Un călugăr a inițiat un maraton al vaccinării la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, la care participă peste 30.000 de pelerini

1
1350

Peste 30.000 de oameni participă sâmbătă, 22 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita. Acolo are loc și un maraton al vaccinării, inițiat de unul dintre călugări.

Imunizările se fac în curtea spitalului din vecinătatea bisericii franciscane. Vaccinarea este fără programare, cu serurile de la Pfizer şi Johnson&Johnson.

La Spitalul din Miercurea Ciuc sunt asigurate gărzi duble, pentru a veni în sprijinul credincioșilor dacă vor avea nevoie de îngrijiri medicale.

Anul trecut, cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România nu s-a ținut din cauza pandemiei Covid-19.

Slujbă la altarul în aer liber, în șaua dintre munți

După slujba de dimineață, de la biserica franciscană, oamenii au plecat spre şaua dintre munții Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic.

Începând cu ora 12.30, în șaua dintre munți a fost oficiată Sfânta Liturghie. Peste 30.000 de oameni au participat la slujba religioasă de Rusalii, la altarul în aer liber

Mulțimea se întindea pe deal și dincolo de scenă, oamenii stăteau pe paturi și pe scăunele.

Mai mulți tineri îmbrăcați în costume tradiționale au purtat Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, de la biserică până la altar.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de însuși Papa Francisc.

După Liturghie, un grup de tineri va ține o scurtă scenetă despre Drumul Crucii.

La finalul zilei, la ora 19.00, va avea loc o altă slujbă și o noapte de veghe în Bazilica Șumuleu Ciuc.

Restricții în pandemie

Din cauza pandemiei de coronavirus, în acest an n-a fost permis accesul pelerinilor cu autobuze speciale, ci doar pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale.

Totodată, toată lumea trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri. La biserica franciscană sunt mai multe puncte de control pentru monitorizarea simptomelor Covid-19.

Din toate aceste motive, spre deosebire de anii trecuți, acum numărul pelerinilor este de 3-4 ori mai mic.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc este cea mai mare adunare religioasă din Europa de Est. Istoria sa se întinde pe aproape cinci secole.

Pelerinajul este un simbol al victoriei catolicilor împotriva principelui Ioan Sigismund, care a încercat fără succes să-i convertească pe secui la religia unitariană. Acum a devenit un eveniment care-i reunește deopotrivă pe catolici, ortodocși, dar și pe adepții altor credințe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

Și soțul Vioricăi Dăncilă a prins o sinecură la stat! Familie de consilieri: el la Transgaz, ea la BNR, fiul la Curtea de Conturi

* Caracatița Firea: funcționari ai Primăriei Capitalei și notari au “prăduit” 45 de apartamente ale statului în centrul orașului. DNA i-a săltat pe toți

* Mitingul PSD de susținere a lui Dragnea, în 2018, s-a făcut pe banii noștri, care au ajuns la firme apropiate de Firea

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriul DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

* Clotilde Armand îl apără pe Tolontan: „Un primar încearcă să-l intimideze pe unul din cei mai buni jurnaliști”

Decizie istorică a CJUE: Curtea Constituțională nu mai e stat în stat! Un judecător poate anula deciziile CCR și chiar legi votate de Parlament. Bonus: desființarea Secției Speciale e perfect justificată!

Vanghelie, 11 ani și 8 luni de închisoare! Trebuie să returneze 15 milioane de euro, „rodul” luării de mită și al abuzului în serviciu

* Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

1 COMENTARIU

  1. DIFERENȚA (deee… CIVILIZAȚIE!) dintre Occident (în acest caz: Biserica Catolică, a Papei Francisc) și Orient (Biserica Ortodoxă, a… „OAMENILOR-de-GROTĂ” Putin, Teodosie, Becali ș.a.m.d.!), daaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here