VIDEO. București-Londra, zborul groazei. Ce s-a întâmplat cu adevărat la bordul avionului?

0
1155
Ryanair Bucuresti londra
Pasagerii zborului București-Londra au trăit momente de groază în avion atunci când cabina s-a umplut de fum - Foto: YouTube

Pasagerii avionului Boeing 737-8AS, aparținând companiei Ryanair, au trăit zeci de minute de groază atunci când cabina a fost invadată de fum. Ei călătoreau pe ruta București-Londra, cursa fiind una cu toate locurile ocupate. La bordul avionului erau în jur de 180 de persoane, 169 de pentru pasagei, plus cel puțin 11 membri ai echipajului.

VIDEO. 3 minute de groază în zborul București-Londra. Întreaga filmare.

Avionul era programat să decoleze la ora 06.40, dar s-a constatat o defecțiune la aparatul de zbor, iar plecarea a fost amânată cu cel puțin trei ore. Călătorii au fost îmbarcați în alt avion. La scurt timp după decolare, un fum des s-a împrăștiat în cabină, iar oamenii au intrat în panică.

Imaginile filamate în avion arată că, în prima fază, nimeni nu știa ce s-a întâmplat. Căpitanul aeronavei nu a făcut niciun anunț pe o perioadă de trei minute cât exist filmări din interiorul cabinei realizate de călători.

Singurele anunțuri făcute vin de la un reprezentant al asistenților de zbor care le cere pasagerilor să rămână calmi. Din când în când se aude vocea lui, spunând: „Rămâneți calmi”, „Luați loc!, „Cuplați centura de siguranță”.

Din aceleași imagini rezultă că fumul nu este unul înecăcios. Nu se aude zgomot de tuse și niciun pasager nu se plânge că nu poate respira.

O altă observație e că măștile de oxigen nu au fost activate, ele au rămas în compartimentul din tavanul aeronavei.

Pe una dintre înregistrări se vede un pasager care încearcă să-și pună masca de oxigen. Trebuie amintit faptul că în cazul depresuerizării cabinei, măștile de oxigen cad automat din plafon.

Avion RyanAir Bucuresti Londra
Un pasager încearcă să-și pună masca de oxigen în avionul plin de fum – Foto:YouTube
Comunicatul oficial al companiei Ryanair:
„Acest zbor din Bucureşti către Londra Stansted (21 ianuarie) a fost întârziat din cauza unei probleme tehnice minore la aeronavă.
Pentru a minimiza întârzierea, clienţii s-au îmbarcat într-o aeronavă înlocuitoare căreia i s-a efectuat un tratament de degivrare înainte de a decola către Londra.
La scurt timp după decolare, ca măsură de precauţie, aeronava a revenit pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, după ce membrii echipajului au raportat un fum neidentificat în cabină (despre care noi credem că a fost cauzat de ingerarea fluidului de degivrare în sistemul de climatizare).
Membrii echipajului au notificat controlorii de trafic aerian, iar aeronava a aterizat în condiţii normale la Bucureşti, şi în prezent este inspectată de tehnicienii Ryanair.
Pasagerii au primit vouchere pentru gustări şi băuturi răcoritoare şi urmează să se îmbarce într-o aeronavă înlocuitoare care va decola către Londra Stansted mai târziu în cursul zilei de astăzi. Ryanair le prezintă scuze sincere clienţilor afectaţi de această întârziere”.

Comunicatul oficial al companiei susține anunțul făcut la un moment dat în timpul zborului de către căpitanul aeronavei care a spus că fumul e cauzat de evaporarea lichidului de degivrare a aernovaei care a atins un circuit electric, a declarat un pasager la coborârea din avion.

Clipe de groază în avion

Pasagerii au trecut prin emoții foarte mari. Pe înregistrările video se aud țipete, plânsete, strigăte de ajutor. Mulți pasageri au făcut atacuri de panică.

„Opriți avionul!”, e un strigăt care apare de câtevaori în înregistrare, un altul este: „Întoarce-te înapoi!” Acest fapt arată că pasagerii, la momentul filmării, nu fuseseră anunțați că aeronava se va reîntoarce pe Aeroportul Otopeni.

Atmosfera a fost extrem de tensionată la bordul avionului. Câțiva pasageri s-au ridicat de pe scaune, unul a fost surprins în timp ce se deplasa pe culoar.

„Lumea țipa. Eu eram în spate. Cum s-au calmat puțin spiritele, am scos telefonul. Filmarea este trimisă de mine, dar este momentul în care lumea s-a mai liniștit, deci nu este imediat cum a început să iasă acel fum și toată lumea era panicată, speriată, țipau, un pasager voia să se ducă către pilot: ‘Să oprească, să întoarcă!’ Pentru că nu știam ce se întâmplă, eram speriați”, a declarat Nicoleta Stoica, una dintre pasagere, pentru Digi 24.

Ryanair este o companie care a cucerit piața din România. Majoritatea studenților și celor care muncesc în Marea Britanie folosesc zborurile companiei care au un preț convenabil. Compania are două zboruri zilnice de pe Otopeni către Londra la care se mai adaugă un zbor către Edinburgh și unul către Bristol.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. 3 noi înregistrări cu avionul plin de fum! Cursa RyanAir București-Londra, la un pas de catastrofă

* VIDEO. Agonie în avion pe ruta București – Londra. Panică și strigăte de groază

* A doua gafă majoră a ministrului Vela: l-a numit șef la „Doi și-un sfert” pe fiul unui mafiot din SRI și ginerele pușcăriașului Liviu Luca

* Arsene de la Neamț, tovarășul lui Dragnea, mai bagă niște bani publici în buzunarele lui Cumpănașu

* VIDEO. Cristina Țopescu și Andrei Gheorghe, întâlnirea emoționantă care le-a supraviețuit

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here