VIDEO. Mesaje ciudate ale lui Macron în vizita din România: „Rusia este o putere de temut și noi nu dorim un război cu poporul rus și nu dorim să-l nimicim mâine. Zelenski trebuie să negocieze cu Rusia”

2
1307
Emmanuel Macron alături de Klaus Iohannis, în vizita făcută militarilor francezi din baza Mihail Kogălniceanu

Emmanuel Macron, președintele Franței, a reluat miercuri, pe parcursul vizitei efectuate la contingentul francez dislocat în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, o serie de idei pentru care a fost criticat și care au stârnit o mare neîncredere printre aliații estici. Șeful statului francez a subliniat din nou că nu dorește un război cu poporul rus, pe care „nu dorim să-l nimicim mâine”, că „Zelenski trebuie să negocieze cu Rusia” și că e de partea Ucrainei, dar „noi trebuie să construim și Franța”.

Declarațiile au fost făcute exact în aceeași zi în care numărul doi din Consiliul de Securitate al Rusiei, fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, a reluat o idee pe care o expusese și săptămâna trecută: Ucraina trebuie ștearsă de pe fața pământului.

Atitudinea conciliantă a lui Macron față de agresiunea rușilor asupra Ucrainei a afectat grav prestigiul și încrederea în Franța, avertizează importanți analiști militari și politici

Numeroși politicieni, specialiști, militari de top și conducători de state în special din flancul estic al NATO critică foarte dur atitudinea lui Macron, căruia îi reproșează că e dispus să sacrifice Ucraina pentru interese meschine și de moment, fără să realizeze că o victorie a lui Putin acum nu face decât să garanteze un nou război în viitorul apropiat.

În plus, numeroși analiști avertizează că această atitudine a Franței, care pare dispusă să renunțe la aliați pentru a-și negocia și proteja interesele economice de moment, aduce un prejudiciu de imagine și de prestigiu enorm acestei țări, deoarece statele amenințate de Rusia au înțeles că nu-și pot pune baza în sprijinul Parisului.

Nu puțină lume a făcut o paralelă între comportamentul de acum al lui Macron și cel al liderilor Franței și Marii Britanii, Edouard Daladier și Neville Chamberlain, care în septembrie 1938 au cedat în fața amenințărilor lui Hitler și au acceptat dezmembrarea aliatei lor Cehoslovacia fără să le ceară măcar formal o părere cehilor. Daladier și Chamberlain au prezentat popoarelor lor acordul ca pe o garanție de securitate: „Este pacea timpurilor noastre”. Hitler era însă un dictator fără onoare și scrupule, iar peste mai puțin de un an începea Al Doilea Război Mondial.

Macron este acum liderul occidental care a continuat să țină legătura cu Putin în ciuda atacului lansat pe 24 februarie asupra Ucrainei și a tuturor atrocităților comise de ruși, la comanda dictatorului de la Kremlin, în țara vecină. El a spus permanent că Putin „nu trebuie umilit” – chiar și atunci când lângă Kiev se descopereau dovezile unor masacre comandate de la Kremlin.

 

Macron: „Pentru ca Ucraina să câștige și războiul să înceteze trebuie să negociem. Zelenski trebuie să negocieze cu Rusia

Câteva dintre afirmațiile făcute miercuri de Emmanuel Macron în conferința de presă comună cu Klaus Iohannis, ținută în baza militară de la Mihail Kogălniceanu:

În fața războiului hotărât de Rusia împotriva Ucrainei, poziția Franței și a Europei e clară din prima zi – am spus să facem totul pentru a împiedica acest război și pentru a sancționa clar Rusia.

Încă de la începutul conflictului am luat 6 seturi de sancțiuni succesive, până la ultimul, care sancționează aproape integral aprovizionarea cu petrol rusesc.

Aceasta este poziția Franței, fără niciun compromis, dar dorim să construim și Franța.

La un moment dat, focul trebuie să înceteze și discuțiile trebuie reluate.

Geografia este încăpățânată și Rusia va rămâne acolo unde este. Este o putere de temut și noi nu dorim un război cu poporul rus și nu dorim să-l nimicim mâine.

Pentru ca Ucraina să câștige și războiul să înceteze trebuie să negociem. Zelenski trebuie să negocieze cu Rusia. Și noi, europenii, vom fi prezenți la această masă aducând garanții de securitate.

Aceasta este realitatea și asta trebuie să se întâmple la un moment dat și niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul.”

„Bineînțeles, denunțăm această situație, sancționăm Rusia, susținem ucrainenii ca să se lupte, dar să fim lucizi și să constatăm că noi nu suntem în război cu Rusia“

Președintele Franței a mai susținut că singura soluție pentru un acord cu Rusia este ca Zelenski să negocieze, pentru că discuțiile sunt „o chestiune de bun simț”. Prin negocieri, Macron lasă de înțeles – așa cum a făcut-o și în alte rânduri – că Ucraina ar trebui să renunțe la părțile din teritoriul său deja ocupate de Rusia, adică aproximativ 20% din țară.

„Încă din prima zi, Franța a spus clar că Rusia este țara agresoare, care nu respectă integritatea teritorială și nici suveranitatea Ucrainei. Am condamnat ferm acest război și am luat măsuri.

Dificultatea la ora actuală, pe care am discutat-o și cu președintele Iohannis, este că, bineînțeles, denunțăm această situație, sancționăm Rusia, susținem ucrainenii ca să se lupte, dar să fim lucizi și să constatăm că noi nu suntem în război cu Rusia.

Singura ieșire, singura soluționare a conflictului este fie o victorie militară a Ucrainei, fie la un moment dat o discuție, pentru că e singura cale să permită un acord între Ucraina și Rusia. Este o chestiune de bun-simț.

Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală fără să se tragă consecințele acestor declarații.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* În fruntea CCR a fost instalat încă un PSD-ist al lui Ion Iliescu, dar Klaus Iohannis e „convins” că își va duce treaba „cu succes la bun sfârşit”

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Podul prăbușit în Neamț, pe moșia baronului Arsene, a fost „reabilitat” acum 6 luni, cu bani PNDL, de firma unui fost consilier PSD

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* „Știi ce am mâncat azi? Un câine!” / „Oh, mi se face rău!”

* În sudul Ucrainei, principala grijă a invadatorilor ruși e să cucerească noi teritorii, pentru a le jefui! Au ajuns să se lupte între ei pentru bunurile furate din casele localnicilor

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Un Munte Negru pentru fotbalul românesc: 0-5 cu echipa unei țări cu o populație cât un sfert din București! 1-6 în 10 zile – atât poate o federație-de-șobolani

* Șoc în fotbalul european: Ungaria bate Anglia cu 4-0 în deplasare, după ce-o învinsese (1-0) și la Budapesta! Se naște o nouă mare echipă maghiară, ca în 1938 și 1954?

2 COMENTARII

  1. Bietul Macron, cred ca se teme de Putin, altfel nu se explica atitudinea lui atat de „inteleapta”…e, probabil, constient ca Rusia nu poate fi pusa la punct decat cu sacrificii foarte mari din partea Vestului si el nu e dispus sa sacrifice prea mult…nu-i nimic, intr-o buna zi rusa va fi vorbita la Paris, inlocuind engleza pe care francezii o urasc atat….In fond, ce mare scofala? Franta tot va fi o tara decorativa si isi va vinde sampania si branzele….

  2. Macron acelasi cacacios las. Sa negocieze Macron cu Rusia pentru teritorii frantuzesti si sa nu mai sfatuiasca alte natii ce sa faca cu pamantul lor. Cum dreaq dintre toti francezii aia multi si viteji l-au „emanat” pe acest fricos? Sau pe scrofita aia de Le Pen? E misto tovarase Macron sa te lafaiesti in gazul rusesc platind cu teritoriul si viata altor popoare? Ce dreaq are omenirea asta niste lideri atat de lasi si prosti?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here