Kovesi, la mijloc. Consiliul UE nu cedează şi îl susţine pe francez pentru şefia Parchetului European

1
5986
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi a fost numită procuror-șef al Parchetului European după ce a fost dată afară de la DNA la ordinul lui Dragnea

Consiliul Uniuni Europene își reafirmă susținerea pentru candidatul francez la funcția de procuror-șef european, după ce și runda a treia de negocieri a eșuat joi și spune că negocierile pot continua după instalarea noului Parlament European.

Echipa de negociere a Consiliului își exprimă regretul, într-un comunicat, că nu se fac progrese suplimentare în privința desemnării primului procuror șef al UE.

Consiliul consideră că EPPO are nevoie de un profesionist cu experiență, independent, care să poată să pună în funcțiune instituția încă de la început. Misiunea primului procuror șef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construirea structurii administrative și operaționale a instituției și în stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale.

Echipa de negociere a Consiliului reiterează faptul că, deși recunoaște valoarea celor trei candidați selectați, candidatul preferat al Consiliului pentru această funcție este dl Bohnert. Echipa de negociere precizează că a informat periodic Consiliul (la nivelul Coreper) cu privire la negocieri, pentru confirmarea acestui mandat.

Parlamentul European o susţine ferm pe Laura Codruţa Kovesi 

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE privind numirea procurorului-șef european au ajuns într-un impas joi, astfel încât cea de-a patra rundă de discuții, programată pentru săptămâna viitoare, pe 10 aprilie, a fost anulată.

Consiliul a propus negocieri pe 12 aprilie, dar Parlamentul a respins oferta.

”Dacă Franța nu cedează, se amână negocierea până în iulie, după constituirea noului Parlament European”, au declarat surse europene pentru G4Media.ro.

Azi a avut loc cea de-a treia rundă de negocieri între cele două instituții europene, încheiată, la fel ca primele două, fără niciun rezultat.

Cel mai emoţionant gest pro-Kovesi

Familia jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia și cea a jurnalistului slovac Jan Kuciak, uciși fiindcă dezvăluiau acte de corupție, cer Consiliului să o numească pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, despre care spun că este candidatul cel mai curajos și remarcabil pentru acest post.

În octombrie 2017, Daphne Caruana Galizia, cel mai cunoscut jurnalist de investigaţii din Malta, a fost ucisă într-un atentat cu bombă plasată sub maşina sa. În februarie 2018, jurnalistul slovac de investigaţii Jan Kuciak a fost împuşcat în cap în locuinţa sa.

Familiile celor doi au trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului UE, comisarului european pentru Justiție, Vera Jourova și celor trei reprezentanți ai Parlamentului European în negocierile cu Consiliul pentru procurorul european. Scrisoarea a fost publicată de eurodeputatul Cristian Preda.

„Solicităm Consiliului să aleagă candidatul cel mai curajos și remarcabil pentru acest post, o femeie făcută din același aluat ca Daphne și Ján: Laura Codruța Kövesi. Dna Kövesi este candidatul cel mai calificat și și-a arătat dorința de a aduce acuzații atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru nu au reușit să acționeze, un test la care niciun alt candidat nu a fost supus, cu atât mai puțin să-l fi trecut”, se arată în scrisoare.

Semnatarii consideră că Uniunea Europeană nu mai poate să presupună că statele membre vor garanta statul de drept și vor lupta împotriva corupției din proprie inițiativă.

Aceștia susțin că Laura Codruța Kovesi știe ce este nevoie pentru a preveni mai multe asasinate ale jurnaliștilor care investighează corupția, spălarea banilor și fraudele fiscale de proporții.

În scrisoare se mai arată că spălarea banilor și corupția autorităților naționale reprezintă o chestiune serioasă de securitate transfrontalieră care nu poate face obiectul unui compromis politic.

„România se opune candidaturii doamnei Kövesi și face lobby pentru un alt candidat. Alegerea altui candidat decât doamna Kövesi ar transmite cetățenilor europeni semnalul că UE acordă prioritate unui fals sentiment de armonie în detrimentul protecției drepturilor lor fundamentale. Alegerea doamnei Kövesi ar spune că nu există loc de compromis în lupta împotriva corupției”, afirmă familiile celor doi jurnaliști asasinați.

CITIŢI ŞI:

Tăriceanu anunţă NENOROCIREA: Dăncilă şi Tudorel „pregătesc ordonanţa”. UE, SUA, NATO? Nu contează!

Kovesi, mesaj EXTRAORDINAR de susţinere din partea familiilor jurnaliştilor anticorupţie ucişi de mafie

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.