VIDEO. Filmul incredibilei salvări a ostaticilor israelieni din Gaza: prizonierii erau ascunși de Hamas în casele unor familii plătite. Grele bătălii de stradă, șeful comandoului israelian a căzut în luptă

0
1177
Filmare din dronă cu momentul în care grupul de militari israelieni și ostaticii eliberați ajung pe plajă, sunt îmbarcați și pleacă în trombă din Gaza

Incredibila operațiune de salvare pe care comandouri ale trupelor speciale israeliene au executat-o sâmbătă dimineață, în tabăra de refugiați Nuseirat, din Gaza, a fost de un dramatism excepțional, luptele dându-se simultan în două locuri aflate la 200 de metri unul de altul. Noi informații despre această acțiune senzațională vin să completeze un tablou care a fost oricum șocant încă de la început. Cei patru ostatici israelieni erau ținuți de Hamas în apartamentele unor familii palestiniene plătite pentru acest serviciu. În timpul luptelor, comandantul echipei israeliene de salvare a fost ucis.

Membrii comandourilor israeliene au primit ordinul de atac sâmbătă, la ora 11.00. Informații primite din interior indicau faptul că Hamas ține patru ostatici răpiți în timpul atacului din 7 octombrie 2023 în două blocuri de locuințe civile din tabăra de refugiați Nuseirat, în mijlocul Fâșiei Gaza.

Cele două blocuri se aflau la 200 de metri distanță unul de altul, așa că militarii israelieni au luat decizia de a pătrunde simultan în ele. Exista temerea că, dacă se încearcă operațiuni succesive, palestinienii din a doua locație ar putea prinde de veste și i-ar putea executa pe ostaticii de acolo.

Într-unul din blocuri era ținută prizonieră doar femeia – Noa Argamani. În celălalt bloc erau ținuți cei trei bărbați. În ambele cazuri, ostaticii erau ținuți în apartamentele unor familii palestiniene care primeau bani de la Hamas pentru acest serviciu.

Lucrurile au mers bine pentru comandoul israelian care a extras-o pe Noa Argamani. În schimb, la cea de-a doua adresă, unde erau ținuți ostaticii bărbați, palestinienii au descoperit operațiunea. Acolo a izbucnit un violent schimb de focuri, în timpul căruia comandantul echipei israeliene de salvare, Arnon Zamora, a fost rănit grav.

Zarva din bloc i-a alertat pe locuitorii palestinieni din jur și pe teroriștii Hamas, iar zona s-a transformat imediat într-un viespar. Comandoul israelian care-i extrăgea pe cei trei ostatici și pe camaradul rănit a fost întâmpinat la ieșirea din bloc de un tir infernal de arme executat de civilii palestinieni și teroriști. Vehiculul pregătit din timp în care s-au urcat membrii echipei speciale, ostaticii și rănitul a fost atacat, moment în care la fața locului au ajuns alte forțe israeliene pregătite din timp, care așteptau ascunse. În sprijinul militarilor israelieni de la sol au fost trimise și forțe aeriene care au executat mai multe lovituri, pentru a proteja comandourile în timp ce acestea se retrăgeau.

S-a declanșat o luptă crâncenă, în timpul căreia palestinienii au înregistrat pierderi grele – Hamas pretinde că au fost circa 140 de victime.

Forțele speciale israeliene cu ostaticii și rănitul au ajuns pe plajă, unde aștepta gata pregătit un elicopter. Toată lumea s-a îmbarcat și a părăsit teritoriul controlat de teroriști.
Ulterior, comandantul Arnon Zamora a murit din cauza rănilor, în timp ce Hamas și palestinienii au inundat rețelele de socializare cu imagini de la locul bătăliei, acuzându-i pe israelieni că au făcut masacru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

PORTRET DE CANDIDAT

ALLEN COLIBAN, Primăria Brașov: „Mi-am făcut temele la lumânare, am făcut baie în oala de sarmale”

STELIAN ION, Primăria Constanța: “Pentru mine, declicul s-a produs în 2014, când interesele găștii PSD-iste au ajuns și în cartierul copilăriei mele. Voiau să ridice un bloc de 6 etaje pe spațiul verde. Mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica”

* LUCIAN STANCIU-VIZITEU, Primăria Bacău: „În clasa a X-a am luat locul 3 la Olimpiada națională de Informatică. Am fost admis la Universitatea Drexler, din SUA, dar n-am avut bani. Așa că am făcut Politehnica din București, apoi masteratul și doctoratul în Franța, șef de promoție la Statistică și al doilea la Finanțe”

CRISTINA PRUNĂ, europarlamentare: „Până la 4 ani am crescut la țară, în Bărăgan, într-un spirit foarte liber. Acum susțin cu fermitate politici liberale”

* RADU MIHAIL, europarlamentare: “La alegerile din 2000, în turul 2, am avut senzația acută că-mi va putrezi mâna dacă-l votez pe Iliescu”

* CORINA ATANASIU, europarlamentare: „În anii ’90 am făcut voluntariat la Salvați Copiii. Lucram cu copiii străzii, prindeam pedofili cu Europolul”

RADU MIHAIU, Primăria Sectorului 2: „N-aveam niciun gând să intru în politică. Spuneam: «Am o meserie, o fac bine, crește afacerea!». Ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost incendiul de la Colectiv. Mi-am zis: «Copiii mei trebuie să trăiască într-o țară în care nu se întâmplă așa ceva!»”

MIHAELA ȘTEFAN, Primăria Sectorului 6: „M-am angajat în anul 2 de facultate, prima dată la Unirea, într-un magazin de haine. N-aveam cum să nu muncesc. N-aveam cum! Eu nu le-am cerut bani niciodată părinților mei”

* ADRIANA CRISTIAN, europarlamentare: „Sunt o visătoare harnică. Aș vrea să las asta în urma mea: unii politicieni arată și așa, ca mine. Adică au terminat multă școală, vorbesc bine, au interese corecte, nu s-au îmbogățit din politică. Nu suntem toți la fel, cum vor cei vechi să se creadă”

VLAD BOTOȘ, europarlamentare: „Mi s-a propus să rămân în China. N-am vrut. Ieșisem seara cu colegi inclusiv chinezi. Când deschideam subiecte politice, chinezii nu acceptau să discute nimic. Atunci mi-am dat seama că n-aș putea niciodată trăi într-un regim care să filtreze ideile”

TEODORA STOIAN: „Cât am fost consilier al ministrului Justiției, am avut senzația că oamenii ăia nu ne voiau acolo. Erau directori puternici, care pur și simplu ziceau: «Eu nu fac așa ceva!». Și nu li se cerea să-și facă decât treaba. În ultimele luni, numai că nu ne scuipau în față”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.