Povestea europarlamentarului maghiar Jozsef Szajer, demisionat după ce a fost prins la o orgie gay cu 25 de persoane într-un apartament din Bruxelles, are și o latură care le arată uitucilor și tinerilor cum arată viața într-un regim totalitar. Presa maghiară, controlată și cenzurată de puterea de la Budapesta, n-a suflat o vorbă despre detaliile întregii afaceri. Publicul maghiar n-a avut unde să vadă sau să citească, în publicațiile din țară, despre faptul că apropiatul lui Viktor Orban, vehement homofob și declarat apărător al valorilor familiale tradiționale, participa noaptea, pe ascuns, la partide gay de sex în grup.
Televiziunile, site-urile și presa din Ungaria au relatat doar că Szajer a demisionat și și-a cerut scuze, atât familiei, cât și alegătorilor, pentru că a încălcat măsurile de prevenire a răspândirii Covid! Pentru românii trecuți de 40 de ani care încă n-au uitat, așa arăta viața cotidiană în România comunistă.
Cozile la mâncare, electricitatea și gazele întrerupte, frica de a spune cu voce tare ce gândești, mizeria și umilințele din transportul în comun, lipsa de medicamente nu existau în relatările presei. Oamenii aflau non-stop, la radio, și în cele două ore de emisie TV, că poporul este fericit, că nu duce lipsă de nimic și că nicicând n-a dus-o mai bine ca în Epoca de Aur. Se raportau producții record la hectar, realizări excepționale în industrie și se vorbea despre laudele și admirația străinilor față de România.
Ungurilor li s-a spus doar că serviciile secrete occidentale i-au întins lui Szajer o capcană, acesta participând la o petrecere obișnuită unde nu se respectau măsurile de distanțare
Cazul Jozsef Szajer a scos de la naftalină și o altă temă preferată a regimurilor dictatoriale: complotul străin împotriva poporului. Portalurile proguvernamentale – adică aproape toată presa maghiară de azi – au subliniat că raidul poliției s-a făcut într-un moment în care Ungaria se opune adoptării bugetului UE, deoarece se încearcă legarea acestuia de respectarea statului de drept. Presa controlată de Viktor Orban a dat de înțeles că serviciile străine de informații i-ar fi înscenat întregul episod eurparlamentarului maghiar.
Tema a fost reluată puternic și în România, pe forumurile publicațiilor care au povestit cazul, dar și pe rețelele de socializare.
Jurnaliștii de la Telex.hu, singurul site de știri rămas independent în Ungaria, au încercat miercuri să le pună miniștrilor întrebări pe marginea scandalului Szajer, dar au fost opriți de poliție, care a făcut rapid un cordon pentru a-i opri pe “obraznici”.
Radioul public din Ungaria a acoperit vestea despre Szajer cu fraza “nicicând ungurii n-au mai fost atât de mulțumiți de vreun alt premier!”.
Potrivit HotNews, Gabor Polyak, o instituție de monitorizare a presei, a spus că presa guvernamentală a lansat deliberat fumigena teoriilor conspirației, dar a “uitat” total să-și informeze publicul clar despre ce e vorba. Nu s-a suflat o vorbă despre orgia gay și despre pastila de droguri găsită în rucsacul politicianului. Maghiarii au aflat doar că Szajer a participat la o petrecere obișnuită unde nu se respectaseră măsurile de distanțare fizică și că poliția a năvălit abuziv, pentru a-l vâna special pe el.
Greșeala apropiatului lui Viktor Orban: a uitat că nu e în Ungaria. A vrut să-i intimideze pe polițiști cu statutul său de politician, dar a obținut efectul invers
Vinerea trecută, apropiatul lui Viktor Orban a fost prins de poliție la o orgie gay într-un apartament din Bruxelles. Poliția fusese chemată de vecini, care nu știau ce se întâmplă acolo, dar erau deranjați de zgomot și văzuseră că vin zeci de persoane, cu mult peste numărul legal permis în pandemie (4 în Belgia).
Polițiștii nici măcar n-au știut, în primă fază, pe cine au în față. Europarlamentarul maghiar a dat să fugă, dar a fost prins. N-avea acte asupra lui, așa că a fost dus la locuința sa, unde le-a fluturat singur sub nas polițiștilor pașaportul diplomatic, invocând imunitatea de europarlamentar. Aceasta a fost, de fapt, greșeala lui Szajer, care ar fi putut scăpa cu o simplă amendă și trece neobservat, dacă n-ar fi făcut uz de privilegiile pe care le are ca membru marcant al Parlamentului European.
Polițiștii belgieni n-au fost deloc impresionați sau intimidați de atitudinea maghiarului. Mai mult, cazul a ajuns în presă, creând un moment absolut penibil atât pentru grupul popularilor europeni (PPE), al cărui vicepreședinte era Szajer, cât și pentru guvernul Viktor Orban, care pozează în apărător al valorilor tradiționale.