VIDEO. O minciună actuală a propagandei ruse, spulberată de Gorbaciov încă din 2014: „N-a existat nicio înțelegere ca NATO să nu se extindă spre Est. E un mit că Vestul ne-ar fi păcălit”

1
1136
Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a dezmințit personal în 2014 povestea conform căreia SUA și NATO și-ar fi luat angajamentul, în 1989/1990, să nu se extindă către Est. Această chestiune nici măcar n-a fost discutată, a menționat Gorbaciov

Unul dintre cele mai puternice mituri construite de propaganda rusească este acela al presupuselor garanții pe care Occidentul le-ar fi dat Uniunii Sovietice în 1989/1990 privind lipsa unei extinderi a NATO către Est. În realitate, aceste garanții n-au existat niciodată, iar declarațiile date în 2014 de Mihail Gorbaciov, liderul URSS, și mareșalul Dmitri Iazov, ministrul sovietic al Apărării în perioada 1987-1991, demonstrează acest lucru dincolo de orice îndoială.

Pe rețelele de socializare, de mai bine de un an și jumătate, propaganda rusească bombardează publicul cu narativul Occidentului perfid, care și-a încălcat angajamentele luate în negocierile din 1989-1990 vizând unificarea Germaniei, și s-a extins către granițele Rusiei în pofida promisiunilor inițiale. Nu trece săptămână ca această teză să nu fie ventilată și pe Facebook, în România, de agenții de influență și idioții utili ai Moscovei.

Această poveste a apărut în spațiul public în noiembrie-decembrie 2021, când Rusia pregătea terenul pentru invadarea Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a cerut, într-unul din ultimele sale contacte la nivel înalt cu oficiali NATO, retragerea acestei organizații în granițele de dinainte de 1990 (când au fost acceptate Polonia, Cehia și Ungaria). Rușii sugerau că Europa Centrală și de Est rămâne sfera lor de influență, așa cum fusese înțelegerea în momentul unificării Germaniei.

Nu a fost prezentată însă niciodată nicio dovadă a vreunui acord, scris ori verbal, privind angajamentul SUA ori al NATO de a nu accepta noi membri din rândurile țărilor foste socialiste.

Analista de politică externă Jessica Berlin, specializată pe securitatea transatlantică și rolul Germaniei în lume, a distribuit pe contul său de Twitter o înregistrare a postului de televiziune ZDF cu un declarații date de Mihail Gorbaciov și mareșalul Dmitri Iazov, în 2014, pe tema presupuselor garanții oferite de Vest. Jessica Berlin este, printre altele, colaboratoare a Deutsche Welle News, BBC, CNN, Washington Post, ZDF, ARD, France 24, Bild și alte instituții media foarte cunoscute.

Iată, mai jos, traducerea fragmentului din interviul acordat de Mihail Gorbaciov pentru ZDF, precum și declarația dată de mareșalul Dmitri Iazov la Moscova.

Gorbaciov, în 2014: „Această problemă, a extinderii NATO, nu a fost pusă la vremea respectivă“

„Gorbaciov: Astăzi mă întreabă cineva de ce nu s-a stabilit că NATO nu trebuie să se extindă în est. La acea vreme, aici erau NATO și Pactul de la Varșovia. Dar cum ar fi trebuit să rezolvăm asta? Această problemă nu a fost pusă la vremea respectivă.

Reporter: Este un mit faptul că Occidentul v-a înșelat în ceea ce privește extinderea NATO în est?

Gorbaciov: Da, de fapt este un mit. Aici e la mijloc mâna presei, draga noastră presă. (…) Noi am insistat ca Germania să nu aparțină unei alianțe defensive, deci să fie un loc neutru. Dar s-a terminat când noi, la summitul americano-sovietic de la Camp David, ne-am dat acordul pentru o Germanie unită în NATO. Pentru că Germania este un stat pe deplin suveran. Atunci a fost, de asemenea, clar că a decis singură din ce alianță va face parte“.

Mareșalul Iazov: „Nu știu dacă Gorbaciov a avut vreun acord cu SUA această chestiune. Dar cred că nu au existat niciodată astfel de conversații“

Fostul ministru al Apărării din URSS în perioada 1987-1998, mareșalul Dmitri Iazov, întrebat de ZDF dacă expansiunea NATO a fost un subiect de discuții la Kremlin în 1989/1990: „Gorbaciov nu a discutat niciodată cu mine despre garanțiile Vestului. Nu știu dacă a avut vreun acord cu SUA această chestiune. Dar cred că nu au existat niciodată astfel de conversații”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Se îngroașă gluma pentru George Simion! Al treilea personaj important care confirmă legăturile liderului AUR cu serviciile rusești: Vlad Filat, fost premier al Moldovei

EDITORIAL CARTIANU: Anchetarea lui Tolontan. Corespondență din pușcărie. Realitatea paralelă creată de RTV

Ce ascunde Guvernul PSD-PNL: coaliția se pregătește să piardă 4,5 miliarde de euro din PNRR, ca să păstreze pensiile speciale! Într-un act oficial se arată că România va primi în 2023 doar 1,9 din cele 6,4 miliarde euro

Circ pentru fraieri: coaliția PSD-PNL anunță „austeritate“, dar îl protejează pe Ciucă, premierul cu pensie specială + salariu la stat

Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură, după 16 luni de surghiun! A câștigat definitiv toate cele trei procese cu CSM

Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

Avocatul Piperea, portavoce a dezinformării în România, e șocat: „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. Din 220 de studenți, azi au venit la cursul meu fix 2. Este un evident boicot”

PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here