VIDEO. „Morsa” Chirieac îl scoate disident pe „dinozaurul” ceaușist Meleșcanu! Analiza unei manipulări ordinare

1
1255

Confruntat cu dezvăluirile despre atitudinea sa de lacheu ceaușist pe 19-20 decembrie 1989, la OSCE de la Viena, dar și cu perspectiva unui dosar penal în urma acțiunii IICCMER, Teodor Meleșcanu și-a găsit un avocat de nădejde: „Morsa competentă” – Bogdan Chirieac.

Un jurnalist canadian, Stanley Tromp, i-a săpat mormântul politic lui Teodor Meleșcanu, publicând două depeșe expediate în decembrie 1989 de ambasadorul canadian și cel american la Viena.

Preluate de ziarul „Libertatea”, documentele diplomatice relatează cum Meleșcanu a încercat să ascundă, pe 19 și 20 decembrie, crimele comise de regimul Ceaușescu pe 17 decembrie la Timișoara. Reprezentantul României comuniste a catalogat informațiile vehiculate de occidentali drept „zvonuri și relatări nefondate din presă”.

Marți, 21 ianuarie 2020, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu. Fragment din comunicatul IICCMER: „Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria«zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase» și a «știrilor de presă neconfirmate». Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică”.

Meleșcanu lansase însă, preventiv, o nouă diversiune, pentru a acoperi acuzațiile formulate de diplomații nord-americani. Complice i-a fost Bogdan Chirieac, un fel de George Marinescu al anului 2020.

Pe 14 ianuarie, cu exact o săptămână înainte de comunicatul IICCMER, șeful Senatului a fost invitatul lui Chirieac la DC News (oficină finanțată generos de PSD), pentru un interviu de spălare și coafare a dinozaurului comunist, ca să pară iepuraș.

Meleșcanu a îndrugat minciuni colosale, pe care Chirieac le-a răspândit cu bucurie, fără să-l confrunte pe invitatul său cu adevărul depeșelor diplomatice din 1989.

„Teodor Meleşcanu a povestit, la DC News, cum a trăit zilele Revoluţiei române din postura de diplomat aflat în misiune la Viena”, scrie Chirieac, creditându-l total pe vectorul ceaușist ca spunând adevărul.

Minciunile lui Meleșcanu

 • „Eram la Viena, expert în delegaţia noastră pentru negocierea reducerii trupelor armate şi a armamentului din Europa, împreună cu colegii de la Ministerul Apărării. Am plecat în septembrie, când lucrurile erau destul de liniştite în România. Cu tensiunile deosebite… Toată lumea dorea să scape de Ceauşescu, nu era niciun secret pentru nimeni.”
 • „La încheierea negocierilor, pe 20 decembrie, a fost o şedinţă de închidere la care am participat şi eu, în care marea majoritate, practic toate statele europene, au condamnat ceea ce se întâmpla la Timişoara.”
 • „La sfârşitul şedinţei, preşedintele reuniunii – ambasadorul Elveţiei – a cerut direct delegaţiei române să dea informaţii oficiale în legătură cu situaţia din Timişoara. În momentul acela, m-am întors în stânga, în dreapta şi am văzut că toată lumea plecase. Eram singur acolo… Şi atunci am spus: «Nu avem niciun fel de informaţii oficiale din România în legătură cu evenimentele de la Timişoara. Ştiu, însă, din presă, că e vorba de ciocniri foarte violente între manifestanţi şi armată, care s-au soldat cu morţi şi cu răniţi».”
 • „În încheiere am spus următoarea frază, la care ţin foarte mult: «Dacă se confirmă aceste lucruri, cei care s-au făcut vinovaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea». Şi cu asta am încheiat.”
 • „Peste trei ani m-am întâlnit cu un coleg de-al meu, care era în delegația țării sale, și-mi spunea: «Măi, mă bucur că te-am văzut întreg, că m-am gândit că ai avut un curaj nebun să spui că cei care se fac vinovați trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut».” (Chirieac plusează monstruos: „Probabil că dacă Ceaușescu ar fi supraviețuit, v-ar fi executat pentru fraza asta”, iar Meleșcanu acceptă modest: „Da”.)
 • „Gândiți-vă că era data de 20 decembrie, nu începuse încă nimic la Bucureşti, dar mi-am asumat acest lucru, pentru că nu puteai să stai impasibil la o întrebare care-ţi era adresată direct.”
 • „În România am revenit pe 22 decembrie. M-am întors în țară, pentru că mi se terminase misiunea.”

