Acasă Politică USR relansează confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracțiuni. PSD a ignorat...

USR relansează confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracțiuni. PSD a ignorat 5 ani directiva europeană!

2
3728

Partidul Uniunea Salvați România (USR) depune un proiect de lege pentru transpunerea Directivei Europene din 2014 privind confiscarea extinsă a averilor obținute prin activități ilegale. Această directivă, inițiată de fostul europarlamentar Monica Macovei, trebuia pusă în practică până cel mai târziu în luna octombrie a anului 2015!

Averea dobândită prin furt trebuie confiscată. Ani de zile, infractori cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiți. Această stare de fapt trebuie să încetez și va înceta”, declară președintele USR, deputatul Dan Barna.

Stelian Ion, avocat, deputat USR

* „Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni este esențială pentru orice de stat de drept și pentru o Justiție completă, înfăptuită până la capăt. Sub acest aspect, legislația noastră este șchioapă.”

* „Deși trebuia să efectuăm aceste modificări de punere în acord a legislației noastre penale cu Directiva 2014/42/CE până în octombrie 2015, iată că au trecut aproape 5 ani și acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a generat deschiderea procedurii de infringement față de România.”

* „Au mai existat astfel de proiecte, unele inițiate chiar de Guvern, dar ele au fost ținute prin sertarele Parlamentului, în special de «Comisia Iordache».

* „Mai mult, proiectul forțat de Dragnea, votat în Parlament și picat, în cele din urmă, la Curtea Constituțională, era chiar contrar acestei directive și restrângea posibilitatea dispunerii măsurii de siguranță a confiscării extinse.”

* „Proiectul propus astăzi de USR ar oferi sistemului judiciar un instrument foarte eficient, care să permită confiscarea extinsă în mult mai multe situații decât cele permise de legislația actuală.”

* „Nimeni nu este mai presus de lege, iar cei care săvârșesc infracțiuni trebuie să răspundă și să-și piardă averile dobândite ilicit. Abia când se va realiza această reparație, putem vorbi despre înfăptuirea deplină a actului de justiție.

Argumentele USR (pe pagina de Facebook)

* „Proiectul USR propune modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală astfel încât să se extindă aria infracțiunilor în legătură cu care să poată fi dispusă confiscarea extinsă (să se aplice pentru toate faptele penale pentru care maximul special al pedepsei este de 4 ani sau mai mare, dacă sunt susceptibile de a procura un folos material făptuitorului).”

* „De asemenea, proiectul elimină limita de 5 ani pentru dobândirea bunurilor ce pot fi confiscate și introduce un criteriu de apreciere constând în diferența dintre venituri și «standardul de viață» al persoanei condamnate, putându-se include aici și averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influență. Această din urmă modificare se bazează pe realitatea că, de foarte multe ori, pentru a-și ascunde foloasele infracționale, cei care comit fapte penale achiziționează bunuri ori plasează investiții prin intermediul unor persoane aflate sub influența lor, dar care nu au o legătură directă, aparentă, cu infracțiunile în sine.”

* „Nu în ultimul rând, proiectul creează cadrul legal pentru ca instanța să poată dispune confiscarea extinsă când are convingerea că bunurile supuse confiscării provin din infracțiuni în general, nu numai din fapte penale similare celor pentru care persoana a fost condamnată, și introduce pentru procuror obligativitatea instituirii de măsuri asiguratorii pentru a pune la adăpost bunurile ce pot face obiectul confiscării speciale sau confiscării extinse.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Tot ce e bun si strigator la cer de drept, ca si exemplul din articol, se amana la calendele grecesti…pana una alta isi fac lozinci de campanie partidele, ca suna bine pentru votanti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările