vineri, octombrie 18, 2024
AcasăLumea"A început Era Războiului Lung. Summitul NATO a marcat pregătirea democrațiilor pentru...

„A început Era Războiului Lung. Summitul NATO a marcat pregătirea democrațiilor pentru marea confruntare cu dictaturile din Orient, pentru reașezarea lumii în secolul XXI“ – analiza profesorului Naumescu

-

Conferința NATO desfășurată la începutul acestei luni la Washington a fost de o importanță majoră pentru că a marcat intrarea lumii libere în Era Războiului Lung, arată profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, într-o analiză făcută pe Contributors.ro. E vorba de pregătirea solemnă și gravă a Occidentului pentru a-și apăra democrația și valorile în fața agresiunii puterilor orientale dictatoriale, grupate în axa Rusia – China – Iran – Coreea de Nord.

Războiul acesta va fi foarte lung, e chiar posibil să fie războiul unei întregi generații, care se va întinde pe 10-15, poate chiar 20 de ani, atrage atenția Naumescu.

Rusia, China și aliații lor, inclusiv cei din interiorul UE și al SUA, contestă ordinea post-1945 și vor să distrugă sau să transforme lumea actuală. Summit-ul NATO a consacrat câteva tendințe majore, care acum capătă un contur cât se poate de clar. În primul rând, lumea liberă a înțeles că e în pericol și întreprinde măsuri concrete pentru a se apăra.

Prezența la Summit-ul NATO a liderilor din Australia, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Ucraina și Moldova indică mobilizarea forțelor lumii democratice în fața ofensivei revizioniste a dictaturilor

Valentin Naumescu: „Este posibil ca descurajarea NATO să nu mai fie suficientă pentru Rusia, sau să nu mai fie credibilă, iar Occidentul trebuie să fie gata de luptă în câțiva ani. Problema e mai complexă de atât pentru că în ecuație trebuie introduse Orientul Mijlociu, Africa și zona Asia-Pacific, iar orice breșă ori fisură deschisă în zidul de apărare al democrațiilor se poate lărgi rapid, ducând la prăbușirea sistemului garanțiilor de securitate americane, relevă profesorul de relații internaționale. Semnificativă e prezența la lucrările de la Washington a liderilor politici din Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, dar și a celor din Ucraina și Moldova”.

- Advertisement -

Totul arată că liderii Occidentului înțeleg intrare într-o eră plină de amenințări complexe și de lungă durată.

Valentin Naumescu: „Intrăm în era războiului unei generații (10-15-20 de ani, poate mai mult?), a unui război structural îndelungat, pe multiple dimensiuni, care nu se referă doar la invazia din Ucraina, nu doar la agresiunea rusească asupra Europei de Est, nu doar la Putin și Zelenski. Ci privește lumea în ansamblul ei, supremația și regulile din sistemul relațiilor internaționale viitoare precum și însăși supraviețuirea democrațiilor liberale. O încleștare care va dura mult. Nu «se termină până la Crăciun»“.

Deciziile NATO vin în ceasul al 12-lea, dar relevă, în sfârșit, „hotărârea democrațiilor occidentale de a înfrunta până la ultima consecință revizionismul promovat tot mai agresiv de regimurile totalitare orientale“, adaugă autorul analizei. Primul pas în această „mare confruntare hibridă de reașezare a lumii în secolul al XXI-lea“ este o victorie (sau, cel puțin, evitarea înfrângerii) în Ucraina.

- Advertisement -

„Pentru prima oară, China a fost vizibil enervată de concluziile Summit-ului NATO, semn că a înțeles foarte bine despre ce este vorba“

Un element de detaliu care a scăpat publicului larg este subliniat de Valentin Naumescu: „China este vizibil enervată de concluziile Summit-ului NATO, semn că au înțeles foarte bine despre ce este vorba“.

Concret, s-au semnat acorduri și făcut aranjamente pe termen mediu și lung menite să păstreze strategiile valabile și în mandatul prezidențial american viitor, indiferent dacă va veni la Casa Albă Trump, Biden ori altcineva. NATO a acceptat o legătură cu securitatea globală, s-au făcut referiri la amenințarea expansiunii Chinei și la alianța strategică Rusia-China (punctul 4 al Declarației), ceea ce îl va cointeresa și pe Trump, dacă revine la Casa Albă. Deoarece „NATO poate deveni instrument util și pentru interesele strategice ale SUA, nu doar pentru europeni“, scrie Valentin Naumescu.

A devenit acum clar că „Occidentul nu va preda pur și simplu cheile puterilor dictaturilor orientale, fără luptă“, mai adaugă autorul analizei. Ceea ce trebuie notat este că acum conflictele regionale provocate de axa revizionistă Rusia – China – Iran – Coreea de Nord tind să se unească și să devină un singur mare conflict global, care cuprinde scene de luptă în Europa de Est, Taiwan, Israel și Coreea de Sud. Se opun „două viziuni divergente și ireconciliabile“, spune profesorul Naumescu. E vorba de „viziunea democrațiilor liberale versus viziunea regimurilor autoritare“.

Expertul alocă atenție și Ungariei, despre care spune că a ajuns, încet-încet, să obosească și să plictisească pe toată lumea. Budapesta e ocolită și marginalizată, NATO și UE au găsit mijloace să eludeze Ungaria din procesul decizional. „Începem să ne obișnuim cu fițele de fostă capitală imperială decăzută, care «poartă grija Bazinului Carpatic», mai nou și a «echilibrului strategic global» (of, ce se mai răscolește Ceaușescu!), iar lumea s-a cam plictisit de «scenele» de imagine fără niciun rezultat ale lui Orbán“, scrie Naumescu. „Ungaria pariază pe cartea revizionismului global și european“, sperând să obțină avantaje dacă Rusia și China obțin victoria, observă profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

În acest context, interesul direct al României este ca Ucraina și Moldova să intre în cele din urmă în NATO și UE, pentru că astfel țara noastră n-ar mai fi una de frontieră a lumii civilizate. Dar aceste obiective vor necesita mult timp și e posibil să nu se realizeze înainte de 2030, estimează profesorul Naumescu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump, împușcat la un miting electoral în Pennsylvania! A scăpat cu o zgârietură și a discutat deja cu Joe Biden. Atacatorul a fost ucis

* FOTO. Glonțul care zboară spre urechea lui Trump, surprins de un fotoreporter de la „New York Times”

Șeful Romarm, numit de PSD, blochează producția de armament pentru Ucraina. Sindicatele acuză sabotaj, Ciolacu știe și tace

* Justiția a decis: „furtul de un miliard de euro din vaccinuri” e o minciună odinară! PSD – condamnat să-i plătească lui Vlad Voiculescu 25.000 de euro daune morale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -