Iranul stă efectiv pe un butoi cu praf de pușcă după ce tânăra Mahsa Amini (22 de ani) a murit din cauza bătăilor încasate de la Poliția Morală pentru că a fost prinsă fără vălul islamic hijab. Proteste au erupt în toată țara, femeile furioase se filmează dându-și jos vălurile pe care le consideră niște instrumente ale umilinței și ale dictaturii religioase. Poliția a răspuns brutal, cel puțin 4 persoane fiind împușcate mortal în cursul nopții de luni spre marți.
Mahsa Amini, o tânără din Kurdistanul iranian, a fost prinsă de Poliția Morală săptămâna trecută, la Teheran, fără hijab pe cap. A fost arestată și bătută, a intrat în comă și a murit la spital. Autoritățile au încercat să mușamalizeze cazul pretinzând că femeia a murit din cauza unor presupuse boli cardiace și nu a bătăilor încasate la poliție. Însă familia victimei a negat cu vehemență că fata ar fi suferit de vreo afecțiune medicală.
În Iran, odată cu venirea la putere a Ayatollahului Khomeini, în 1979, drepturile pe care le primiseră femeile sub regimul șahilor au fost anulate, instaurându-se Șaria, legea islamică. Represiunea e violentă împotriva celor care încalcă Șaria. Mai jos, imagine cu Mahsa Amini pe patul de spital, înainte să moară, după ce a fost bătută de Poliția Morală.
This is the situation of women in Iran. A 22 year old woman was killed in Iran because of the mandatory hijab.#Mahsa_Amini #MahsaAmini #مهسا_امینی pic.twitter.com/nzLjwrhnQt
— Maryam Shokrani (@shokrani_maryam) September 16, 2022
În orașul kurd Saqez, orașul natal al fetei omorâte de Poliția Morală, forțele de represiune au deschis focul împotriva protestatarilor, cel puțin două persoane fiind ucise, conform afirmațiilor făcute de Hengaw, o organizație care apără drepturile omului.
Pe Twitter este plin de înregistrări video de la protestele izbucnite în țară. În multe dintre ele se pot vedea mulțimi de femei care își ard hijaburile, pe care le consideră un simbol al apartheidului religios și al supunerii, pentru a le aminti mereu că le sunt inferioare bărbaților.
People in #Tehran protest against the murder of #MahsaAmini on 19 September 2022.
Protesters are chanting: We will fight to take Iran back! pic.twitter.com/4GFE4khn9R— IranProtests.com (@IranProtestsCom) September 19, 2022
Alte două persoane ar fi fost ucise de Gărzile Revoluționare iraniene în orașul Divandarreh, care au tras în manifestanți. Reuters n-a putut verifica informațiile deoarece autoritățile țin la secret totul.
În fața furiei care a cuprins țara, regimul islamic de la Teheran a răspuns scoțând forțele de securitate în stradă și tăind accesul oamenilor la rețelele de socializare, pentru a-i împiedica să se organizeze. Iranienii găsesc însă soluții să evite restricțiile și hashtagul #MahsaAmini a ajuns la două milioane de utilizări de Twitter.
Women of Iran-Saghez removed their headscarves in protest against the murder of Mahsa Amini 22 Yr old woman by hijab police and chanting:
death to dictator!
Removing hijab is a punishable crime in Iran. We call on women and men around the world to show solidarity. #مهسا_امینی pic.twitter.com/ActEYqOr1Q
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 17, 2022
Femeile din Iran cer ajutorul comunității internaționale pentru a stopa crimele regimului ayatollahilor. Apelurile abundă pe rețelele de socializare de la oameni exasperați față de această represiune medievală în numele religiei.
Statele Unite au condamnat uciderea fetei de 22 de ani. Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă a menționat: „Moartea lui Mahsa Amini după rănile suferite în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru că a purtat un hijab «nepotrivit» este un afront îngrozitor şi flagrant la adresa drepturilor omului“.
Josep Borrell, comisarul UE pentru relațiile internaționale, a cerut o anchetă care să-i pedepsească pe autorii crimei: „Săptămâna trecută, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit din cauza rănilor suferite în custodia poliţiei, după ce a fost reţinută pentru nerespectare prevederilor legii privind portul vălului în Iran. Acest deces este inacceptabil şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere. Este imperativ ca autorităţile iraniene să se asigure că drepturile fundamentale ale cetăţenilor lor sunt respectate şi că cei care sunt supuşi oricărei forme de detenţie nu sunt supuşi niciunei forme de rele tratamente“.
Girls in Iran Burn their Hijab publicly in protest against Murderer Regime of Radicals Forcing #Hijab on them.Girls shout BIG NO to Forced Hijab in Widespread Anti-Hijab protest after Morality Police Monsters killed #MahsaAmini in #Iran . Girls spark revolution against oppression pic.twitter.com/IBg0BiUmLm
— Jyot Jeet (@activistjyot) September 20, 2022
Autoritățile de la Teheran încearcă acum să mușamalizeze cazul și să dea vina pe mort. Hossein Rahimi, comandantul poliției, susține că fata n-a fost bătută și că, dimpotrivă, forțele de ordine „au făcut totul” ca să o salveze. Tatăl victimei acuză însă că poliția a ținut-o încă două ore după ce a fost bătută cu sălbăticie, înainte de a o duce la spital. Mahsa Amini n-ar fi murit dacă ar fi fost transportată mai repede într-un loc unde să primească îngrijiri medicale, mai afirmă tatăl ei. Acesta a adăugat că, atunci când și-a văzut fiica moartă, aceasta avea urme de vânătăi pe corp.
Între timp, protestele s-au răspândit în toată țara. Tinerii din Teheran au ieșit și ei în stradă. Jurnalista Masih Alinejad scrie pe Twitter că „asasinarea Mahsei Amini a devenit un punct de cotitură pentru femeile din Iran. Poliția hijabului a ucis-o pe Mahsa pentru că rămăsese la vedere un pic din părul ei. Acum, Mahsa a devenit un simbol al rezistenței pentru femeile care vor să-și recapete drepturile”.
This is Tehran capital of Iran. The murdering of #MahsaAmini Became a turning point for women of Iran. Hijab Police killed Mahsa because a little bit of her hair was visible. Now she became a symbol of resistance for women to take their disability back.#مهسا_امینی pic.twitter.com/SDlYXbEJt4
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 19, 2022
Foarte multe femei din Iran publică o ilustrație care o arată pe Mahsa Amini pe patul de spital, intubată, alături de mesajul: „Aș fi putut să fiu eu, puteai fi tu, puteam fi oricare dintre noi”. La unele dintre manifestațiile de protest, oamenii au strigat „Moarte dictatorului”, cu referire la Ayatollahul Ali Khamenei.
Oare de ce tac organizatiile feministe in cazuri din astea? Si in general nu zic nimic despre drepturile femeilor in tarile islamice. Altfel, sustin aberatii precum cota de gen in loc de meritocratie indiferent de gen.