luni, februarie 26, 2024
AcasăNewsParlamentul Olandei nu s-a speriat nici măcar de Rareș Bogdan, care "se...

Parlamentul Olandei nu s-a speriat nici măcar de Rareș Bogdan, care „se simte obligat” să „joace dur”! Olandezii au votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen

-

Parlamentul olandez a adoptat, joi, o rezoluţie care spune că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, a anunţat eurodeputata Sophie in’T Veld, coordonatoareadezgrupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Într-o declarație pentru Agerpres, Sophie in’T Veld (59 de ani) s-a arătat dezamăgită de votul majorității parlamentare din țara sa.

”Spre marele meu regret, tocmai am aflat, în urmă cu câteva minute, că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Regret profund acest lucru.

- Advertisement -

Partidul meu (Democraţii 66 – n. red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la Spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare.

Mă tem că prim-ministrul Olandei (Mark Rutte – n. red.) face foarte puţin pentru a convinge Parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord (cu aderarea României şi a Bulgariei la Spațiul Schengen – n. red.) în Consiliul European.

Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din Guvern nu doresc acest lucru.”

- Advertisement -

Rezoluţia adoptată joi de Parlamentul de la Haga este scurtă şi concisă. Parlamentarii olandezi solicită Guvernului să nu voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Ei cer analizarea a trei parametri în cele două țări:

 • funcționarea statului de drept;
 • nivelul de corupție;
 • nivelul crimei organizate.

Rezoluția Parlamentului olandez

„Camera, după ce a ascultat deliberările,

luând act de faptul că aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen va fi discutată în curând;

luând act de faptul că Guvernul olandez a votat timp de mulți ani împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen din cauza corupției persistente și a problemelor persistente legate de crima organizată din ambele țări;

întrucât corupția și problemele legate de crima organizată dintr-o țară Schengen pot crea probleme majore pentru funcționarea controlului la frontieră din țara respectivă și pot reprezenta astfel riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întregul Spațiu Schengen,

întrucât în prezent sunt în curs de desfășurare anchete de anvergură limitată și misiuni de investigare a funcționării statului de drept, a corupției și a crimei organizate în România și Bulgaria;

Solicită Guvernului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

Coaliție de 4 partide: două în Renew Europe, două în PPE

Guvernul olandez, condus de Mark Rutte (55 de ani), nu este obligat să ţină cont de votul Parlamentului, însă analiştii se aşteaptă să o facă.

În Olanda, din ianuarie 2022, guvernează o coaliţie între:

 • Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe) – din care face parte ș premierul Mark Rutte;
 • Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe);
 • Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE);
 • Uniunea Creştină (membră a grupului PPE).

Primele două partide sunt colege în Renew Europe cu USR și REPER (gruparea ruptă de Dacian Cioloș din USR), iar ultimele două sunt colege în PPE cu PNL, PMP și UDMR.

Cine face parte din Spațiul Schengen

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să adopte decizia privind admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Pentru extinderea Spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, doar 5 nu fac parte din Spaţiul Schengen: Bulgaria, Cipru, Croaţia, Irlanda şi România.

În schimb, Spațiul Schengen include și 4 state care nu sunt membre ale Uniunii Europene: Elveţia, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Șantajul stupid al lui Rareș Bogdan: „Nu ne obligați să jucăm și noi dur!”. A amenințat Europa cu o blocadă și o criză alimentară

Pe 5 octombrie, în dezbaterile din Parlamentul European, Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte al PNL și șeful grupului eurodeputaților români din PPE) a lansat amenințări stupide la adresa Olandei și a Uniunii Europene, cu ricoșeu și în Ucraina invadată de ruși.

Discursul agresiv al lui Rareș Bogdan (48 de ani) a fost și strident, și necinstit. El a spus că „de 11 ani, două țări europene îi umilesc sistematic pe români, blocând aderarea la Schengen”.

Europarlamentarul român n-a spus un cuvânt despre cauzele obiective care au dus la ținerea României în afara spațiului Schengen. Nimic despre corupția din vămi, despre eterna „defectare” a scannerelor la intrarea camioanelor cu marfă în România, despre contrabanda cu țigări de la granițele de est și de nord. N-a pomenit nici de maltratarea justiției din România, în vremea „regimului Dragnea-PSD”. Nici de sinistra Ordonanță 13, semnată cu mânuța lui de actualul vice-prim-ministru Sorin Grindeanu, pe când era prim-ministrul lui Liviu Dragnea.

 • „De 11 ani, două țări europene, pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări.
 • Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de către toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?
 • Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum! Nu suntem mai puțin europeni decât cei din Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști și eurosceptici!
 • Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european.
 • Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt și blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmed al II-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, și astăzi toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12.
 • Vă avertizez că, acum, Mehmed al II-lea se numește Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat și euro-sistemul. Are două arme: minciuna și politiceni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că euro-sistemul i-a abandonat.
 • Pentru a anula orice demers anti-european și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României și Bulgariei, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen. Nu vă bateți joc încă o dată de România și Bulgaria! Ajunge! 11 ani au fost de ajuns.”

Până și președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să spună: „Cred că l-a luat puţin valul. Nu se pune problema de aşa ceva. Noi căutăm să susţinem Ucraina şi exportul de cereale către Europa, de aceea nu se pune problema de aşa ceva”.

Sighiartău (PNL): „Va trebui să vorbim mai mult despre corupția din Olanda, despre traficul de carne vie, despre portul Rotterdam și mafia de acolo…”

După votul din Parlamentul olandez, cea mai nefericită reacție a avut-o tot un reprezentant al PNL, deputatul Robert-Ionatan Sighiartău (33 de ani), fost secretar general al partidului în perioada 2017-2021.

Aflat la al doilea mandat consecutiv de deputat, Sighiartău a scris pe Facebook: „E o bătaie de joc la adresa țării noastre. Cred că va trebui să începem să vorbim mai mult despre corupția din Olanda. Despre traficul de carne vie, despre portul Rotterdam și mafia de acolo, despre cum se vând droguri de mare risc pe la colțurile strădulețelor din Amsterdam. #nuSuntemSlugi„.

https://www.facebook.com/robert.sighiartau/posts/pfbid0boEn2YL1HHmeHsFbMTUBCXeG24nJCwSPqzoeCW5eFURdsiiZBEX6UXwyunaCvJRsl

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deputat PNL: „Va trebui să vorbim mai mult despre corupția din Olanda, despre portul Rotterdam și mafia de acolo…”

* Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

„Săgeata Rusiei” recidivează. Răcnete isterice la RTV: „RoExit! Marș! Marș afară! Voi milita să ieșim din Uniunea Europeană!”

* Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Cat de ușor ne este noua sa dam vina pe altii. Dar oare olandezii nu știu cât de corupție e sistemul vanal, cata șpagă se ia în vămi…sau ca întra țigările cu tirul, droguri, arme, etc…ca sistemele automate de scanare nu au funcționat niciodată…sau ca trimitem prin curier și prin autocare de la porci întregi pana la butoaie cu varza destinate romanilor cu dor de casa…tot alții sunt de vina, noi suntem mirobolanti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -