Unul dintre cei mai reputați jurnaliști germani, considerat expert de top în probleme rusești, a luat șpăgi de 600.000 de euro de la Moscova! În România, rețeaua cuprinde șefi de publicații, spune Armand Goșu

1
314
Hubert Seipel și Vladimir Putin în 2016, la lansarea uneia dintre cărțile scrise de jurnalistul neamț despre ascensiunea dictatorului de la Kremlin. Seipel a primit 600.000 de euro de la Moscova și recunoaște că s-a întâlnit cu Putin de aproape 100 de ori

Hubert Seipel, jurnalist de top, influencer și realizator de emisiuni de prim rang din Germania considerat un important expert independent în problemele spațiului ex-sovietic, face parte de fapt dintr-o schemă de corupție de anvergură controlată de Kremlin, relevă documente scurse în presă sub numele „Cyprus Confidential”. Seipel a încasat de la Moscova, prin firme off-shore, cel puțin 600.000 de euro, ca să livreze narative pro-Kremlin.

Scandalul este uriaș în Germania, dar și la nivel mondial, în condițiile în care serialul „Cyprus Confidential” e abia la început. Se anunță în episoadele următoare alte nume de jurnaliști foarte importanți care, de fapt, erau mituiți de Rusia.

„Cyprus Confidential” sunt o scurgere de documente importantă care arată cum oligarhi ruși au direcționat sume foarte mari de bani în țări din întreaga lume, folosind Ciprul ca placă turnantă pentru operațiune. Astfel au fost influențați ori cumpărați de-a dreptul formatori de opinie care s-au poziționat apoi, în momentele-cheie, de partea Rusiei și împotriva Ucrainei, sabotând sistematic efortul coaliției UE-SUA de a ajuta Kievul.

Hubert Seipel este celebru pentru că, în toate talk-show-urile televiziunilor germane și în editorialele sale, preia ideile propagandei rusești. A fost permanent sceptic în privința ajutorului acordat de NATO, UE și SUA ucrainenilor, a militat pentru oprirea conflictului prin cedarea teritoriilor ocupate de Rusia etc.

Cel puțin 600.000 de euro au fost încasați de Seipel de la ruși prin intermediul unei companii care-și avea sediul într-o căsuță poștală din Cipru. Banii proveneau de la un oligarh apropiat de Putin, iar sumele încasate n-au fost declarate de jurnalistul german.

Banii s-au încasat sub formă de sprijin pentru două cărți pe care Hubert Seipel le-a scris și despre care critica spune că sunt foarte favorabile lui Putin. Cele două cărți prezintă ascensiunea dictatorului rus, dar în culori calde – o versiune romanțată a adevăratei povești – una violentă și criminală, în care fostul șef KGB a recurs permanent la crimă pentru a scăpa de rivali. Jurnalistul german este nu doar om de radio și de televiziune, dar și un regizor premiat și scriitor.

Seipel s-a întâlnit cu Putin, după propria sa mărturisire, „de aproape 100 de ori”. Pus în fața evidențelor, el a recunoscut că a primit bani de la oligarhul Alexei Mordașov, un magnat al oțelului și al sectorului bancar care a fost sancționat anul trecut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul. Jurnalistul n-a confirmat sumele pe care le-a primit, deși documentele conțin detalii despre plăți în valoare totală de 600.000 de euro care par să aibă legătură cu cea de-a doua carte. Seipel a confirmat doar că a primit sprijin din partea lui Mordașov, afirmând că „sprijinul său se referă exclusiv la proiectele de carte”. El a subliniat că a rămas imparțial, spunând: „Am stabilit întotdeauna limite legale clare care mi-au garantat independența”.

Informațiile au apărut în cadrul proiectului Cyprus Confidential – o ascunzătoare de 3,6 milioane de înregistrări offshore care a fost dezvăluită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).

Este de așteptat ca în perioada următoare să apară și alte dezvăluiri despre jurnaliști și influenceri de top, la nivel mondial, care au încasat bani grei de la Moscova.

În România, propaganda rusă prin intermediul mass-media și al influencerilor se realizează pe filiera Republicii Moldova, a dezvăluit acum câteva luni istoricul Armand Goșu, unul dintre cei mai importanți experți în spațiul ex-sovietic din țara noastră. „Bănuiala mea e că se face prin Moldova această corupere. Dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar și descoperi aceste trasee pe care se mișcă banii. Sunt niște oameni cinici care au spus: «Dacă e să facem bani, hai să facem bani!». Ei nu cred în nimic. Erau pro-americani acum 10 ani, așteptând să vină bani de la americani. Ei sunt pro cine dă bani. Dacă au văzut că rușii dau bani, asta e! Sunt de un cinism desăvârșit, toată viața lor au practicat tipul ăsta de jurnalism foarte cinic, pe bani, n-au niciun fel de valori, nu cred în nimic. Mă refer la jurnaliști, la șefi de gazete”, a spus Armand Goșu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fiica patronului de la Realitatea Plus zice că a fost „manipulată”, de aceea l-a criticat cândva pe George Simion! Acum îi pare rău

* Al doilea derapaj grav al PSD-istului Romașcanu, cumătrul lui Ciolacu: i-a numit pe liberali „schizofrenici”. În 2020 vorbea obscen despre jurnaliști: „O să primească o p…ă în c…r toți!”

* Socrii primarului Cherecheș, de la Baia Mare, au fost prinși în flagrant de DNA când intermediau o șpagă în justiție. Banii urmau să ajungă la judecătoarea care va da sentința într-un proces de corupție al ginerelui și care e nepoata mituitoarei!

* Apocalipsa după Ciolacu. Finanțele: „Este necesară o nouă creștere a taxării mediului de afaceri și a populației pentru a acoperi impactul. Nu au fost identificate surse suplimentare de bani”

* „Ciordache” e premiat cu o nouă pensie specială! PSD și PNL au votat privilegii nesimțite și pentru angajații Consiliului Legislativ, condus de odiosul PSD-ist

Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

Firea revine în toate funcțiile din PSD la 3 luni după cumplita afacere a „azilelor groazei”. Se merge cu tupeu pe ideea că românii au uitat deja

SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Minciună gravă a unui deputat AUR: „Franța, acum, e mai mult un stat musulman decât creștin. Nu e departe nici Germania, nu e nici Belgia”

* Scandal uriaș la nivel mondial: corespondenți arabi ai CNN, Reuters, AP și „New York Times” ar fi însoțit Hamas în raidul din 7 octombrie! Israelul amenință că-i va lichida

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here