sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăNewsVIDEO. Turul libertății, în fostul sediu al CC al PCR. Până la...

VIDEO. Turul libertății, în fostul sediu al CC al PCR. Până la ora 16.00 mai puteți urca în „balconul lui Ceaușescu”

-

Sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde până pe 22 decembrie 1989 a funcționat Comitetului Central al PCR, a fost deschis publicului duminică, pentru prima dată, la 30 de ani de la Revoluție.

Deschiderea fostei sinistre clădiri a avut loc, simbolic, la 12.09, ora la care, pe 22 decembrie 1989, de pe acoperișul clădirii a decolat elicopterul care i-a evacuat pe soții Nicolae și Elena Ceaușescu.

Semnalul deschiderii ușii principale a fost dat de ministrul de Interne, Marcel Vela: „Jandarmi, vă ordon, deschideți porțile!”. În acel moment, fanfara a început să cânte „Treceți, batalioane române, Carpații!”.

Ministrul Marcel Vela (PNL), care a decis organizarea „Zilei porților deschise” în sediul MAI, a explicat: „Este un moment important, pentru că acolo a fost multă suferință, multă durere, iar opinia publică nu cunoaște locul, zona prin care au trecut mulți eroi ai neamului românesc. Era o datorie a mea, ca ministru al Afacerilor Interne, instituție care are sediul în fostul CC al PCR, să deschid acest sediu”.

- Advertisement -

VIDEO: Intrarea în fostul sediu al CC al PCR

De la ora 18.00 vor fi proiectate imagini din comunism și de la Revoluție

Ministerul Afacerilor Interne organizează duminică, 22 decembrie 2019, între orele 12.09 și 16.00, „Ziua porţilor deschise” la Comitetul Central al PCR şi în biroul lui Nicolae Ceauşescu, pentru prima dată în 30 de ani.

Curioșii au acces în spaţii care nu au fost niciodată deschise publicului, cum sunt balconul de la etajul 1 (de unde dictatorul Nicolae Ceauşescu se adresaa de obicei românilor, inclusiv pe 21 decembrie 1989) și arestul din anii ’50-’60 al fostei Securităţi (aflat în subsolul CC).

- Advertisement -

În interiorul Ministerului de Interne sunt prezentate şi două expoziţii cu documente şi fotografii de referinţă:

  • „Expoziţie documentară dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989” (organizată sub egida Arhivelor Naţionale);
  • „Revoluţia din Decembrie 1989 – 30 de ani” (cu imagini din arhiva agenţiei de presă Agerpres).

Întrucât sediul MAI este obiectiv militar, vizitatorii trebuie să prezinte la intrare un document de identitate, iar copiii sub 14 ani trebuie să fie însoţiţi de un adult.

Intrarea în clădire se poate face până la ora 16.00, iar ieşirea până la ora 17.30.

De la ora 18.00, împreună cu Guvernul României, Asociaţia Geeks For Democracy şi Asociaţia 21 Decembrie, în faţa sediului fostului CC al PCR vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989, precum şi din zilele Revoluţiei din Decembrie 1989.

Totodată, se va face apelul solemn prin rostirea numelor eroilor martiri căzuţi în Decembrie 1989.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -