Podurile peste Prut, care leagă România de Moldova, vor fi reabilitate cu fonduri UE, a anunțat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Tot din bani europeni se va construi de la zero un pod nou la Ungheni, unde se va termina Autostrada A8. Demersul este explicat de ministru astfel: “O infrastructură modernă este cheia ridicării și dezvoltării economice a regiunilor“.
E vorba de 4 poduri deja existente și unul nou, iar venirea la putere a partidului Maiei Sandu, în Moldova, laolaltă cu guvernarea actualei coaliții în România, asigură voința politică pentru acest foarte important pas spre integrarea Moldovei în spațiul european.
Până acum, atât socialiștii de dincolo de Prut (coordonați de Moscova), cât și social-democrații de la București (de asemenea de extracție comunistă) au mimat doar interesul pentru apropierea dintre Moldova și România. Și unii, și alții manifestă o mare ostilitate față de Uniunea Europeană și față de ideea apropierii de Occident, sugerând că păstrarea țărilor într-o zonă gri ar fi mai convenabilă.
Nici AUR, pretinsul partid naționalist condus de fostul lider de galerie George Simion, nu e prea fericit cu inițiative precum strângerea reală a legăturilor cu Moldova. Extremiști, înverșunați contra UE și tăcuți când vine vorba despre agresiunile Rusiei, „AUR-iștii” militează doar verbal pentru unirea României cu Moldova, toate acțiunile lor fiind stridente și de natură să servească, exact pe dos, interesele celor care se opun acestui lucru.
Anunțul făcut de ministrul Cătălin Drulă despre modernizarea podurilor peste Prut dintre România și Moldova
„REABILITĂM PODURILE DE PESTE PRUT ȘI CONSTRUIM UNUL NOU
Îmbunătățim prin infrastructură legăturile dintre România și Republica Moldova! Compania de drumuri are în derulare cinci proiecte importante, finanțate prin fonduri europene nerambursabile, pentru reabilitarea podurilor de peste Prut și pentru construirea unui nou pod peste acest râu, la Ungheni.
Iată despre ce proiecte vorbim:
- Podul de la Galați – Giurgiulești, pe DN 2B.
A fost construit în 1949 și are o lungime de 125 de metri.
Execuția lucrărilor a pornit chiar în iulie și se va încheia peste 9 luni.
Aici se va consolida grinda cu zăbrele,
tablierul va fi sablat și vopsit,
placa de beton armat care susține calea pe pod va fi reparată,
calea pe pod și trotuarele vor fi refăcute,
se vor schimba parapetele pietonale și de siguranță,
rampele de acces vor fi refăcute,
iar picioarele podului vor fi protejate de un dig de piatră brută.
- Podul de la Ungheni, de pe Autostrada Unirii A8 Tg. Mureș-Iași-Ungheni (unde proiectarea este deja în derulare). Studiul de fezabilitate pentru pod e finalizat, iar, după ce obținem acordul de mediu aflat în procedură, lansăm licitația de proiectare și execuție.
- Podul de la Albița – Leușeni, pe DN 24B.
- Podul de la Sculeni, pe DN 24.
- Podul de la Oancea – Cahul, pe DN 26A.
Pentru acestea din urmă, CNAIR lucrează deja la proiectele de reabilitare care se vor desfășura pe modelul Podului de la Galați – Giurgiulești.
Accesul peste râul Prut devine astfel mai ușor și mai sigur prin toate aceste puncte, spre beneficiul cetățenilor României și cei ai Republicii Moldova.
O infrastructură modernă este cheia ridicării și dezvoltării economice a regiunilor care sunt deservite de ea. Pentru asta luptăm în #RevoluțiaBuneiGuvernări.“
P’aleaaa… „DE-FLORI” (Sic!), la MAREEEEE modă pe la începutul anilor ’90, las’ le reparăm noi…
De fapt, NOI, românii de dincoace de Prut, trebuie să construim poduri… ECONOMICE, SOCIALE și CULTURALE, cu/spre FRAȚII (!!!) de pe celălalt mal al râului, DAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!!!
[…] UE apropie România de Basarabia. Poduri peste Prut, reparate sau construite cu bani europeni –… 26 iulie […]