Maia Sandu, victorie zdrobitoare peste Prut: 57,53%! Rusofilul Igor Dodon – doar 42,47%, după numărarea a 99,72% din voturi

2
1034
Maia Sandu și trandafirii galbeni ai victoriei

Filoeuropeana Maia Sandu este noua președintă a Republicii Moldova. După numărarea a 99,72% din voturile exprimate în scrutinul prezidențial de duminică, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a consolidat un avans zdrobitor, dincolo de orice contestare: are 57,53% din voturi. Igor Dodon, candidatul filorus al socialiștilor, are doar 42,47%. Influența Rusiei în Republica Moldova pare să fi primit, astfel, o lovitură serioasă.

Victoria Maiei Sandu se conturase încă de duminică seara, când au apărut primele estimări. Reprezentanta curentului pro-european îl pulverizase în Chișinău pe omul Rusiei: 59,7% – 40,3%. Dodon câștigase însă în mediul rural și în zonele locuite de minorități precum cea rusească.

În cursul nopții a fost un moment de cumpănă. Puțin după ora 23.00, când fuseseră procesate aproape 95% din procesele verbale ale secțiilor de votare din țară, avantajul candidatei pro-europene scăzuse la doar 3,5 procente (51,64% – 48,36%).

Din acel moment, însă, au început să sosească procesele verbale cu voturile de la secțiile din străinătate, unde Moldova are, la fel ca și România, o foarte importantă diaspora atașată de valorile europene și ostilă actualei oligarhii de sorginte sovieto-rusească. 92,8% din voturile moldovenilor din diaspora s-au îndreptat către Maia Sandu, iar lucrurile au devenit clare.

Prezența la vot, în scrutinul de duminică, a fost de 52,69%, adică de 1.644.510 alegători.

Maia Sandu și-a proclamat victoria după închiderea urnelor și și-a anunțat obiectivele ca președinte al Moldovei: „Le mulțumesc tuturor oamenilor care au ieșit la vot, oamenii care au crezut în puterea votului lor. Ne vom uni cu toții, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri. Prima sarcină este să unim societatea în jurul obiectivelor comune. Cu toții vrem să trăim bine, aici, acasă, să avem un stat care să ne protejeze, să lucreze pentru oameni, nu pentru hoți. Avem nevoie de o economie dezvoltată, care să ofere oportunități aici, acasă, așa încât oamenii noștri să nu fie forțați să plece departe de cei dragi. Avem această agendă comună și trebuie să muncim cu toții așa încât să realizăm aceste obiective”.

Mai reținut, Igor Dodon a avut un discurs prin care a sugerat că-și va accepta înfrângerea: “Mă bucur că majoritatea cetățenilor conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării, acest lucru fiind demonstrat de prezența la vot, care a fost mai mare atât în țară, cât și în străinătate. Urmează să fie făcute publice rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sănătate și răbdare. Îi îndemn pe toți la calm, indiferent de rezultatele alegerilor“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.