VIDEO. Prima lovitură HIMARS: ucrainenii au pulverizat cartierul general al Armatei a 20-a ruse, aflat la 60 de kilometri în spatele frontului. În clădire era și un general cu 3 stele

0
4209
Cartierul general al Armatei 20 ruse a fost distrus de rachete HIMARS deși fusese mutat 60 de kilometri în spatele frontului

Ucraina a aplicat prima lovitură cu sistemele HIMARS primite de la americani: multiple surse raportează că 4-6 rachete au lovit două posturi de comandă ale Armatei 20 rusești din zona Izium: cartierul general situat la 60 de kilometri în spatele frontului și un punct avansat de comandă. La sediul principal al Armatei 20 tocmai sosise și un general rus cu 3 stele, menționează sursele, fără a fi dezvăluită deocamdată identitatea sau soarta acestuia (dacă a scăpat sau a fost lovit).

SUA au trimis Ucrainei un prim lot de 4 sisteme HIMARS – lansatoare multiple de rachete care pot trimite proiectilele până la 70 de kilometri distanță cu o precizie de 3 metri. Unul din aceste sisteme a fost folosit pentru atacarea cartierului general al Armatei a 20-a ruse.
Cumplea e că rușii, temându-se de o astfel de situație, abia își mutaseră punctul principal de comandă cu încă 20 de kilometri în spatele frontului. Cartierul general fusese instalat într-o școală, în Izium. Imagini filmate arată o sumedenie de vehicule distruse, inclusiv mai multe cisterne cu combustibil parcate în curtea școlii.

Celălalt obiectiv lovit de ucraineni cu sistemul HIMARS a fost un punct avansat de comandă al trupelor de desant. Conform Forțelor Operațiunilor Speciale ucrainene, atacul a avut loc în Donbass. Cercetașii au identificat o coloană rusească în care se aflau 6 sisteme MLRS Uragan (lansatoare multiple), vehicule de transport, cisterne, camioane, vehicule de control al tragerilor, transportoare blindate și mașini de luptă pentru infanterie.

Conform militarilor ucraineni, „soldații din forțele speciale au luat legătura cu artileria, au corectat focul și au făcut posibilă distrugerea întregii unități”.

Americanii au două tipuri de lansatoare multiple de rachete dezvoltate în anii 1990: MLRS și HIMARS. MLRS cuprind 12 lansatoare așezate pe un vehicul șenilat, au o putere de foc mai mare, dar sunt mai lente și intră în componența trupelor regulate. HIMARS au doar 6 lansatoare așezate pe un vehicul pe roți, au jumătate din puterea de foc a MLRS, dar sunt mult mai mobile și sunt destinate trupelor de parașutiști, misiunilor de recunoaștere și unităților rapide.

Aceste sisteme lansează rachete până la 300 de kilometri depărtare cu o mare precizie. Cele livrate ucrainenilor sunt setate să tragă până la 70 de kilometri, americanii voind să evite astfel lovirea unor ținte aflate pe teritoriul Rusiei.

HIMARS au fost gândite cu scopul de a distruge concentrările de artilerie inamice, sistemele de apărare aeriană, coloanele de vehicule blindate și pentru a susține cu foc unitățile aflate la sol.

Americanii tocmai au anunțat că vor livra Ucrainei încă 4 astfel de sisteme HIMARS cu care se urmărește anularea superiorității în artilerie pe care o au rușii și lovirea unor ținte din spatele liniei frontului precum punctele de comandă, bazele și coloanele de aprovizionare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* „Putin nu va reuși. Va fi o catastrofă pentru Rusia. Ucraina va reveni la granițele ei din 1991, își va recupera toate teritoriile”

* VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Misterul împușcării colonelului FSB care purta valiza nucleară a lui Putin. Vadim Zimin se afla în arest la domiciliu

* VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

* Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

* Netejoru, șeful Inspecției Judiciare cu care PSD a terorizat magistrații reformiști, se pensionează cu 6.500 de euro/lună, mai mult decât salariul pe care l-a avut

* Nepoata directorui SRI din regimul Iliescu, salariu de 11.000 de euro pe lună la stat. Ioana Timofte a făcut o facultate particulară și a fost pusă șefă la ISCIR București

* Populismul grețos al lui Dan Negru. Are salariu de 25.000 de euro, dar a pus motorină de 1,4 lei, instigând la blocarea benzinăriilor

* Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

* Extraterestrul David Popovici, dublu campion mondial la seniori, deși are doar 17 ani și 9 luni! Din 1973, nimeni n-a mai reușit „dubla” 100 + 200 de metri liber

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here