președintele CNCD.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Pai, largutza vasilescu si ceilalti rasisti imputiti rosii cu state de plata si la kgb,
    daca presedintele ar face plangere pentru toate jignirile aduse timp de 5 ani,cred ca ar plati cu buncarele alea construite ilegal toti! Omul si-a cerut scuze,macar are constiinta,dar lepadaturile politicii romanesti platesc altfel pentru astfel de jigniri la aceșt cncd,ca doar ungurul ce o conduce pune pe masa in schimb doleantele secuilor ,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here