Armata ucraineană începe retragerea din Severodonețk, anunță guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, citat de BBC. Trupelor care mai rezistau în ruinele orașului li s-a cerut să-l evacueze deoarece pierderile deveniseră prea mari comparativ cu avantajul de a menține poziția. Rusia reușește astfel, în sfârșit, să cucerească o localitate pe care se chinuie de aproape 3 luni s-o ocupe și asupra căreia, începând din luna mai, și-a concentrat toate forțele militare disponibile.
Rușii controlau, înainte ca ucrainenii să înceapă retragerea, aproximativ 85% din ceea ce a fost cândva orașul Severodonețk. Invadatorii l-au bombardat atât de crunt, încât acum nu mai e locuibil. Circa 80% dintre clădiri trebuie demolate, fiind complet distruse. Pentru că n-au reușit nici să-l încercuiască, nici să-l cucerească prin lupte la sol, rușii l-au bombardat zi și noapte până când n-a mai rămas nimic din el.
Pierderile deveniseră pentru ucraineni mult prea mari, rușii având o superioritate în artilerie de 20 la 1. „A rămâne pe poziții care au fost bombardate fără încetare timp de luni de zile nu are sens, pur și simplu”, a declarat Serhii Haidai.
Forțele rusești au făcut progrese în ultimele zile și acum sunt pe cale să încercuiască și orașul vecin Lisiceansk, din spatele Severodonețk. Haidai a spus despre garnizoana ucraineană din Severodonețk: „Au primit ordin să se retragă pe noi poziții și de acolo să-și continue operațiunile. Nu are rost să rămânem pe poziții care au fost distruse timp de mai multe luni doar de dragul de a rămâne”.
Lisiceanks rămâne acum ultima poziție ucraineană în regiunea Lugansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc estul Donbassului.
Ucrainenii au procedat corect. Trebuie evitata eroarea de la Mariupol. A cădea prizonier la ruși înseamnă moartea în lagăr in 90% din cazuri. La Stalingrad din 90000 de prizonieri germani au supraviețuit doar 7000. Asta spune tot despre tratamentul aplicat de ruși prizonierilor.