VIDEO. Imagini tulburătoare la Tbilisi: georgienii au luat cu asalt Parlamentul pro-rus, care a votat „o lege scrisă la Moscova”. Ciocniri violente cu poliția

0
739
Lupte de stradă, la Tbilisi, între protestatarii pro-europeni și forțele de securitate ale regimului pro-rus

Evenimente dramatice sunt în curs de dezvoltare în Georgia, acolo unde protestatarii au luat marți seara cu asalt Parlamentul, după ce majoritatea pro-rusă a votat o lege copiată după cea în vigoare în Rusia. E vorba de declararea drept „agenți străini“ a organizațiilor neguvernamentale care primesc finanțare din străinătate.

Legea votată de Parlamentul georgian este o copie a celei adoptate de Duma de stat din Rusia și este îndreptată împotriva ONG-urilor.

Ședința a fost transmisă în direct pe site-ul legislativului, unde oamenii au putut vedea dezbaterea și anunțul lui Shalva Papuashvili, președintele Parlamentului georgian: „76 de voturi pentru, 13 împotrivă. Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură”.

Conform prevederilor în vigoare, legea mai are nevoie și de alte lecturi în Parlament înainte de a fi promulgată, dar până acum, în ciuda criticilor vehemente, proiectul este larg susținut de coaliția pro-rusă din Georgia.

Reacția la acest vot a fost una spontană: mii de protestatari s-au strâns marți seară în fața clădirii Parlamentului, fluturând steagurile Georgiei și ale Uniunii Europene.

Lupte de stradă, președinta țării s-a situat de partea protestatarilor pro-europeni: „O lege care a fost dictată de Moscova”

Au izbucnit lupte cu forțele de securitate, protestatarii aruncând cu pietre și cocteiluri Molotov, în timp ce poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. Oamenii au luat cu asalt o baricadă la intrarea în clădirea Parlamentului, reușind s-o dărâme.

Salome Zourabichvili, președinta pro-europeană a Georgiei, și-a arătat sprijinul pentru protestatari într-un mesaj video postat pe Facebook: „Calea integrării europene trebuie protejată. Cei care susțin astăzi această lege, toți cei care au votat astăzi pentru această lege încalcă Constituția. Toți aceștia ne îndepărtează de Europa. Am spus încă din prima zi că mă voi opune prin veto acestei legi și voi face acest lucru”.

Președinta Zourabichvili a numit inițiativa „o lege inutilă care nu a apărut de nicăieri, ci a fost dictată de Moscova”, spunându-le protestatarilor că este „alături de voi pentru că voi sunteți cei care reprezentați Georgia liberă astăzi, Georgia care își vede viitorul în Europa și care nu va lăsa pe nimeni să îi ia acest viitor”.

Șefa statului gruzin a spus că va respinge legea dacă aceasta va ajunge pe biroul ei. Cu toate acestea, Partidul Viselor, aflat la guvernare, are majoritatea parlamentară pentru a depăși un eventual veto prezidențial, avertizează organizația Human Rights Watch.

Ministerul de Interne al Georgiei a somat mulțimea să părăsească împrejurimile Parlamentului: „Acțiunea de protest din apropierea clădirii Parlamentului, de pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi, a devenit violentă. Protestatarii au încercat să blocheze una dintre intrările în Parlament și există fapte de violență împotriva angajaților ministerului”.

Putin, înjurat de mulțimea din Tbilisi. Legea „agenților străini” este copiată după cea rusească

Manifestanții au scandat atât insulte la adresa politicienilor georgieni, cât și a președintelui rus Vladimir Putin. Proiectul de lege din Parlamentul Georgiei a fost amplu criticat, deoarece ar lovi puternic în societatea civilă georgiană, în special a ONG-urilor și a organizațiilor de presă care au legături cu Europa.

Conform legii rusești copiate de parlamentarii georgieni, organizațiile care primesc fonduri din străinătate trebuie, printre altele, să scrie în orice comunicat ori alt document, oficial ori nu, că sunt „agenți străini”.

„Proiectele de lege privind «agenții străini» urmăresc să marginalizeze și să discrediteze grupurile și mass-media independente, finanțate din străinătate, care servesc interesul public mai larg în Georgia”, a declarat Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch.

Uniunea Europeană a avertizat marți că legea ar fi „incompatibilă cu valorile și standardele UE” și ar putea avea „repercusiuni grave asupra relațiilor noastre”.

„Coaliția de guvernare din Georgia a făcut o serie de mișcări care par menite să îndepărteze țara de Occident și să o mute treptat în sfera de influență a Rusiei”

Și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, declarase în februarie că „oricine votează pentru acest proiect de lege” ar putea, de asemenea, pune în pericol relația Georgiei cu Europa și cu Occidentul.

„În ultimii ani, și mai ales în ultimele 18 luni, coaliția de guvernare din Georgia a făcut o serie de mișcări care par menite să îndepărteze țara de Occident și s-o mute treptat în sfera de influență a Rusiei”, scrie think tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR) într-un raport în care atribuie o mare parte din această derivă partidului de guvernământ Visul Georgian.

Fosta republică sovietică face echilibristică între sentimentele pro-europene ale cetățenilor săi și vecinătoatea cu amenințătoarea Rusie, care susține ocult forțe finanțate și controlate de Moscova.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat în 2011 că, dacă Rusia nu ar fi invadat Georgia în 2008, NATO s-ar fi extins acolo. Invazia a durat atunci doar câteva zile, dar a folosit același pretext pe care președintele rus Vladimir Putin l-a invocat pentru a invada Ucraina în 2014 și în 2022 – pretinsa „protejare“ a minorității ruse și apărarea unor enclave autoproclamate din interiorul Georgiei, Osetia de Sud și Abhazia. În total, e vorba de peste 20% din teritoriul țării controlat și acum de ruși, prin intermediul așa-zișilor separatiști.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Minciuna lui Grindeanu: la 8 zile după ce „era pregătit” să măsoare Canalul Bâstroe, ministrul PSD amână până după 15 martie, pentru că nu are nave dotate corespunzător

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a creat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here