VIDEO: Dialogul dintre Morsă și Dinozaur

Editorialul în care Morsa îl trimite la Canal pe Dinozaur

Pe 22 ianuarie, la o zi după comunicatul amenințător al IICCMER, Bogdan Chirieac a simțit nevoia să-l lingușească încă o dată pe dinozaurul ceaușist. „Morsa competentă” a publicat o rușine de editorial, intitulat ironic: „Cum a fost descoperit Meleșcanu criminal de război”.

Chirieac îl numește pe Meleșcanu „seniorul politicii românești”. Seniorul care n-a câștigat niciodată niciun fel de alegeri, dar ca ministru de Externe a umilit diaspora atât la alegerile prezidențiale din 2014 (turul 2), cât și la cele europarlamentare din 2019.

Textul lui Chirieac abundă în informații și aprecieri diversioniste, fiind o capodoperă de intoxicare.

 • „În toamna trecută, seniorul politicii românești, Teodor Meleșcanu, a fost ales, prin vot direct, de către colegii săi, președinte al Senatului.”
 • „Acum, în ianuarie, de vreo doua săptămâni, a început presiunea mediatică, acolo unde trebuie, pentru schimbarea lui Meleșcanu.”
 • „Pe 22 ianuarie, s-a dat hotărârea CCR, la solicitarea PNL, care reproșa o chichiță absurdă în alegerea lui Meleșcanu ca președinte al Senatului.”
 • „În pregătirea anunțării hotărârii, Meleșcanu începuse să fie anchetat pentru o declarație pe care ar fi făcut-o, în calitatea sa de diplomat, pe 20 decembrie 1989, la Viena.”
 • „Meleșcanu a explicat atunci, conform declarațiilor făcute la DCNews Live, că, întrebat fiind de ambasadorul Elveției despre o poziție oficială față de evenimentele de la Timișoara – măcelărirea revoluționarilor de către dictatura comunistă -, a declarat: «România nu are deocamdată o poziție oficială. Eu cred însă că, dacă lucrurile despre care s-a vorbit la Europa Liberă sunt adevărate, cei vinovați trebuie să plătească».”
 • „Dacă N. Ceaușescu ar fi supraviețuit, pentru vorbele acelea Meleșcanu își termina cariera diplomatică la canalul Dunăre – Marea Neagră.”
 • „Este clar comandamentul politic al noii puteri de schimbare a președinților Camerelor. În locul lui Marcel Ciolacu, m-aș uita, cu multă atenție, după demisia lui Meleșcanu, de unde va sosi racheta și în Camera Deputaților…”
 • „Mă întreb însă de ce era nevoie de toată această pregătire de artilerie în cazul lui Teodor Meleșcanu.”
 • „Nu știu dacă venerabilul diplomat este criminal de război ori spion sovietic sau chinez. Știu însă că Teodor Meleșcanu a avut o carieră politică și diplomatică de excepție după ’89.”
 • „Acum 3 ani, secretarul Departamentului de Stat, Rex Tillerson, a sosit, o noapte, la București, și nu s-a întâlnit decât cu Teodor Meleșcanu. Americanii nu aveau atunci informațiile că este criminal?”
 • „Schimbarea lui Teodor Meleșcanu din fruntea Senatului, motivată perfect politic pentru ceea ce urmează să se întâmple în România, nu avea nevoie de toată pregătirea de artilerie făcută înainte. Schimbările politice din România, alternanța la putere, ar trebui totuși să se petreacă fără lapidarea, în piața publică, a opozanților politici.”

Observații

 1. Chirieac minte mai mult chiar și decât Meleșcanu, în numele și spre salvarea lui Meleșcanu! Dinozaurul comunist susține că ar fi zis la Viena: „Dacă se confirmă aceste lucruri, cei care s-au făcut vinovaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea»”. Morsa capitalistă plusează, umflând vorbele lui Meleșcanu: „Dacă lucrurile despre care s-a vorbit la Europa Liberă sunt adevărate, cei vinovați trebuie să plătească”.
 2. Cioplind la statuia de „disident anti-ceaușist” a slugii ceaușiste, Chirieac inventează cuvintele „Europa Liberă”, pe care Meleșcanu nu le-a pronunțat.
 3. Chirieac nu doar că minte în privința riscurilor pe care și le-ar fi asumat Meleșcanu, dar dramatizează folosind un neadevăr scandalos, concentrat în cuvintele: „canalul Dunăre – Marea Neagră”. Este o mistificare a istoriei, sugerând că în decembrie 1989 disidenții anti-Ceaușescu ar fi fost trimiși la „canalul Dunăre – Marea Neagră”. Nu la Jilava, Gherla sau Aiud, ci la „canalul Dunăre – Marea Neagră”. Or, respectivul canal, ca lagăr de exterminare (a elitelor burgheze, anticomuniste, nu a celor comuniste!) a funcționat în perioada 1949-1952. A-l plasa în 1989 este o ticăloșie specifică acelorași canalii care spuneau și că marii corupți ai ultimelor trei decenii au fost „victime politice” ale unui „regim stalinist ca-n anii ’50”.
 4. Chirieac îl definește pe Meleșcanu ca fiind „seniorul politicii românești”, „venerabilul diplomat”, în contrast cu felul în care, chipurule, l-ar trata „dușmanii”: „criminal de război”, „spion sovietic sau chinez”.
 5. Pentru a crea tabloul apocaliptic în care a fost plasat bietul Meleșcanu, Chirieac folosește cuvinte tari, parșive, diversioniste: „pregătire de artilerie” (de două ori!), „presiune mediatică”, „o chichiță absurdă”, „anchetat”, „lapidat”, „comandamentul politic al noii puteri”.

În concluzie: Bogdan Chirieac a produs o mostră de intoxicare mediatică specifică propagandei odioase de sorginte comunistă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Acestui nesimțit îi vom plăti pensie mare și lungă. A fost prins beat la volan și, de ciudă, s-a pensionat la 51 de ani

1 COMENTARIU

 1. Asa este, d-le Cartianu, aveti dreptate intrutotul, am remarcat nu numai aceasta grosiera facatura, ci si una mult, mult mai perversa, si anume cea de acreditare a ideii ca securitatea ”n-a ucis pe nimeni”, adica e nevinovata de tot ce-a fost. Motivarea imundei judecatoare mihaela nita de la CAB, in urma sentintei prin care cei doi securisti vinovati de moartea dizidentului Gheorghe Ursu sunt eliberati. Punctele esentiale ale motivarii sunt ca ”Securitatea nu l-a ucis”, si Gheorghe Ursu nu a fost disident, ci chiar ”privilegiat” al sistemului comunist. Nemernica aceea de judecatoare, halitoare de pensie speciala si ea, isi permite obraznicia sa interpreteze ea dupa cum vrea notiunea de ”disident”, aducand argumente ca Gheorghe Ursu nu se incadreaza acelei definitii, ba mai mult, prin comparatii vadit rau-voitoarea, chiar il transforma intr-un ”privilegiat” al sistemului. Asadar, ce voiam sa spun, actuala configuratie politica psdista munceste mai abitir ca niciodata in albirea securitatii ceausiste, un toxic securist ca belescanu e prezentat drept ”disident”, iar adevaratul disident devine ”privilegiat”, aceasta lume pe dos psdista e monstruoasa, ca lumea rinocerilor lui Ionescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here