sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUltimatum primit de Lukașenko de la Putin: dacă nu i se alătură...

Ultimatum primit de Lukașenko de la Putin: dacă nu i se alătură în războiul din Ucraina, Belarusul va fi invadat de Rusia, iar „trădătorul” va fi debarcat!

-

Aleksandr Lukașenko, dictatorul Belarusului, se află între ciocan și nicovală. Pe de o parte, a fost amenințat de teroristul planetar Vladimir Putin că, dacă nu va intra în război cu Ucraina, trimițând trupe pe front, țara îi va fi invadată, iar el va fi debarcat de la putere, după 28 de ani de domnie neîntreruptă! Pe de altă parte, în cazul în care se va alătura Rusiei în „operațiunea militară specială”, Belarusul ar putea deveni ținta unor atacuri nimicitoare ale Ucrainei, cu tehnologie americană, iar bazele și depozitele sale militare ar fi transformate în cenușă.

Conform jurnalistului Igor Iliaș, analist politic din Minsk, dictatorul Lukașenko a ales până acum doar un simplu „curs de escaladare” a conflictului, în loc de o rebeliune anti-Putin. Considerațiile sale au fost formulate pentru postul de radio Novosti Vremia.

În contextul dat, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat pe 18 octombrie că, sub masca taberelor de antrenament, în Belarus se desfășoară deja mobilizarea sub acoperire. Aceasta presupune diverse acțiuni de instruire a operatorilor de sisteme de rachete antiaeriene și a echipajelor de tancuri.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă principalele concluzii ale jurnalistului belarus Igor Iliaș.

- Advertisement -

„Putin nu va mai fi mulțumit de rolul pasiv al lui Lukașenko în acest conflict”

Primul ultimatum. „Cred că a fost prima dată când el (Lukașenko – n. red.) a primit un ultimatum. Nu se poate spune că această escaladare a fost un fel de surpriză, pentru că, după ce Kremlinul a urmat cursul pentru escaladare (mă refer la decizia de a mobiliza și a anexa oficial teritoriile ocupate ale Ucrainei), era clar că, odată cu o asemenea creștere a mizei, Putin nu va mai fi mulțumit de rolul pasiv al lui Lukașenko în acest conflict.”

Lukașenko bate spre escaladare. „În consecință, Lukașenko va trebui să decidă cumva: fie să se distanțeze brusc de Putin (ar fi un pas foarte îndrăzneț și riscant din partea lui), fie invers – acceptă ultimatumul lui Putin la această escaladare. Cred că s-a îndreptat totuși spre escaladare, adică a ales această variantă. Însuși faptul escaladării este greu de contestat. O altă întrebare este dacă această escaladare se va încheia odată cu intrarea directă a armatei belaruse în război.”

„Intrarea directă în război nu este în interesul lui Lukașenko. Atrage riscuri uriașe de destabilizare a situației din Belarus”

Pregătire pentru război. „Da, ceea ce se întâmplă acum este ca o pregătire pentru război. Dar cred că formarea unei forțe de lovitură, așa cum au indicat atât comandamentul ucrainean, cât și experții militari, ar trebui să dureze ceva timp, poate câteva luni. În aceste câteva luni, se pot întâmpla destule evenimente diferite care, probabil, îi permit lui Lukașenko să scape.”

- Advertisement -

Riscuri uriașe. „Dacă are o asemenea șansă să scape de Putin, pentru a evita intrarea directă în război, Lukașenko va profita de ea. Pentru că, desigur, intrarea directă în război nu este în interesul său, din cauza riscurilor uriașe de destabilizare a situației din Belarus.”

Frica de rebeliune. „Participarea la războim alături de Putin, ar genera o situație foarte periculoasă pentru Lukașenko. Dar acest lucru nu este exclus, deoarece întreaga escaladare din ultima săptămână indică faptul că, până la urmă, pentru el o rebeliune deschisă împotriva lui Putin este o opțiune mai puțin acceptabilă decât participarea la războiul contra Ucrainei.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open sau e victima „echipei Mouratoglou”? De ce a ascuns două săptămâni?

* RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* Parlamentul Olandei nu s-a speriat nici măcar de Rareș Bogdan, care „se simte obligat” să „joace dur”! Olandezii au votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen

* Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* De ce geme Armata română, membră NATO, de ofițeri rusofili care-l aplaudă pe Putin. „Toți sunt antiamericani convinși, din motive ideologice. Pentru ei, America e Imperiul Răului”

* Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

* Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -