vineri, mai 24, 2024
AcasăLumeaUE interzice dubiosul program al TikTok de recompensare a utilizatorilor. Chinezii îi...

UE interzice dubiosul program al TikTok de recompensare a utilizatorilor. Chinezii îi vizează în special pe copii, opțiunea ducând la dependență și la afectarea gravă a sănătății mintale

-

Comisia Europeană a inițiat luni procedura oficială de suspendare a dubiosului proiect TikTok Lite, lansat deja în Franța și Spania, prin care utilizatorii sunt recompensați dacă execută anumite „sarcini“ primite de la administratorii rețelei. Există temeri că acest program duce la dependența celor care folosesc TikTok și că le afectează grav acestora sănătatea mintală. Cei mai predispuși acestui atac sunt chiar copiii.

Programul „Task and Reward“ („Sarcină și Recompensă“) al TikTok Lite seamănă mult cu programele de dresaj al animalelor. TikTok le dă utilizatorilor anumite ordine, cum ar fi să vadă niște videoclipuri, să petreacă un anumit timp vizionând conținutul, să-i urmărească pe alți „creatori de conținut“, să-i invite și prietenii pe TikTok etc. La schimb, primesc puncte. Sunt astfel „dresați“ să devină „sclavii“ acestei rețele chinezești.

Comisia Europeană motivează procedura de suspendare a programului prin faptul că acesta a fost lansat fără să fie studiate riscurile pe care le implică, în special cele legate de dependența provocată, și pentru că nu s-au luat măsuri pentru a atenua riscurile în această privință. Conform Comisiei Europene, perspectiva este îngrijorătoare în special pentru copii, deoarece pe TikTok nu există sisteme de verificare eficiente a vârstei utilizatorilor.

Europenii au cerut TikTok în mod oficial informații, dar chinezii n-au răspuns la solicitarea din 17 și, apoi, din 18 aprilie. Mai există încă două termene pe care TikTok trebuie să le respecte – cel de 23 aprilie pentru raportul de evaluare a riscurilor și cel de 3 mai pentru a livra toate celelalte informații.

- Advertisement -

Este foarte puțin probabil ca toate problemele sesizate de Comisia Europeană să fi fost „scăpări“ ale chinezilor de la TikTok. S-a demonstrat deja că această aplicație foarte populară mai ales printre copiii și tinerii din întreaga lume este folosită de China ca o armă.
Compania folosește două tipuri diferite de algoritmi. Pentru publicul din China, algoritmii favorizează conținutul educativ, patriotic, cel în care utilizatorii învață lucruri utile etc. Pentru publicul din afara Chinei, algoritmii favorizează „gunoiul“: filmulețe dintre cele mai stupide, violența, așa-zișii influenceri toxici de tipul frații Tate, propaganda extremistă, teoriile conspirației etc.

În plus, americanii suspectează că TikTok culege informațiile despre obiceiurile și preferințele copiilor și ale tinerilor din întreaga lume care au instalată aplicația și le livrează autorităților comuniste de la Beijing, pentru ca acestea să-și poată elabora strategiile de război hibrid și de control asupra celorlalți. Deoarece există suspiciunea că serviciile secrete chineze spionează prin intermediul aplicației comunicațiile utilizatorilor, membrii aparatului guvernamental american, dar și din alte țări au primit interdicția de a descărca TikTok pe telefoanele de serviciu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Este încurajator să vedem că UE ia măsuri pentru a proteja sănătatea mintală a tinerilor și a copiilor de influențele dăunătoare ale rețelelor sociale. Interzicerea programului ‘Task and Reward’ al TikTok Lite este un pas important în combaterea dependenței digitale și a expunerii la conținut toxic. Sper că acesta va fi un semnal de alarmă pentru toate platformele să prioritizeze bunăstarea utilizatorilor lor peste profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -