Bilanțul masacrului din SUA: 18 morţi și 13 răniți. Autorul: un instructor de arme de foc, pregătit de Armată, dar cu probleme psihice

0
308
Robert Card, ucigașul din Maine

Autoritățile din SUA au reușit să comunice, în sfârșit, un bilanț al victimelor atacului armat care a avut loc miercuri seara în orașul Lewiston din statul Maine (nord-estul țării): 18 persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite. Inițial se vorbea de 22 de morți și peste 40 de răniți. Atacatorul, un instructor de arme de foc instruit de armată şi internat recent într-un centru de sănătate mintală, nu a fost încă prins de poliție.

Masacrul a avut loc în Lewiston, un oraş de 38.000 de locuitori din comitatul Androscoggin, situat pe râul Androscoggin, la aproximativ 56 km nord de Portland, cel mai mare oraş din Maine (stat din nord-estul SUA, aflat la granița cu Canada și pe malul Oceanului Atlantic).

Două dintre cele trei locuri din Lewiston în care a acționat Robert Card

Atacatorul, Robert Card (40 de ani), n-a fost încă prins, fiind căutat asiduu de autorități. El este „un trăgător priceput și un trăgător în aer liber care a fost printre cei mai buni trăgători din unitatea sa de Rezervă a Armatei”, a declarat pentru CNN un fost coleg de unitate.

Oficialii statului Maine spun că împuşcăturile au început în jurul orei locale 18.56 (joi, 1.56 – ora României). Bărbatul a deschis focul în trei locuri diferite: la o sală de bowling (Sparetime Recreation, pe Mollison Way), într-un restaurant (Schemengees Bar & Grille, pe Lincoln Street) și într-un centru de aprovizionare al unui supermarket.

Una dintre cele 18 victime ale sale a fost identificată de tatăl său ca fiind chiar managerul Schemengees Bar and Grille, una dintre locațiile vizate de atac, conform NBC Boston.

Poliţia din comitatul Androscoggin a publicat fotografii în care apare Robert Card – un bărbat alb, înarmat cu o puşcă semi-automată.

Inițial, un oficial din Lewiston a declarat pentru CNN: „Avem 22 de morţi confirmaţi şi mulţi, mulţi răniţi”. S-a vorbit, pe surse autorizate, de 50-60 de răniți. Ulterior, la aproape o zi după masacu, au fost comunicate cifrele oficiale: 18 morți și 13 răniți. Sub acest aspect, este cel mai grav atac din ultimii 4 ani de pe întregul teritoriu al SUA.

Orășelul Lewiston e situat în statul Maine, aproape de țărmul Atlanticului și nu prea departe de granița cu Canada

„Înarmat și periculos”

Cu ajutorul camerelor video și al martorilor, Poliţia din Lewiston a reușit să-l identifice rapid pe atacator: Robert Card, care „ar trebui să fie considerat înarmat şi periculos”.

„Forţele de ordine încearcă să-l localizeze pe Robert Card (născut în aprilie 1983) ca suspect în cazul împuşcăturilor în masă de la Schemengees Bar şi Sparetime Recreation, din această seară. Card ar trebui să fie considerat înarmat şi periculos. Vă rugăm să contactaţi forţele de ordine dacă aveţi cunoştinţă de locul unde se află acesta”, a transmis Poliţia din Lewiston prin intermediul paginii sale de Facebook.

Robert Card este instructor de arme de foc, iar în vara acestu an a fost internat într-un centru de sănătate mintală timp de două săptămâni, a anunțat Poliţiei statului Maine.

Card a fost pregătit ca instructor de arme de foc la un centru al Armatei SUA din Maine.

Sute de polițiști sunt mobilizați pentru prinderea atacatorului, care este considerat unul foarte periculos. De acea, locuitorii din Lewiston și dintr-un oraș vecin (Auburn, situat pe malul celălalt al râului Androscoggin) au primit ordin să se adăpostească. Școlile locale au fost închise joi.

Într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter), președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat Congresul american să adopte „o interdicție a armelor de asalt”.

Cum s-a adresat Joe Biden națiunii americane

„Declarația președintelui Joe Biden cu privire la împușcăturile din Lewiston, Maine”

„Încă o dată, națiunea noastră este în doliu după un nou atac în masă, fără sens și tragic. Astăzi, Jill și cu mine ne rugăm pentru americanii care și-au pierdut viața, pentru cei încă îngrijiți în situație critică și pentru familiile, supraviețuitorii și membrii comunității care îndură șoc și durere.

De asemenea, îi îndemn pe locuitorii zonei să țină seama de avertismentele și îndrumările oficialilor locali. Un numeros personal federal de aplicare a legii se află la fața locului și lucrează activ cu partenerii de stat și locali. După cum le-am spus guvernatorului din Maine, Janet Mills, senatorilor Collins și King și congresmanului Golden, mi-am îndrumat administrația să furnizeze tot ceea ce este necesar pentru a sprijini oamenii din Maine. Vom continua să fim acolo la fiecare pas.

Pentru nenumărații americani care au supraviețuit violenței cu arme și au fost traumatizați de aceasta, o astfel de tragdie redeschide răni adânci și dureroase. Prea mulți americani au avut acum un membru al familiei ucis sau rănit ca urmare a violenței armate. Nu este normal și nu putem accepta.

Deși am făcut progrese în ceea ce privește siguranța armelor prin Legea privind comunitățile mai sigure, prin acțiunile executive pe care le-am întreprins și prin înființarea primului Birou al Casei Albe pentru prevenirea violenței armate, pur și simplu nu este suficient.

Astăzi, în urma unei alte tragedii, îndemn parlamentarii republicani din Congres să-și îndeplinească datoria de a proteja poporul american. Colaborați cu noi pentru a adopta un proiect de lege care interzice armele de asalt și magazinele de mare capacitate, pentru a implementa verificări universale ale antecedentelor, pentru a solicita depozitarea în siguranță a armelor și pentru a pune capăt imunității la răspundere pentru producătorii de arme! Acesta este un minimum pe care-l datorăm fiecărui american care va purta acum cicatricile – fizice și mentale – ale acestui ultim atac.”

În 2019, un rasist anti-hispanic a omorât 23 de oameni în Texas

Acest atac armat este cel mai grav din SUA în ultimii patru ani.

În august 2019, un tânăr de 24 de ani, Patrick Crusius, a omorât 23 de persoane (8 mexicani și o majoritate americană de origine hispanică) după ce a deschis focul cu o pușcă semiautomată într-un supermarket Wallmart din El Paso, statul Texas. Atunci, procurorii au stabilit că atacatorul a acționat pe baza convingerilor sale anti-hispanice. El postase un manifest care conţinea tezele supremaţiei rasei albe, denunţând o “invazie hispanică a Texasului”. În timpul detenţiei, Crusius a recunoscut că a vrut să atace “mexicani”. În luna iulie a acestui an, la aproape 4 ani de la masacrul din Texas, el a fost condamnat la 90 de pedepse la închisoare pe viață. Procesul continuă însă, nefiind exclusă condamnarea la moarte.

Cel mai grav atac armat care a fost înregistrat vreodată în SUA a avut loc în anul 2017, atunci când 58 de persoane au murit după ce un bărbat înarmat a mitraliat o mulțime ce participa la un festival de muzică în aer liber, la Las Vegas, statul Nevada.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Prăpădul PSD-PNL. Cu Câciu la Finanțe, datoria externă a României a crescut cu 173,4 miliarde de lei, adică 3% din PIB – un record absolut!

* Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC. Prin intermediul unui off-shore, PSD-istul ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* VIDEO. „Allahu Akbar!” Film viral cu un cântăreț palestinian din Gaza în delir când Hamas trage cu rachete și plângând disperat, câteva minute mai târziu, când Israelul ripostează

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here