VIDEO-INTERVIU (2). Cristian Diaconescu demontează teoriile conspiraţioniste de genul „Bill Gates ne vaccinează cu forța”

2
5283
Cristian Diaconescu

În ultima vreme, după ce Rusia a declanşat un război hibrid împotriva Europei şi implicit a României, diverse entităţi media, voci din spaţiul public sau postaci din reţelele de socializare au preluat total sau parţial teme pe gustul Moscovei, pe care le-au ambalat mediatic şi le-au răspândit în mediul online. Sunt celebre deja falsurile care îl asociază pe Bill Gates cu pandemia coronavirus. 

În partea a doua a interviului pentru LUMEALIBERA.RO, fostul ministru Cristian Diaconescu (Justiție, Externe) demontează aceste teorii ale conspiraţiei cu argumentele celui care ştie şi a văzut multe din interiorul mediului politic.

„Bill Gates care face, drege… Domnule, nu există așa ceva!”

Reporter: Este România pregătită să facă faţă provocărilor tot mai mari dinspre Est?

Cristian Diaconescu: În primul rând, Rusia înțelege că în acest moment are loc un anumit tip de repoziționare la nivel global, deci, din acest punct de vedere, așa cum s-a întâmplat în întreaga perioadă anterioară, încearcă nu numai să rămână o mare putere regională, ci și una globală. Reașezarea mai ales pe interese de securitate, implicit cele economice – pentru că se cam leagă în acest moment – încearcă să arate că nu este vulnerabilă și că mai are un rol de jucat chiar în afara regiunii. Deci, va căuta să-și găsească și oportunitățile și pârghiile necesare.

În al doilea rând, are tot interesul să mute discursul din problemele interne mari, mari, foarte mari! – și, într-adevăr, aici, Doamne ferește, și, mă rog, toată solidaritatea morală cu toți oamenii care suferă în Federația Rusă -, dar încearcă să mute discuția în exterior, găsind vinovați, intrând în tot felul de scenarii, practicând tipul de dezinformare cu care suntem obișnuiți în războiul hibrid care exista, există și va continua să existe. Din acest punct de vedere, nu cred că deocamdată va ieși întărită, dar sunt convins că va continua să joace cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție.

Vreau să spun un lucru. Nu numai în situații de criză, în condiții de viața normală, acolo unde sunt interese divergente, când una dintre părți își crează o vulnerabilitate internă, națională, una sau mai multe, cealaltă – ar fi ridicol să-ți închipui că nu va profita. Este regula jocului.

„Scenarii de un ridicol absolut”

– Aţi văzut, desigur, abundenţa de falsuri, de fake news, de teorii ale conspiraţiei privindu-l pe Bill Gates, coronavirusul fabricat în laborator, 5G…

Da. Fiind vorba de un fundal de criză gravă, care aproape intră în mentalul fiecărui cetățean, toate aceste strategii, toate aceste scenarii – unele dintre ele de un ridicol absolut – dobândesc brusc un anume tip de rezonanță la nivel european, la nivel global, de-a dreptul distrugătoare.

Până la urmă, unde duc ele? Sper să fiu crezut, pentru că la întâlniri de astea la mare nivel am mai participat si eu, mă rog… Vreau să le spun oamenilor care citesc tot felul de strategii cum niște tipi în laborator sau Bill Gates care face, drege diverse chestii… Domnule, nu există așa ceva!

La nivele foarte mari, la nivele de decizie globală se găsesc, după lupte seculare, două-trei puncte de inflexiune pe care se cade de acord, după care țin niște discursuri și lumea pleacă acasă. Nu există vreun miliardar, vreodată, care să aibă vreo idee ce să poată fi operaționalizată la un nivel de decizie de un astfel de gabarit. Că o veni din Rusia sau că o veni din SUA, nu există acest subiect, nu așa se diriguiește lumea!

„Miliardarii ăia de la Exxon nu ar fi putut să se apere împotriva miliardarilor reptilieni care au făcut și au dres?”

Şi totuşi, acest val câştigă adepţi, unii oameni chiar cred în falsuri şi în manipulări, nu în adevăr!

Iertați-mă, cu tot respectul, am participat și eu o dată sau de două ori la Grupul Bildelberg, invitat pentru a vorbi de regiune și de Marea Neagră. Sunt niște bătrânei, niște domni foarte cumsecade – într-adevăr cu istorii politice, financiare, funcții publice extrem de relevante -, care discută foarte deștept despre niște probleme globale, după care se merge la cafea. Nu vă supărați, regulile lumii – și trebuie să acceptăm această chestiune – sunt cu totul altele decât cele pe care le văd unii în astfel de scenarii.

– În al treilea rând?

În al treilea rând, în aceste scenarii – unii bogați, reptilienii dintr-o parte au făcut un scenariu și au dat cu virusul în partea cealaltă… Iertați-mă, Exxon, de exemplu, are miliardari? Are. În urmă cu o săptămână, Exxon era cotat la bursă ca și Netflix. Păi, miliardarii ăia de la Exxon nu ar fi putut, la rândul lor, să se apere împotriva miliardarilor reptilieni care au făcut și au dres? Da, există discuția, însă în legătură cu alerta timpurie care ar fi trebuit să vină totuși din China, există discuția în legătură cu măsurile luate privind răspândirea unei astfel de virus, este discuția în legătură cu modul în care Federația Rusă va încerca să-și păstreze jocul global…

„Ungaria e interesată de Transnistria”

– Nu e doar Rusia indentificată drept pericol pentru Occident, e şi China… Cum convieţuim cu aşa ceva?

Să vă dau un exemplu: după 2014 și intervenția politică în Ucraina și intervenția în Crimeea, Federația Rusă a mutat brusc în Siria. Deci, în câteva luni au făcut desfășurarea pe coasta de vest a Siriei și atunci au creat o altă paradigmă cu Siria. Deci, se poate juca. Există problema legată de China, care este, totuși, o putere globală și se prefigurează o recuperare, după pandemie, ceva mai rapidă a Chinei și posibilitatea ca statul chinez să se orienteze spre achiziții în zone strategice, economice, inclusiv din Europa.

Germania a luat măsuri. Curtea de Justiție a UE a adoptat o decizie, practic, infirmând deciziile Germaniei de protecționism național în legătură cu zonele strategice. Acolo sunt problemele. Alea sunt scenariile care, într-adevăr, preocupă lumea. Ai o problemă în legătură cu China, dar în egală măsură trebuie să cooperezi cu China. Asta e situația. Producția manufacturieră e 28% în China. Inclusiv de materiale sanitare. Până o vom muta noi în SUA, Europa, mai vedem.

– Sigur, ne-a plăcut cu marile companii multinaționale să delocalizăm, în zone în care îi plăteam la sfert pe muncitori, în zone în care nu există sindicate, în zone în care comanda politică e și comandă economică, ne-a plăcut! Ei, acum, decontăm.

China este membră a G20, China este membră în Consiliul de Securitate al ONU, sunt ambivalențe între anumite strategii și atitudini foarte complicate. Federația Rusă și China sunt prezente, de exemplu, în Balcanii de Vest. Ungaria nu mai e interesată acum de Balcanii de Vest, acum e interesată de Tiraspol și de Transnistria. Să fim atenți! Tot uitându-ne la tot felul de prostii din tot felul de zone, să nu scăpăm ochii de pe minge.

„Avem nevoie de o Europă puternică aşa cum avem nevoie de aer!”

– Este pregătită Europa să reziste acestui atac tip fake news?

Pe scurt, nu cred sub nicio formă într-o perspectivă negativă în legătură cu Europa. Și, până la urmă, inclusiv din zona intereselor naționale ale României, avem nevoie de o Europă puternică aşa cum avem nevoie de aer! Nicio amenințare globală, practic – și au fost multe -, nu a putut fi contracarată numai de SUA fără Europa, dar nici numai de Europa fără Washington.

Ceea ce mă aștept post-criză este ca rolul Statelor Unite, rolul Occidentului să fie atât de bine organizat, conturat și strategic fundamentat, încât democrația și multiculturalismul să iasă învingătoare din această criză. Dacă democrația și multiculturalismul vor funcționa în continuare, și Europa, și America au în egală măsură o șansă să iasă întărite. Dacă vor prevala alte forțe la nivel global sau alte atitudini politice, s-ar putea ca și noi să avem o problemă, nu mai vorbesc de Europa.

„Dacă solidaritatea va funcționa, Europa va ieși performantă”

– Au fost exemple în care solidaritatea Occidentului a funcţionat…

Când Statele Unite a lucrat cu Marea Britanie ca să mobilizeze grupul G20 pentru ieșirea din criza 2008-2009, iar China s-a alăturat acestui efort, a funcționat. Franța, Marea Britanie și Organizația Mondială a Sănătății au trimis în Sierra Leone ajutoare pentru combaterea epidemiei de Ebola și a funcționat.

Cele mai multe summit-uri, după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost dedicate denuclearizării. Și – de bine, de rău – a funcționat. Franța a fost alături de China și Rusia, ca de altfel și de SUA, în primă fază privind acordul nuclear cu Iranul și a funcționat.

Așadar, atunci când există acest tip de coeziune, până și George Bush – care era cam unilateralist, la fel ca actualul președinte -, și el a reușit până la urmă și a înțeles utilitatea unei coaliții de voință pentru lupta împotriva terorismului, începând cu 2001-2002. Deci, din acest punct de vedere, dacă solidaritatea va funcționa, Europa în mod clar va ieși performantă.

Ce înseamnă să fii o superputere? Să ai aliați!

– Europa rămâne, totuşi, o „nucă tare”…

Să nu uităm, inclusiv astăzi când vorbim: piața unică a Uniunii Europene este, după toate sondajele sociologice, cel mai dorit partener de toate țările din lume. Toate țările, întrebate cu cine vor să facă afaceri, indică Europa. Acest tip de interacțiune și de reguli din Uniunea Europeană este un aset care nu trebuie să fie fisurat.

Îmi spunea cineva ce înseamnă să fii o superputere. Nu neaparat să ai armată fenomenală, nu neapărat să ai nu știu ce proiecții de securitate de la distanță sau o atitudine într-un fel, ci să ai aliați. Și dădeau exemplu America și Europa. Sunt singurele puteri economice, politice, strategice care au și aliați în caz de Doamne-ferește. Restul nu au. Restul sunt pe cont propriu. Mă rog, unele state cu o forță foarte serioasă, dar pe cont propriu. Nu sare nimeni alături de ele. Or, din acest punct de vedere, și angajamentul în combaterea crizei este o chestiune multilaterală pentru NATO și UE deosebit de toate celelalte țări din lume.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO-INTERVIU (1). Cristian Diaconescu: „Tăriceanu a cheltuit 5 miliarde de euro știind că vine criza! Nu i-a păsat”. Un dialog despre slăbirea României din interior

2 COMENTARII

  1. Excelent interviu, ma bucur ca ni-l aduceti, ziaristii! Intr-adevar, sunt semne de solidaritate intre SUA si UE, si eu le urmaresc si incerc sa-mi ridic moralul. Chiar si UK, dupa brexitul lor, cred ca incepe sa mediteze la modul in care sa potriveasca lucrurile pe viitor, dat fiind ca pandemia a aratat fara urma de indoiala necesarul de muncitorii sezonieri din Europa de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here