vineri, aprilie 26, 2024
AcasăFără categorieUn nou exercițiu militar româno-american în Marea Neagră. Rușii au fost cu...

Un nou exercițiu militar româno-american în Marea Neagră. Rușii au fost cu ochii pe noi!

-

Fregata Mărășești (F111), navă de luptă (militară) din cadrul Forțelor Navale Române (FNR), a participat, în ultimile zile, în vestul Mării Negre, la exerciții navale militare, desfășurate în comun cu distrugătorul american USS Ross (DDG-71).

„Forţe şi mijloace ale Flotei ruse din Marea Neagră au început să urmărească activităţile distrugătorului USS Ross al marinei SUA, care a intrat duminică în Marea Neagră, în jurul orei locale 18.30”, a anunțat luni, 24 februarie, Centrul naţional de gestionare a apărării Rusiei, citat de agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti.

Ce-au putut să vadă rușii, urmărind „activitățile distrugătorului USS Ross”? Un exercițiu militar la care au luat parte peste 500 de militari români și americani, parte a pachetului de măsuri NATO „stabilite pentru creșterea încrederii între aliați și pentru consolidarea securității în zona Mării Negre”, după cum a anunțat, printr-un comunicat, Flota a 6-a americană, pe site-ul navy.mil.

Concret, exercițiul a avut ca obiectiv principal menținerea nivelului de instruire a marinarilor militari români. 

- Advertisement -

Activitatea contribuie la realizarea interoperabilității la nivel tactic între cele două marine militare, în vederea consolidării parteneriatului strategic dintre România și SUA.

Prin prezența în Marea Neagră, distrugătorul american USS Ross, echipat cu sisteme antirachetă de tip Aegis și rachete de croazieră Tomahawk, dezvoltă angajamentul Statelor Unite ale Americii, în cadrul NATO, față de partenerii regionali din zona Mării Negre.

„Cu această vizită, ne consolidăm în mod constant relaţiile cu partenerii noştri din regiunea Mării Negre”, a spus comandantul şef al USS Ross, căpitanul John D. John. „Operaţiunile regulate în Marea Neagră sunt cruciale pentru edificarea unui mediu maritim sigur şi garantarea libertăţii de navigaţie”, a adăugat el.

- Advertisement -

Conform Convenţiei internaţionale de la Montreux, din 1936, navele de război ale statelor neriverane Mării Negre au dreptul să staţioneze în apele Mării Negre, dar nu mai mult de 21 de zile.

USS Ross face parte din pachetul de capabilități ale Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa (NAVEUR).

Distrugătorul USS Ross

Într-un comunicat transmis miercuri, Statul Major al Forțelor Navale Române a precizat:

„Forțele Navale Române (FNR) contribuie substanțial la consolidarea și dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american, prin activități comune de instrucție, desfășurate pe mare, în teren și în aer. Flexibilitatea proprie forțelor navale permite FNR să asigure suportul oportun, acolo unde trebuie și atunci când trebuie, iar valorile democratice, pe care țara noastră le împărtășește împreună cu ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice, ne asigură suportul necesar și energia de a răspunde tuturor amenințărilor, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență, demonstrând, astfel, că suntem o comunitate puternică și unită”.

Ce capabilități militar-navale are Fregata Mărășești

* Fregata Mărășești are un deplasament (tonaj) de 5.790 de tone (încărcare maximă).
* Dimensiunile sale sunt: 144,6 metri lungime, 14,8 metri lățime și 7 metri pescaj.
* Propulsia este asigurată de patru motoare Diesel, totalizând 32.000 cai-putere (CP).
* Viteza maximă: 27 de noduri (50 km/oră).
* Echipajul este format din 270 de militari, dintre care 25 sunt ofițeri.
* Armamentul-standard este compus din: 8 rachete „navă-navă”, tip SS-N-2C (Styx); 6 țevi de tun, dintre care două tunuri binate AK-726 (calibru 76 mm) și patru tunuri AK-630M (calibru 30 mm); două tunuri torpiloare cu câte trei tuburi lans-torpile (calibru 533 mm); două lansatoare de grenade reactive RBU 6000.
Fregata Mărășești în acțiune

Istoricul și misiunile fregatei Mărășești

Fregata Mărășești (F111) a fost construită la Șantierul Naval Militar din Mangalia, între anii 1979-1985, și este cea mai mare navă de război construită vreodată în România.

A intrat în serviciul Marinei Militare Române în luna august 1985, fiind clasificată crucișător ușor port-elicoptere, și a primit numele de Muntenia.

La data de 2 mai 1990 s-a schimbat denumirea și clasa navei, devenind distrugătorul Timișoara.

Începând cu august 1990, este reclasificată oficial ca distrugător, iar de atunci poartă numele de Mărășești, în amintirea distrugătorului Mărășești (construit în Italia, la comanda României, și intrat în serviciu la 1 iulie 1920), din cadrul Flotilei de Distrugătoare a Marinei Regale Române.

De la 1 aprilie 2001, nava este încadrată în clasa fregate.

În 1998 a fost prima navă de luptă a Marinei Române care a ieșit în Oceanul Atlantic după cel de-al Doilea Război Mondial, având și elicopter ambarcat la bord, cu care a participat la misiunea Strong Resolve 1998. Tot atunci a fost inregistrat primul zbor al unui elicopter românesc deasupra Mediteranei.

Fregata Mărășești este destinată îndeplinirii misiunilor pe timp de pace și în situații de criză sau război, sub comandă națională sau în cadrul NATO.

Pe timp de pace, nava poate îndeplini următoarele misiuni: căutare și salvare pe mare (SAR), operațiuni de interdicție maritimă (MIO), supraveghere aeriană și navală, participarea la misiuni umanitare, activități de diplomație navală, protecția unor obiective împotriva amenințărilor asimetrice dinspre mare.

Pe timp de criză și de război, nava poate îndeplini următoarele misiuni: participarea la realizarea siguranței navelor care navighează izolat sau în convoi, participarea la acțiuni de evacuare a personalului necombatant, lovirea navelor de suprafață, interzicerea pătrunderii submarinelor la obiective, căutarea și lovirea submarinelor.

Forțele Navale Române (FNR) dispun de încă două fregate (construite în Marea Britanie, cumpărate și reechipate, ambele fiind acum din clasa 22): Regele Ferdinand (F221), actuala noastră navă-amiral militară, și Regina Maria (F222).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Și al doilea italian din Gorj e infectat cu coronavirus!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -