sâmbătă, decembrie 7, 2024
AcasăLumeaAlertă mondială: coronavirusul din China poate provoca o pandemie! A ajuns şi...

Alertă mondială: coronavirusul din China poate provoca o pandemie! A ajuns şi în România? Șerpii vii vânduţi la piaţă – posibilă sursă a focarului din oraşul Wuhan

-

Pe zi ce trece, creşte pericolul apărut odată cu primul caz de pneumonie provocat de coronavirusul asiatic. Deja panica se răspândeşte în China, relatează cotidianul britanic The Guardian, unde autorităţile au trecut la măsuri drastice pentru a opri extinderea focarului din oraşul Wuhan.

Astfel, China a dispus închiderea a încă două oraşe –Ezhou şi Huanggang – situate în epicentrul unui focar de coronavirus nou, care a provocat decesul a 17 persoane şi a infectat aproape 600, în timp ce autorităţile sanitare la nivel mondial caută soluţii pentru prevenirea unei pandemii.

Autorităţile sanitare se tem că viteza de transmitere se va accelera în contextul în care sute de milioane de chinezi călătoresc în această perioadă în alte oraşe şi peste hotare cu ocazia Anului Nou chinezesc, ce începe sâmbătă.

- Advertisement -

50 de muzicieni români au fost în China, în zona focarului!

Marţi s-a întors în ţară, după un turneu de 50 de zile în China, o orchestră formată din 50 de muzicieni. 18 dintre aceştia provin de la Filarmonica Banatul, iar restul de la instituţii similare din Arad, Oradea, Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.  

Potrivit calendarului oficial al turneului, muzicienii români s-au aflat la Wuhan – focarul iniţial al coronavirusului – în perioada 3-5 decembrie 2019. În 5 decembrie, la Wuhan Qintai Grand Theatre a avut loc concertul inaugural al turneului. Românii au tranzitat ulterior, în 2 ianuarie, aeroportul din Wuhan, în drum spre un alt concert, la Chongqing. În 20 ianuarie, ei au plecat spre Europa de pe aeroportul din Beijing.

Directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, Ioan Gârboni, spune că muzicienii au fost în zona respectivă atunci când nu exista un virus.

- Advertisement -

„Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors acolo în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri şi am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timişoara, la Medicina Muncii, să fie controlaţi, în ziua în care au ajuns. Suntem în corespondenţă cu Direcţia de Sănătate Publică”, a explicat Ioan Gârboni.

Potrivit directorului Filarmonicii Banatul, muzicienii reveniţi din China vor sta acasă în următoarele 14 zile „într-un fel de carantină”. Ministerul Sănătăţii recomandă celor care au călătorit în China cu staţionare în Wuhan să se adreseze medicilor.

Focarul a apărut în piaţa de şerpi?

Tulpina virusului necunoscută anterior ar fi apărut la sfârşitul anului trecut într-o piaţă din oraşul Wuhan, situat în centrul Chinei, unde se comercializau vieţuitoare sălbatice, în special şerpi!

Cea mai mare parte din transportul urban din Wuhan, un oraş cu 11 milioane de locuitori, a fost suspendat joi dimineaţă, iar oamenilor li s-a spus să nu plece.

Pe măsură ce oraşul Wuhan a fost izolat, locuitorii s-au înghesuit în spitale pentru a face analize şi au căutat să se aprovizioneze, multe rafturi ale magazinelor fiind golite şi formându-se cozi la benzinării.

Autorităţile sanitare chineze au anunţat joi că au fost confirmate 571 de cazuri de pneumonie cauzate de noul coronavirus (2019-nCoV) raportate în 25 de regiuni de nivel provincial din ţară până la sfârşitul zilei de miercuri. De asemenea, au fost înregistrate 17 decese. Dintre cele opt cazuri confirmate la nivel internaţional, Thailanda a confirmat patru, în timp ce Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite au raportat fiecare câte unul, precizează Reuters.

Spre deosebire de epidemia de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2002-2003, care a provocat decesul a aproape 800 de persoane, guvernul comunist chinez a emis regulat buletine informative pentru a evita panica înaintea sărbătorilor. În timpul unei vizite efectuate în Wuhan, vicepremierul Sun Chunlan a declarat că autorităţile trebuie să manifeste deschidere şi să depună eforturi pentru a limita răspândirea acestuia, relatează agenţia de presă chineză Xinhua.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în stare de alertă

Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă neclare.

Pe baza baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile. Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

OMS nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie.

Un gheţar a conservat multe virusuri

În ultimii 15.000 de ani, un gheţar aflat în nord-vestul platoului tibetan, în China, a conservat mai multe tipuri de virusuri, unele dintre ele necunoscute pentru ştiinţă, conform unui material publicat joi de Live Science.

Oamenii de ştiinţă au descoperit nu mai puţin de 28 de noi grupuri de virusuri după ce au analizat două mostre de gheaţă extrase din gheţar. Studierea acestor virusuri îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce tipuri de virusuri au proliferat în diferite condiţii de climă şi de mediu, de-a lungul timpului, conform unui studiu care nu a fost încă verificat în regim peer-review şi a fost postat în arhiva bioRxiv la 7 ianuarie.

„În cel mai nefericit scenariu, această gheaţă se va topi iar virusurile vor fi eliberate din nou. Dacă acest lucru se întâmplă, este mai bine să ştim cât mai multe despre aceste virusuri”, conform cercetătorilor, transmite Agerpres.

Studierea microbilor păstraţi în gheaţă poate fi o provocare pentru ştiinţă pentru că este extrem de uşor să contaminăm mostrele extrase din gheaţă cu bacterii moderne. Din această cauză, cercetătorii au creat un nou protocol pentru astfel de situaţii.

33 de grupuri de virusuri în mostrele de gheaţă

În acest caz, cele două mostre extrase din gheţarul Guliya au fost colectate în anii 1992 şi respectiv 2015, pe când nu existau măsuri speciale pentru prevenirea contaminării lor. În aceste condiţii, exteriorul mostrelor de gheaţă a fost contaminat, dar interiorul lor a rămas neatins.

Pentru a ajunge la interiorul mostrelor, cercetătorii au folosit un fierăstrău sterilizat pentru a tăia felii cu grosimea de 0,5 centimetri din stratul exterior de gheaţă. Apoi, ei au spălat mostrele rămase cu etanol şi au topit încă un strat de 0,5 centimetri. În cele din urmă, au îndepărtat încă 0,5 centimetri din mostre prin spălare cu apă sterilă.

Astfel, cercetătorii au ajuns la straturile necontaminate ale mostrelor de gheaţă şi au putut descoperi noile tipuri de organisme virale.

Ei au descoperit în total 33 de grupuri de virusuri în mostrele de gheaţă, dintre care 28 de grupuri necunoscute de ştiinţă. „Microbii din cele două mostre sunt foarte diferiţi între ei, ceea ce înseamnă că trăiau în condiţii foarte diferite de climă în momentul în care au rămas prinşi în gheţar”.

Studierea virusurilor străvechi „deschide o fereastră spre genomurile virale şi ecologia lor şi pune în evidenţă impactul acestora asupra abundenţei de grupuri microbiene”, se mai notează în studiu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Anunţul lui Rareş Bogdan privind candidatura la Primăria Capitalei. „Klaus Iohannis va asculta argumentele mele”

* Votul în două tururi: câți primari pierd PSD și UDMR, câți câștigă PNL și USR-PLUS. „Ciuma Roșie” va fi decimată!

* Un profesor universitar din SUA îl desfiinţează pe primarul cu discurs nazist din Târgu Mureş: „Propune o soluție dezgustătoare și criminală prin consecințele ei”

* Ce n-a știut ministrul Vela la întâlnirea cu penalul Cumpănașu: „Unchiul” s-a lăfăit într-un Touareg al Jandarmeriei, cumpărat de Carmen Dan și pus la dispoziție de Fifor!

* Răsplata pentru slujirea lui Dragnea. Viorica Dăncilă a rămas șomeră și cu ștampila de „proastă”

* Măcel între PSD-iști. Olguța Vasilescu îl acuză pe Ponta că a dat-o pe mâna DNA

* Două gunoaie: primarul PNL care făcea sex cu minore în birou și fruntașa USR dedulcită la șpăgi „pe model PSD-ist

* Rareș Bogdan, atac la Dan Barna: „Sfatul meu e să lase aroganțele!” Cei doi s-au contrat pe tema alegerilor locale

* Carmen Dan i-a dat cadou lui Dragnea, abuziv, un BMW de 100.000 de euro, din banii românilor

* Carmen Dan și-a recompensat găzarii de la Jandarmerie cu sute de televizoare de 1.000 de euro bucata! Plus: limuzine de lux pentru demnitarii PSD

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -