joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsVIDEO. CTP: "Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, este domnul Mîțu. Deși...

VIDEO. CTP: „Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, este domnul Mîțu. Deși domnul Cîțu este mort politic…”

-

Vineri seară, la emisiunea „Cap Limpede” de la Digi 24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a făcut o asociere – de nume, dar și de situație – între două personaje tragice: cântărețul Mîțu (mort în spital) și premierul Cîțu („mort politic”). Artistul Petrică Mîțu Stoian și politicianul Florin Cîțu.

„Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu, cel care a murit, cu toate că și domnul Cîțu este mort politic în momentul de față”, a spus CTP.

Gazetarul a analizat mecanismele psihologice care-i face pe oameni să fie atât de interesați de moartea unei celebrități.

VIDEO: Momentul Cîțu-Mîțu, de la min. 8.00 la min. 13.30

Analiza lui CTP

  • „Știrea săptămânii se impune, nu o alegi tu ca jurnalist. Așa se face că știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu. Domnul Mîțu, care a murit. A murit în spital, fapt trist, se investighează cazul, o să vedem dacă este vorba de malpraxis acolo, dacă este vorba de o măsură medicală neprofesionistă care a dus la moartea domnului Cîțu… pardon, a domnului Mîțu. Deși n-ar fi o greșeală prea mare, pentru că domnul Cîțu este mort politic în momentul de față. Aș fi curios să văd primul sondaj de opinie în ceea ce-l privește.”
  • „De o săptămână, însă, ocupă ecranele acest tragic incident cu domnul Mîțu. Și m-am întrebat: domnule, dacă era vorba de un simplu cetățean, care tot așa, murea după ce ieșea din camera hiperbarică, ar fi fost o știre rulată o săptămână pe ecran? Nu! Deși era un om care murea în aceleași condiții.”
  • „De ce știrea aceasta a fost rulată? Pentru că domnul Mîțu este o persoană cu vizibilitate din zona culturii populare – muzica populară, muzica ușoară, sportivi și alte persoane de felul acesta, care sunt vizibile. Și atunci, știrea face audiență, lumea se uită, e interesată. De ce e interesată? – m-am întrebat.”
  • „Am făcut niște raționamente de felul acesta și când a murit prințesa Diana. Lumea este interesată, pentru că, de fapt, mai mult sau mai puțin subconștient, oamenii au un sentiment de ușurare, cumva un sentiment nemărturisit, subconștient, acolo zace, în adâncul ghețarului freudian, jos, un sentiment de «bine că i se poate întâmpla și unui ins de felul acesta». Țineți minte o telenovelă, «Și bogații plâng»? Titlul acesta – «Și bogații plâng». Se hrănesc urmărind vulnerabilitatea celor care par intangibili față de ei, care sunt simpli cetățeni, nu apar la televizor, nu au popularitate. Oamenii aceștia cu vizibilitate mare de obicei au și bani mai mulți, au o situație materială mai bună decât simplul cetățean, și atunci există o bucurie, acolo, ascunsă undeva înlăuntrul omului, că iată, și ăstuia i se poate întâmpla, nu e ferit de moarte, și cumva asta îl mai ogoiește pentru viața lui care e departe de a fi atât de strălucitoare și de plină ca a unei vedete.”
  • „Nu e deloc plăcut ce spun acum, dar poate vă gândiți dacă nu cumva există un sâmbure de adevăr în ceea ce spun. E vata din nas, asta este! Când se înmormântează o vedetă, toată lumea se duce ca să vadă dacă i-a băgat vată în nas. Ce înseamnă vata din nas? Înseamnă coborârea. Înseamnă coborârea persoanei respective, prin moarte, la nivelul nostru, al ăstorlalți, al simplilor cetățeni. Și asta îi face pe oameni să se simtă într-un fel, nemărturisit, bine.”
  • „Dacă trecem la domnul Cîțu, suntem în ceea ce se cheamă ferpar – așa se numea rubrica de la România liberă dinainte de 1989, unde erau unii care stăteau și căutau nume. Așteptau de ani de zile să-l găsească pe ăla mort. Lumea voia să știe cine a mai murit. Și aici e o bucurie interioară: uite, domnule, ăla a murit, îl știam eu demult – și eu trăiesc! Am fost colegi de generație. Este bucuria de a supraviețui, aceia nefiind neapărat dușmani ai respectivului. Nu mai vorbesc de dușmani – că sunt unii care aplică proverbul chinezesc: dacă stai suficient de mult pe malul apei, vei vedea trecând cadavrul dușmanului tău.”
  • „Am intrat prin mațele creierului uman acum – și ăla gros, și ăla subțire, ceea ce nu e plăcut, ca orice operație dintr-asta în intestine.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CTP, mesaj categoric: “Nu vreți să vă vaccinați? Plătiți!”

* A murit Dragoș Dumitriu, trompeta numărul 1 a propagandei ruse de la Sputnik. Fostul deputat PRM a făcut infarct post-Covid, la 57 de ani

* Klaus Iohannis, acum doi ani: „Să nu uităm nicio clipă cât de periculos este PSD pentru viitorul României!” / „A călcat în picioare statul de drept, i-a umilit pe români” / „S-a făcut scut în fața corupților și penalilor” / „A vrut ca România să deraieze de la parcursul său european, pentru beneficiul unei clici de infractori”

* Theodor Paleologu: „Îl felicit pe Orban pentru excluderea din PNL. Este o onoare. Eu însumi am fost exclus în 2016 de Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Welcome to the club, my friend!“

Cîțu le-a sugerat PSD-iștilor că, dacă nu-l acceptă pe el, atunci să pună premier de la ei, numai să nu fie Ciucă sau alt PNL-ist! Se teme că pierde șefia partidului

* Ilie Năstase a ajuns în spital de furie că nașul său, Ciprian Marica, l-a lăsat fără „afacerea Voința”, tunul imobiliar de 50.000.000 de euro pe care fostul tenismen l-a dat cu ajutorul a trei politicieni: Crin Antonescu, Adrian Năstase și Tăriceanu

* Oreste a fost prins de polițiști conducând mașina drogat. S-a ales cu dosar penal, la 3 ani după ce a fost cercetat de DIICOT

Fiul lui Ion Rațiu este chemat să-și asume un rol politic de prim-plan, „în încercarea de a dezrobi de impostură și rușine PNȚCD-ul de astăzi” și „a da curaj românilor sabotați de o clasă politică iresponsabilă”

* PSD îi trimite în conducerea TVR pe Georgică Severin și pe protejata Olguței Vasilescu, iar la Radio pe Radu Herjeu. AUR vine cu rusofilul Iulian Capsali

* Nu te răzgândi, Rădoisson! Ești pe drumul cel bun: pleacă! E ceva să te elimine de două ori, în 13 luni, o țară cu populație cât cartierul Ghencea!

2 COMENTARII

  1. Cam macabru. Tine de literatura…domnul CTP trece din cand in cand in domeniul literar si ne transmite ganduri sordide ale speciei umane. E ca si cum se situeaza in afara speciei…desigur, asta e deformatie profesionala:)…totusi, uneori la CTP asta suna a mizantropie…oarecum normal dupa 32 de ani de dupa 89…ne cam invita la mizantropie pe toti…vorba lui, sa ne ogoim sufletele putin….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -