VIDEO. Chinezărie: primul drum construit de chinezi în România, lung de 5,5 kilometri, e abia la 51%, deși trebuia să fie gata de un an. Chinezii lucrează la el din 2021!

3
1639
Tronsonul de 5,5 kilometri din centura Zalăului trebuia terminat de chinezi acum un an, dar abia dacă e la jumătate

Primul drum construit de chinezi în România, șoseaua de centură a Zalăului, este un eșec total. Deși e lungă de numai 5,5 kilometri și are o singură bandă pe sens, lucrarea e la doar 51,61% și a depășit deja cu un an termenul la care trebuia dată în folosință, relevă Hotnews.ro.

Ceea ce ar fi trebuit să reprezinte un exemplu despre cât de performanți sunt mult-lăudații constructori chinezi, centura Zalăului arată exact contrariul. Firma Synohidro Corporation Limited trebuia să finalizeze treaba în doi ani, adică la 23 martie 2023, după ce s-a apucat de lucru în martie 2021.

În loc de asta, conform CNAIR, acum, în martie 2024, s-a ajuns cu lucrările la abia 51,61%. Mai mult, filmări din dronă făcute de Asociația Pro Infrastructura arată că șantierul e părăsit!

Tronsonul e foarte scurt, dar necesită un anumit grad de complexitate care pare să-i depășească pe chinezi. Terenul e instabil, sunt alunecări de teren, trebuie construite 5 viaducte, 5 poduri și două intersecții giratorii. Chinezii nu par capabili să finalizeze așa ceva.

Dacă luăm în calcul antecedente din alte țări, situația de la centura Zalăului nu are de ce să surprindă foarte tare. Este celebru cazul Muntenegrului, care a făcut cu companii chinezești contractul pentru o autostradă – de asemenea, în condițiile unui relief deosebit de dificil. Guvernul a finanțat lucrarea cu peste 1 miliard de dolari împrumutați de la statul chinez.
Banii s-au dus, dar autostrada nu s-a făcut, iar clauzele foarte proaste din contract au adus Muntenegru la mâna Beijingului. China a fost cât pe ce să pună mâna pe portul strategic Bar, în contul datoriilor pe care Muntenegru le avea. Premierul de la Podgorica care a semnat contractul respectiv a acceptat condiții deosebit de împovărătoare, și țara a rămas fără bani să achite ratele pentru autostrada inexistentă.

În final, în 2022, a fost nevoie de intervenția salvatoare a Uniunii Europene, care a ajutat Muntenegru să returneze banii și să-și salveze integritatea teritorială.

Nu același lucru s-a petrecut în numeroase țări africane și sud-americane, unde China a acordat împrumuturi unor elite locale corupte, apoi a pus mâna pe obiective strategice majore, zăcăminte de metale rare și pe finanțele statelor respective.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Se alege praful de „Polul Suveranist”! Alianța AUR se destramă înainte de alegeri. Trei partide „frățești” se consideră înșelate de George Simion, la șoșocari e „război civil”

3 COMENTARII

  1. Cred ca problema a aparut din cauza firmelor de la noi,subcontractate,care au bagat tot felul de scuze,situatia nu este chiar asa cum e prezentata mai sus,putem sa dam usor vina pe principala firma din contract insa problema a aparut tot de la o firma „romaneasca”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.