miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Circ total: Putin a vizitat o bază militară unde a vorbit...

VIDEO. Circ total: Putin a vizitat o bază militară unde a vorbit și a dat mâna cu un „mobilizat” care era, de fapt, membru al Serviciului de Protecție! Ofițerul fusese ținut două săptămâni în carantină

-

Pentru a contracara știrile despre condițiile mizerabile în care sunt ținuți rușii mobilizați și ostilitatea acestora față de plecarea pe frontul din Ucraina propaganda Kremlinului a pus în scenă o vizită a lui Putin într-o astfel de cazarmă. Numai că, scrie oligarul rus renegat Mihail Hodorkovski pe contul său de Twitter, „mobilizatul” cu care dă mâna și stă de vorbă Putin e, de fapt, un membru al FSO (Serviciul Federal de Securitate – echivalentul SPP în România).

Regimul de la Moscova continuă că contracareze realitatea cu noi „sate Potemkin”. Expresia „sat Potemkin” a apărut în Secolul al XVIII-lea, când împărăteasa Ecaterina a II-a a decis să meargă într-o vizită prin Rusia, ca să vadă cum o duc supușii săi. Grigori Potemkin, ministrul și amantul împărătesei, a ordonat să fie construit la repezeală un oraș din panouri pe malul fluviului Nipru (Ecaterina făcea voiajul cu un vapor pe fluviu), pe care l-a populat cu personaje alese pe sprânceană, oameni bine îmbrăcați și curați. Vasul a tras în acea localitate, împărăteasa și invitații săi din străinătate au fost impresionați, iar după plecarea lor satul a fost demontat și reasamblat mai jos, în locul următor unde urma să poposească alaiul.

Istoricii nu se pun de acord cât de apropiată de realitate e povestea, dar expresia „sat Potemkin” a devenit de atunci o emblemă a Rusiei. Sub Putin, acest tip de înșelăciune a fost perfecționat într-atât încât, mulți ani, Occidentul chiar a luat de bună ideea că Rusia ar avea o armată ultraperformantă. Așa a fost posibil ca în februarie să fie un șoc uriaș pentru întreaga lume descoperirea adevăratei stări a trupelor lui Putin – nepregătite, echipate cu armament vechi, conduse foarte prost de niște generali incompetenți, cu un lanț logistic deplorabil.

După descoperirea adevărului, noile încercări ale propagandei Moscovei de a induce în eroare opinia publică nu mai sunt întâmpinate decât cu hohote de râs. RIA Novosti a prezentat imagini de la vizita lui Putin într-o bază unde, pasămite, s-ar antrena militari mobilizați în ultimele săptămâni. Dictatorul întâlnește cu un tânăr înalt și prezentabil, îmbrăcat în uniformă de luptă, inclusiv cagulă. Cei doi se întrețin cordial, dau mâna și, la sfârșit, se îmbrățișează.

- Advertisement -

Mihail Hodorkovski, oligarh ostil lui Putin și refugiat în Occident, a postat imaginile video și a menționat că, de fapt, „mobilizatul” din imagini este un ofițer al FSO care, în prealabil, a stat în carantină două săptămâni. Totul n-a fost decât o scenetă bine regizată, fără legătură cu condițiile reale în care trăiesc și starea de spirit pe care o au mobilizații ruși în cazarmele reale.

Nu e prima oară când propaganda Kremlinului înscenează situații departe de cele autentice. În urmă cu câteva luni, presa descoperea că aceiași ofițeri din FSO fuseseră puși, de-a lungul timpului, să joace ba roluri de pescari și vânători cu care Putin se întâlnește pe malul unei ape, ba muncitori pe o platformă petrolieră care se întrețin cu președintele, ba lucrători în fabrică, ba militari răniți în Ucraina și vizitați de acesta într-un spital.

Românii cunosc foarte bine acest stil de trucare a realității. Pe vremea lui Ceaușescu, erau celebre scenele în care magazinele sau piețele unde efectua acesta „vizite de lucru” erau umplute până la refuz cu produse proaspete, iar după plecarea sa erau luate și mutate în următorul loc de vizită.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Parlamentul Olandei nu s-a speriat nici măcar de Rareș Bogdan, care „se simte obligat” să „joace dur”! Olandezii au votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen

Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -