Cel puțin 6 cazuri de vaccinare fictivă au fost depistate la centrul de vaccinare de la Spitalul CFR din Timișoara, motiv pentru care managerul Stela Iurciuc a făcut plângere penală, relatează Agerpres.
Totul a plecat de la un denunț anonim ajung la șefa unității spitalicești. Acesteia i se semnala faptul că există cadre medicale care introduc în registrul național de vaccinare persoane care nu erau imunizate în realitate. S-au luat la mână documentele și 6 fișe au trezit suspiciuni. Așa că managera spitalului a făcut plângere penală.
Adela Filipescu, purtătorul de cuvânt al spitalului timișorean, a explicat: „În urma unui anunţ anonim primit de doamna manager (Stela Iurciuc, n.r.), s-a iniţiat o anchetă internă în urma căreia s-a decis notificarea şi predarea documentelor către Poliţia Timiş şi Secţia 3 Poliţie. Deocamdată, ar fi şase fişe care ridică suspiciuni rezonabile cu privire la veridicitatea documentului. Fişele şi documentele aparţin Centrului de vaccinare din cadrul Spitalului CFR Timişoara. S-a obţinut certificatul verde, dorim să vedem dacă este într-adevăr susţinut de vaccinarea efectivă, pentru că altfel o persoană care este vaccinată doar pe hârtie reprezintă un pericol de sănătate atât pentru sine, cât şi pentru cei din jur“.
Poliția Timiș a confirmat: „A fost depusă o sesizare cu privire la posibile certificate de vaccinare susceptibile a fi false. Poliţiştii efectuează verificări pentru clarificarea tuturor aspectelor şi luarea măsurilor legale care se impun“.
Fenomenul vaccinărilor fictive este unul de amploare în România. Tot la Timișoara s-a dat alerta în urmă cu două luni, când medicii de la Spitalul Județean au observat că un om venit în stare foarte gravă prezenta un certificat de vaccinare. Știind că e foarte improbabil să faci o formă gravă de Covid dacă te-ai imunizat, doctorii au intrat la bănuieli și, când l-au întrebat direct pe pacient, acesta a recunoscut că dăduse o șpăguță unui medic de familie care, în schimb, i-a eliberat certificatul.
Ministerul Sănătății și Comitetul Național de Vaccinare au devenit mai vigilente și au descoperit sute astfel de situații trimise la poliție. Într-un caz s-au făcut și rețineri, fiind descoperită o doctoriță de familie care eliberase certificate de vaccinare, în fals, pentru o întreagă echipă de fotbal.