Qatarul este suspectat că a închiriat mii de oameni – cel mai probabil, pakistanezi – ca să joace rolul „suporterilor entuziaști” și să recreeze atmosfera efervescentă care a făcut celebre Cupele Mondiale la fotbal. Fanii reali cam lipsesc de la actuala ediție organizată în micuța țară arabă, așa că pe străzi au apărut niște grupuri zgomotoase, echipate cu tot arsenalul din dotare – tricouri, fulare, tobe, trompete etc –, numai că oamenii respectivi nu seamănă deloc cu suporterii tradiționali pe care-i știa toată lumea.
Din multiple motive – perioada neobișnuită a anului, distanța, reputația dubioasă a țării organizatoare –, zecile de mii de suporteri ai țărilor calificate la turneul final n-au apărut până acum și sunt slabe șanse să mai vină, ținând cont că peste doar 4 zile începe competiția.
În schimb, la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc, pe străzile orașelor qatareze, niște manifestații de bucurie destul de bizare. Oameni îmbrăcați în tricourile a numeroase echipe importante ale lumii – Brazilia, Argentina, Spania, Portugalia – au defilat pe străzile orașelor arătându-și bucuria de a fi la turneul final alături de favoriții lor.
Numai că persoanele respective nu aduceau deloc a brazilieni, argentinieni, spanioli ori portughezi.
Qatar, the hosts of the 2022 World Cup, have hired fans from Pakistan to fill stadiums for the tournament.
Each fan receives: $10 and 3 meals per day, accompanied with free accommodation, reports @sporx. pic.twitter.com/8c3qrRZqDZ
— EuroFoot (@eurofootcom) November 15, 2022
Rețelele de socializare s-au umplut de filmulețe și poze cu suporteri care par mai degrabă indieni ori pakistanezi, după înfățișare, decât europeni ori sud-americani. Publicația Mashable.com a încercat să lămurească problema și a scris că, de fapt, suporterii din imagini sunt cât se poate de autentici, fiind vorba de fani din India, Bangladesh și Pakistan care iubesc enorm fotbalul și țin cu naționalele pentru care au manifestat pe străzi.
Aceeași publicație a tipărit mai multe mărturii ale unor astfel de fani care povesteau că de fapt nu sunt sclavi (Qatarul e acuzat că practică sclavia modernă, cei 15% dintre locuitori care au cetățenie exploatându-i pe restul de 85% aduși din state asiatice mai sărace) și că s-au simțit umiliți de remarcile făcute pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, s-a invocat și rasismul, pretinzându-se că, de fapt, cei care arătau pozele cu indieni îmbrăcați în tricourile Germaniei voiau să sugereze altceva.
Qatar are hiring people to pretend to be fans and build the atmosphere up for the World Cup… 🤣🤣 pic.twitter.com/pp48bScxyt
— Football Away Days (@FBAwayDays) November 15, 2022
Dincolo de polemică există însă și un precedent cât se poate de concret. Același Qatar a cumpărat, în 2016, organizarea turneului final al Mondialelor de handbal masculin. La momentul respectiv, statul arab n-avea echipă de handbal competitivă, așa că a închiriat jucători spanioli, sârbi, croați etc, făcându-și o națională „de import” cu care a și ajuns până în finală, dealtfel. În mod similar, la acel meci organizatorii au închiriat sute de suporteri din țări europene, în principal spanioli, pe care i-au transportat cu avioane charter în Qatar, ca să facă atmosferă la meciuri.
Culmea e ca indienii și paki sînt cu cricketul, habar nu au de fotbal…