Autoritățile din Kazahstan l-au reținut și torturat duminică pe faimosul cântăreț de jazz Vikram Ruzahunov, originar din țara vecină, Kârgâzstan (tot o republică ex-sovietică), care făcea adesea turnee în Almaty.
Înainte de producerea acestui eveniment, presa kazahă postase un videoclip cu un „mercenar” bătut: sub teroare, el „recunoștea” că a venit în Kazahstan ca să participe la proteste „pentru bani”, anunță site-ul ucrainean independent Obozrevatel.com.
În filmare, Ruzakhunov afirmă că „persoane necunoscute” l-au contactat telefonic și i-au oferit 90.000 de tenge (în jur de 200 de dolari) pentru a participa la miting. Apoi i-au plătit zborul către Almaty. Acesta a sosit în oraș pe 2 ianuarie, când demonstrațiile nu începuseră încă, fiind cazat într-un apartament. Conform declarației artistului, pe lângă el mai erau și cetățeni din Tadjikistan și Uzbekistan. În total, 10 persoane.
”Când a început mitingul, m-am speriat. M-am întors în apartamentul meu și am petrecut toată noaptea acolo”
”Când a început mitingul, m-am speriat. M-am întors în apartamentul meu și am petrecut toată noaptea acolo. A doua zi am decis să merg acasă și am fost reținut în satul Samsy”, a spus muzicianul-deținut în videoclip.
Nu se știe în ce împrejurări au fost înregistrate aceste cadre. Și nici dacă polițiștii loiali regimului dictatorial din Kazahstan nu l-au forțat să spună aceste lucruri. Ministerul Afacerilor Externe al Kârgâzstanului n-a comentat în niciun fel informațiile despre Ruzahunov.
În schimb, rudele lui Ruzahunov susțin că artistul a fost torturat și că nimeni nu știe unde se află, întrucât nu pot lua legătura cu el.
VIDEO: Mărturia sub tortură a lui Ruzahunov
Au pierit și doi copii. Daunele aduse întreprinderilor sunt de peste 200 de milioane de dolari
Răscoala din Kazahstan a pornit pe 2 ianuarie în orașul Zhanaozen, situat în vestul țării, unde mii de localnici au ieșit în piața centrală pentru a-și manifesta furia față de dublarea prețului la gazul lichefiat. Două zile mai târziu, demonstrațiile au cuprins alte orașe: Almaty (fosta capitală), Uralsk, Aktobe, Taraz, Shimkent, Kokshetau și Nur-Sultan (atuala capitală).
Debutul protestelor violente s-a produs pe 5 ianuarie, când președintele Kassim Tokaev a anunțat demisia guvernului. De-atunci s-au înregistrat zeci de morți în rândul civililor și al forțelor de ordine.
Pe 6 ianuarie au pierit și doi copii, în apropiere de Piața Republicii din Almaty: un băiat cu vârstă necunoscută și o fetiță de 4 ani.
Sâmbătă a fost anunțat și decesul unui cetățean israelian.
Daunele preliminare aduse întreprinderilor din cauza protestelor din Kazahstan sunt de peste 200 de milioane de dolari. 99% din pagube revin orașului Almaty.
Dictatorii din Belarus și Kazahstan sunt niște idioți, crezând că aceste declarații făcute de persoane arestate de ei sunt crezute de cineva. Toată lumea știe ce se întâmplă cu cei arestați în aceste țări.