Ungaria – bolnavul Europei. Regimul pro-rus și pro-chinez al lui Viktor Orban înfurie UE și NATO

21
535
Viktor Orban - Vladimir Putin, Beijing 2023 / FOTO: Reuters

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria derapează în ritm accelerat spre o autocrație aliniată celor două mari dictaturi ale lumii: Rusia fascistă și China comunistă. Acțiunile și declarațiile din ultimele două săptămâni ale liderului maghiar au pus pe jar Occidentul, care s-a manifestat la nivel de Uniune Europeană, SUA și NATO.

Viktor Orbán și Guvernul său s-au lansat începând de marțea trecută într-un veritabil tur de forță care să ilustreze calea diferită pe care Budapesta o urmează comparativ cu partenerii occidentali, remarcă jurnaliștii de la Hotnews.ro, care au trecut în revistă principalele acțiuni ale liderului maghiar dn ultima vreme.

Putin către Orban, la Beijing: „E foarte important să putem avea schimburi cu o ţară a Uniunii Europene”

Campania lui Orban de iritare a partenerilor occidentali a început de câțiva ani, dar a luat viteză marțea trecută, la Beijing, unde premierul maghiar s-a întreținut cordial cu dictatorul rus Vladimir Putin. A fost prima întâlnire a unui șef de guvern sau de stat din Uniunea Europeană cu teroristul de la Kremlin după ce acesta a declanșat, pe 24 februarie 2022, cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin nu și-a ascuns satisfacția de a nu fi izolat total în Uniunea Europeană: „Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că Federația Rusă a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele. Este foarte important să putem avea schimburi cu o ţară a Uniunii Europene”.

În schimb, Orban a subliniat ipocrit „importanţa păcii” și nevoia de a fi stopate afluxul de refugiaţi, sancţiunile aplicate Rusiei şi luptele din Ucraina. El nu i-a reproșat în niciun fel lui Putin faptul că duce un război de agresiune în Ucraina, ci a dat de înțeles că Occidentul, care aplică sancțiuni Rusiei invadatoare, ar fi vinovat de întreținerea războiului!

Orban și Putin la Beijing

Orban – mândru că Ungaria comunistă a fost prima țară din blocul sovietic care a recunoscut regimul lui Mao Zedong! Xi Jinping: „Un prieten”

Prezența lui Viktor Orban la Beijing a ridicat semne de întrebare și dintr-un alt motiv: el a participat la conferința inițiativei „Belt and Road” („Centura și Drumul”).

Lansat în urmă cu un deceniu cu mare fast, acest proiect de infrastructură și dezvoltare a ajuns să fie privit în marile cancelarii occidentale ca un paravan pentru o vastă operațiune de extindere a influenței Chinei în lume, adesea cu îndatorarea puternică a unor țări din lumea a treia.

Orban a fost singurul șef de guvern din Uniunea Europeană care a participat la Smmit-ul din 2023. În ultimii ani, atât UE, cât și SUA, și Canada au început să se distanțeze serios de Beijing, pe fondul retoricii tot mai belicoase a Chinei față de Taiwan, al acuzațiilor de spionaj industrial și militar și, mai recent, al susținerii tacite acordate Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

Viktor Orban – Xi Jinping

Lunea trecută, la Beijing, Viktor Orban a dat asigurări că Ungaria va continua să fie un bun prieten al Chinei comuniste. El a spus că prietenia politică dintre cele două țări „are şi o bază mai profundă, culturală”.

Orban a amintit totodată că Ungaria a fost prima ţară din blocul sovietic care a recunoscut legitimitatea regimului comunist al lui Mao Zedong. De asemenea, că țara sa este singurul stat central-european care a insistat, încă de la început şi în mod constant, asupra principiului „unei singure Chine”. „Voi face totul pentru a duce faţă de China o politică externă demnă de exemplul predecesorilor noştri”, a declarat liderul maghiar, mândru că le calcă pe urme liderilor comuniști de la Budapesta.

„Vă considerăm un prieten”, i-a spus Xi Jinping lui Viktor Orban miercurea trecută. „Aţi sprijinit în mod activ construirea în comun a «Centurii şi Drumului» şi aţi contribuit la promovarea unei dezvoltări de înaltă calitate a cooperării în cadrul proiectului”, a adăugat liderul chinez, fericit că are un „cal troian” în Uniunea Europeană.

