VIDEO. Cresc tensiunile între Biserica Ortodoxă și autorități pe tema pelerinajului la moaște. Credincioșii au fost scoși în stradă. În luptă intră Patriarhul. Prefectul de Iași explică riscurile

7
4543
Sute de credincioși, conduși de preoți, se ceartă cu jandarmii lângă zidurile Catedralei Mitropolitane din Iași

Tensiunile cresc între Biserica Ortodoxă Română (BOR) și autoritățile care, de teama unei răspândiri și mai accentuate a virusului, au decis să oprească anul acesta pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, de la Iași. Mitropolia Moldovei a scos oamenii în stradă, la proteste. În luptă a intrat însuși Patriarhul Daniel, care acuză “măsuri excesive” și “discriminatorii”, în timp ce prefectul de Iași explică riscurile.

Ziaristii.com a relatat pe larg, vineri, despre situația în care s-a ajuns. Într-un moment în care numărul zilnic de infectări cu Covid a sărit de 3.000, iar Iași e pe locul 4 în România la rata de răspândire a Sars-CoV-2, autoritățile au decis ca, anul acesta, accesul credincioșilor la raclă, în timpul sărbătorii Sfintei Parascheva, să fie limitat. Conform restricției, doar cei care locuiesc în județul Iași pot intra în catedrală. Reacția BOR a fost promptă: prelații fac presiuni atât oficial, cât și subteran, pentru ca statul să revină asupra deciziilor și să elimine restricțiile.

Biserica pare foarte decisă în această luptă. Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, a postat un mesaj de-a dreptul amenințător, avertizând că “totul are o limită”. Episcopia Hușilor a emis un comunicat în care vorbește despre “îngrădire discreționară și ofensatoare a accesului pelerinilor”.
Vineri seara, mobilizați de preoți, sute de credincioși au ieșit în stradă, la Iași, pentru a protesta împotriva măsurilor luate de autorități.

În bătălie a intrat însuși Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care acuză că restricționarea accesului la racla sfintei este o măsură “disproporționată, discriminatorie și luată fără consultarea BOR” și cere să se renunțe la măsură.

În mesajul Patriarhului Daniel se vorbește despre pregătirile intense și foarte temeinice ale Arhiepiscopiei Iașilor. Realitatea din teren, constatată de numeroși jurnaliști încă de sâmbăta trecută, este că măsurile sunt foarte relaxate, iar organizatorii au tratat complet neserios pericolul infectării – la fel ca și credincioșii așezați la coadă. Deși protocolul prevede că oamenii trebuie să poarte mască și să stea la 1,5-2 metri unul în spatele celuilalt, în șir indian, s-a constatat că o foarte mare parte a pelerinilor nu respectau niciuna dintre cele două prevederi. În biserică era înghesuială și numeroși credincioși, ajunși în fața moaștelor, fie pupau racla, fie își frecau hainele și diverse obiecte de ea, fie amândouă. Organizatorii nu intervin nici eficient, nici constant pentru a-i determina pe oameni să se conformeze regulamentului.

În aceste condiții, prefectul de Iași a cerut – și Guvernul a aprobat – stoparea exodului masiv al credincioșilor care se pregăteau să vină cu sute de autocare, din toată țara, la Iași.

Comunicatul Preafericitului Daniel

„O măsură disproporționată, discriminatorie, excesivă”

„Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare. Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente“.

Prefectul Grigoraș: „M-a sunat un amic din copilărie și m-a dojenit”

Pe de altă parte, Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, a avut o intervenție pe Facebook în care a explicat că înghesuirea a mii de oameni în autocare, apoi descărcarea lor la Iași, ar fi rețeta sigură pentru o nenorocire, în condițiile în care vineri în oraș rata infectării a urcat de la 1,8 la mia de locuitori la 2,64. De la coeficientul 3 în sus se impune intrarea în carantină a localității.

Explicațiile prefectului Marian Grigoraș

„Astăzi dimineață m-a sunat un amic din copilărie și m-a dojenit că nu poate ajunge la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Mi-a povestit că împreună cu 20 de prieteni și vecini din Vrancea au programat din timp un microbuz de 14 locuri care să-i aducă în Iași și apoi să-i ducă acasă după ce ar fi participat la sărbătoarea religioasă de la Iași. Însă, după măsurile luate de autorități, tot planul amicului meu și a grupului său s-a năruit, iar eu, în calitate de prefect, merit să fiu certat.

Dojana amicului meu conține exact situația periculoasă pe care autoritățile centrale și locale, la sfaturile repetate ale epidemiologilor, au decis să le descurajeze: 20 de persoane, microbuz de 14 locuri, drum de sute de kilometri. Înmulțesc în minte acest scenariu cu alte câteva sute, poate mii de situații asemănătoare, dacă nu chiar mai improprii. Și totul în acest context al unei creșteri alarmante de cazuri pozitive cu Covid-19.

În municipiul Iași cifrele care indică rata incidenței cumulate de infectări cu Covid-19 urcă vertiginos. DSP Iași ne transmite cifra de 2,64 la mia de locuitori astăzi, cu tot cu cazurile din focare. Legislația prevede că la o rată de 3 la mia de locuitori se ia în discuție imediat dacă este nevoie carantinarea localității. Oameni buni, suntem în pericol! Ați văzut recent imagini cu mai mulți jandarmi decât pelerini în preajma Catedralei Mitropolitane, și este neplăcut, sunt de acord! – dar cum ar fi să vedem jandarmi peste tot și străzi goale într-un oraș carantinat și reîntors în perioada stării de urgență. Nu a trecut deloc acel moment în care să ne permitem să nu punem răul în față!

Au fost reintroduse restricții de pe 6 octombrie – restaurantele și cafenelele nu mai pot deservi clienți în spații închise, spectacolele și evenimentele culturale au fost sistate. Alte orașe ne-au urmat. Riscul agravării situației în care suntem ne pândește din toate direcțiile. Prioritatea zero este de a găsi mereu și mereu căi de a încetini sau preveni răspândirea virusului. Adică de a evita aglomerațiile.

Ei bine, măsurile CNSU, CJSU, recomandările DSP și ale epidemiologilor nu se îndreaptă nici asupra sălilor de spectacole, pentru că ar avea ceva împotriva culturii, nici asupra Sărbătorii Religioase pentru a pedepsi cumva pelerinii. Aceste măsuri restrictive au un singur scop: să descurajăm aglomerările mari de oameni pentru că acestea sunt căi aproape sigure de răspândire a virusului.

Reiau ideea imaginii care a stârnit deziluzie, aceea cu un număr mare de jandarmi în preajma Mitropoliei. Merită explicată. Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău a venit la Iași pregătită pentru a gestiona un program complex anunțat de MMB (n.r. – Mitropolia Moldovei și Bucovinei), cu o sărbătoare pe mai multe zile și cu un număr mare de pelerini. Schimbarea condițiilor în care se desfășoară sărbătoarea a venit ulterior, iar o parte dintre jandarmi au fost direcționați spre alte misiuni. Însă cifrele oferite de IJJ arată și efectul dorit de autorități la sfaturile experților epidemiologi: descurajarea aglomerațiilor. Dacă până pe data de 7 octombrie IJJ a estimat circa 6.000 de pelerini așezați la rând pentru a ajunge la racla cu moaștele Sf. Parascheva, pe 8 și 9 octombrie, zile în care sunt aplicate restricțiile, se poate observa efectul: mai puțin de 2.000 de pelerini, în total, la rând, toți din municipiul Iași, iar circa 500 de persoane au vrut să se așeze la rând, dar nu au avut permisiunea să o facă pentru că au domiciliul în alte localități.

Personal, dar și ca reprezentant al instituției publice pe care o conduc, am toată încrederea în capacitatea organizatorică a MMB. Pe parcursul acestei perioade în care gestionăm această criză sanitară MMB a fost un partener statornic, solid, de sprijin și de mare încredere. Știu că respectă regulile sanitare, știu că pune totul la punct cu atenție, am văzut cu ochii mei și nu sunt singurul care a observat aceste lucruri. Modul în care MMB organizează desfășurarea activităților în integralitatea lor – cu pelerinii la rând, precum și în interiorul Catedralei Mitropolitane și la raclă – toate acestea sunt dincolo de dubii un exemplu de profesionalism. Nu pun la îndoială priceperea MMB și destoinicia slujitorilor ei. Însă, ceea ce avem de prevenit nu începe nici la porțile Catedralei Mitropolitane, nici la intrarea în Iași, nici la marginea județului nostru. Ci începe în mii și mii de locuri din țară, cu mii și mii de oameni care s-ar urca în sute de autocare și microbuze și s-ar expune unui întreg domino de întâmplări în care s-ar putea infecta și apoi ar putea infecta pe alții ș.a.m.d.

Sufletește sunt alături de orice credincios care resimte aceste restricții. Privesc cu înțelegere la organizatorii descumpăniți de restricțiile care descurajează pelerinii să ajungă la Iași, răpind astfel bucuria unei sărbători atât de îndrăgite. Nu îmi este ușor, nu sunt indiferent.

Dar datoria mea este să vă îndemn să respectăm restricțiile. Haideți să nu oferim șanse suplimentare de răspândire acestui virus. Haideți să evităm orice risc! Această pandemie își arată colții acum! Haideți să îi răspundem cu rugăciuni, cu răbdare și să ne păzim, să respectăm regulile de distanță fizică și protecție sanitară!

Îndemnul meu este unul care doare, dar știu că este îndemnul corect“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce face spume Gâdea: Clotilde Armand taie finanțarea Antenei 3 și cere înapoi banii dați ilegal de Tudorache

7 COMENTARII

  1. Cred ca oamenii s-au tampit la cap de oboseala si surmenaj in aceste luni din martie incoace, si efectiv nu le mai pasa de nimic, merg pe ideea paguboasa – dac-o fi sa mi se intample, atunci asta e, si gata, ce mi-e scris, in frunte mi-e pus!

  2. SI eu zic ca a greșit guvernul ca a impus aceste restricții. Trebuia sa-i lase sa se infecteze si sa-i ia dracu pe toți tanpitii . Numai asa vom scapa tara de acești idioti religiosi .Dupa aceia i-as lua frumos si pe toți kktii din fruntea bisericii si i-as baga frumos la crima cu premeditare .va asigur ca după aceia in câțiva ani vom fi si noi o tara câtuși de putin mai civilizata.

    • Beleaua ca vor contamina si pe cei nevinovati, ca sunt „activi”, intr-un grup de 10, cel putin, cel putin 5 sunt „credinciosi”, dupa vizita la biserica, injura de toti „D’nezeii”, folosesc bautura pentru hidratarea cu 2 litri zilnic, mai fura cate ceva, sau isi tin progeniturile la nivel de semianalfabeti, ca „e rea invatatura”, si nu mai zic de igiena elementara „apa’i uda si sapunul ii ustura ochii” …

  3. Nu intru in alte detalii de propaganda politica retrograda pe fata facuta in timp si goana asta diabolica dupa bani a unora din prelatii ortodocsi, si dorinta lor evidenta de needucare a „enoriasilor” pe principiul „multi si prosti ca-s usor de manipulat” . Totusi, riscul contaminarii e evident, lipsa conditiilor de tratare din spitale reale, rata maxima de decese a celor care ajung la ATI spune tot ! Atat de inconstienti sunt, si fara adevarata credinta, pentru „30 de arginti” nenorocesc toata populatia ! Pe vremuri la biserica Golia era un calugar modest si cu har (nu ca fostul staret Vitalie care folosea banii adunati, inclusiv imprumuta pentru jocuri de noroc, https://tinyurl.com/y66en7qm ) care spunea la un moment dat ” Sfanta e in biserica mare 365 de zile pe an, nu tăbărâţi pe ea doar intr-una singura” …

  4. Astia au uitat asa de repede ca „marele ” episcop turnator al Sucevei-PIMEN,A MURIT DE COBID?E clar,borul e plin de agenti rusi,pusi sa distruga ,prin haos cu premeditare ,sansele tarii sa devina stat iesit din sfera de influenta ruseasca!Caci nu cred ca e vreo coincidenta ca tocmai ieri s-au activat la mitingul covidiotilor o groaza de basarabeni ,care prin strigatele intr-o romana stalcita,cereau arestarea premierului?Ieri,chiar langa guvern,pe strada Paris,in fata cladirii confiscate de rusi de la familia Mociornita,s-a deschis,in mare secret o „expozitie” despre Basarabia-unirea ei ,vezi Doamne,cu tara!?!Cladirea era inchiriata in graba,steagurile scoase de la naftalina,sifonate,afise la fel,plus o agitatie cu multe strigate patriotarde stalcite!!Iar dincolo,pe partea opusa,rusii serbau si ei ceva,dar inchisi bine in vila devenita buncarul lor! Si inca un detaliu,nu stiu,poate ma insel:vila cumparata de la Vasile Vacaru-pesedist,de catre infractorul Vantu,care a fost inchisa de cand a fost bagat in puscarie,era cu portile larg deschise,parca asteptand pe cineva special,vreun „sef”!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here