„Un prieten” – a subliniat liderul chinez cu privire la premierul ungar.

Viktor Orban și omologul său chinez Li Qiang au semnat, alături de miniștrii lor, mai multe acorduri interguvernamentale, printre care şi proiecte-cheie bilaterale ale iniţiativei „Centura și Drumul”, precum şi acorduri privind dezvoltări în domeniul economiei, dezvoltării tehnologiei, economiei digitale şi protejării climei.

Viktor Orban (al doilea din dreapta, pe rândul din mijloc) la Beijing, la Forumul „Centura și Drumul”, într-o companie dominată de dictatori / FOTO: Feng Yongbin – China Daily

Ambasadorul SUA la Budapesta: „Orban se află alături de un om ale cărui forțe sunt responsabile de crime împotriva umanității în Ucraina”

La două zile după întâlnirea Orban – Putin de la Beijing, ambasadorii din Ungaria ai țărilor NATO s-au întâlnit la Budapesta, la inițiativa reprezentantului SUA, pentru a-și exprima „îngrijorarea” lor cu privire la continuarea legăturilor Ungariei cu Rusia.

David Pressman, ambasadorul SUA la Bidapesta

„Suntem cu toții îngrijorați de faptul că premierul ungar s-a întâlnit cu președintele Putin într-un moment în care Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american David Pressman pentru Radio Europa Liberă, adăugând: „Este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze cu Kremlinul în acest mod”.

Pressman a denunțat totodată faptul că Orban folosește termenul de „operațiune militară specială”, cel consacrat de Kremlin și propaganda rusă, pentru a descrie conflictul din Ucraina.

Ambasadorul american îl criticase încă de marți pe liderul de la Budapesta, afirmând că Orban „se află alături de un om ale cărui forțe sunt responsabile de crime împotriva umanității în Ucraina”.

Joi, la Bruxelles – unde a ajuns pentru un summit al celor 27 de lideri ai statelor membre ale UE –, Viktor Orban a răspuns obraznic: „Am vrea să facem totul posibil pentru a avea pace. Prin urmare, păstrăm deschise toate liniile de comunicare cu rușii, altfel nu va exista nicio șansă pentru pace. Aceasta este o strategie, suntem mândri de ea. Noi suntem singurii care vorbim în numele păcii, lucru în interesul tuturor celor din Europa”.

Orban compară Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică! Borrell: „Nu văd niciun tanc aici, niciun fel de lupte. Nimeni nu forțează Ungaria să fie membră a UE”

Un alt episod s-a derulat la Veszprem, în vestul Ungariei, la o săptămână după „episodul Beijing”. Vorbind la un eveniment de comemorare a revoltei maghiare împotriva Uniunii Sovietice în 1956, liderul maghiar a ironizat ceea ce el a descris a fi diktaturile de la Bruxelles”, comparându-le cu „o imitație palidă a regimului sovietic”.

În fața unei mulțimi de 1.000 de persoane, Orban a adăugat: „Astăzi ies la lumină lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, așa se întâmplă, uneori istoria se repetă.  Represiunii sovietice de pe vremuri i-au urmat astăzi predicile de la Bruxelles, dar, din fericire, tragedia de altădată a devenit o farsă. Trebuia să dansăm cum ne cânta Moscova. Acum cântă Bruxellesul, dar acum noi dansăm așa cum vrem noi; iar dacă nu vrem, nu dansăm”.

Încercând un ton glumeț, el a ajuns la marea sa durere, care l-a transformat într-un inamic al democrației occidentale: frica de pușcărie ca urmare a unor fapte de corupție. „Reproșul Partidului (Comunist) a fost înlocuit de ceea ce Bruxelles-ul numește «procedura statului de drept»”, a spus premierul maghiar.

Josep Borrell, șeful diplomației europene

Comentariile otrăvite și provocatoare ale lui Viktor Orban au fost denunțate în termeni neobișnuit de duri de către șeful diplomației UE, spaniolul Josep Borrell. Prezent la forumul „Europa și Lumea”, organizat la Bruxelles de think tank-ul Center for European Reform, Borrell a replicat: „Ungaria știe multe despre ocupația sovietică și ce înseamnă ocupația. Eu îmi amintesc de Budapesta în 1956, când tancurile rusești au intrat pe străzi – aveam 9 ani la momentul respectiv. Nu văd nicio asemănare între ocupația sovietică a Budapestei și ce se întâmplă la Berlaymont (numele clădirii în care se află sediul Comisiei Europene la Bruxelles – n. red.). Nu văd niciun tanc aici, niciun fel de lupte. În orice caz, nimeni nu forțează Ungaria să fie o membră a UE. Este o alegere liberă”.

12 noiembrie 1956: ravagiile tancurilor sovietice în Budapesta rebelă / FOTO: Jack Esten/Picture Post/Getty Images

Viktor Orban nu este primul care compară Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică. În România e o adevărată întrecere între trompetele putiniste, gen Dan Puric, Cozmin Gușă, Gelu Vișan sau Diana Iovanovici-Șoșoacă, în a face această comparație idioată, lipsită de orice argument rațional.

După „capitularea” Turciei, Ungaria e singura țară care se opune aderării Suediei la NATO!

Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, a amânat din nou, marți, supunerea la vot, în Parlamentul de la Budapesta, a ratificării actului de aderare a Suediei la NATO. Acest proces este tergiversat de Ungaria din iulie 2022, când țara scandinavă a semnat, alături de vecina sa Finlanda, protocoalele de aderare la alianța nord-atlantică.

Orban și membri de rang înalt ai Cabinetului său au declarat în mod repetat că Parlamentul de la Budapesta este reticent în privința intrării Suediei în NATO, din cauza relațiilor proaste dintre cele două țări. Liderii maghiari au cerut ca politicienii suedezi să nu mai critice starea statului de drept în Ungaria, adică să închidă ochii la alunecarea spre dictatură a unei membre a Uniunii Europene!

Analiștii politici independenți spun că Guvernul Orban joacă un teatru al absurdului, ținând cont că Fidesz deține o majoritate confortabilă în Parlament și că Orban ia toate deciziile importante în partid.

Peter Szijjarto, cataghiosul ministru de Externe al Ungariei

La începutul lunii iulie, ministrul de externe al lui Orban, Peter Szijjarto, anunța că Ungaria va ratifica aderarea Suediei la NATO abia după ce Turcia, cealaltă țară care se opunea aderării, va semnala că este pregătită și ea să facă acest lucru. „Dacă există mișcare acolo (de partea turcă – n. red.), atunci bineînțeles că ne vom respecta angajamentul că Ungaria nu va întârzia aderarea vreunei țări”, dădea asigurări șeful diplomației maghiare.

La scurt timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia renunță la obiecțiile sale și că va ratifica aderarea Suediei la NATO. Imediat, Szijjarto a dat noi asigurări că aprobarea Budapeste rămâne acum doar „o chestiune tehnică”.

La patru luni după acest comentariu al ministrului de Externe al Ungariei, Parlamentul de la Budapesta încă nu a ratificat aderarea țării nordice! Mai mult: marți a amânat din nou un vot pe cazul Suediei. Noua amânare a venit la doar o zi după ce Erdogan a trimis Parlamentului de la Ankara cererea de aderare a Suediei în vederea ratificării.

Întrebat miercuri despre acest subiect, Peter Szijjarto a spus că mutarea lui Erdogan „nu schimbă nimic de partea noastră”.

„Parlamentul Ungariei este Parlamentul unei țări suverane, așadar va lua o decizie suverană asupra chestiunii”, a adăugat el, „uitând” ce a spus în urmă cu patru luni!

A doua zi după aceste comentarii grețoase, Szijjarto s-a deplasat la Minsk, în Belarus, pentru a participa la o conferință pe teme de securitate, alături de reprezentanții altor state din sfera de influență a Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Prăpădul PSD-PNL. Cu Câciu la Finanțe, datoria externă a României a crescut cu 173,4 miliarde de lei, adică 3% din PIB – un record absolut!

* Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC. Prin intermediul unui off-shore, PSD-istul ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* VIDEO. „Allahu Akbar!” Film viral cu un cântăreț palestinian din Gaza în delir când Hamas trage cu rachete și plângând disperat, câteva minute mai târziu, când Israelul ripostează

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

21 COMENTARII

  1. Halucinez eu de comportamentul șefului Ungariei….da ei, cum să nu-și încoarde nervi șefi lumii și a Europei când date importante li se comunică și slăbănogul acesta de bărbat le pasează toate Kremlinului….
    Kutya fasza!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here