Aproximativ 20.000 de militari ruși aflați pe malul vestic al Niprului sunt prinși într-un soi de capcană după ce ucrainenii au reușit, în cursul zilei de luni, să distrugă în Herson un pod strategic peste fluviu. În aceste momente, semnalează buletinul de știri zilnic al armatei britanice, rușii se străduiesc să construiască rapid un pod de barje pe care să reia urgent aprovizionarea trupelor rămase fără muniții, combustibil și alimente.
Ceea ce este cel mai interesant, în această operațiune, e că rachetele ucrainene – nu e clar deocamdată ce arme au fost folosite – au lovit podul Antonivski, de pe Autostrada M-14, fără ca puternica apărare antiaeriană amplasată de ruși în jurul acestui pod-cheie să reacționeze în vreun fel. Printre dispozitivele care protejau obiectivul era și unul din mult-lăudatele sisteme antiaeriene TOR, cu rază scurtă de acțiune, care acționează – în principiu – pe orice fel de vreme contra avioanelor, elicopterelor, rachetelor de croazieră, dronelor și rachetelor balistice. Din motive necunoscute, sistemul TOR nu s-a activat, iar podul s-a prăbușit, sub loviturile rachetelor ucrainene, într-una din secțiunile sale din mijloc.
Atacul, confirmat de Serhii Hlan, șeful Departamentului de Poliție din Herson, a avut loc exact când pe pod traversa un convoi de camioane militare rusești încărcate cu muniție. Nu se știe dacă această sincronizare a fost un accident sau o premeditare, dar cert este că minimum unul din camioane a fost lovit de o rachetă pe podul Antonivski, ceea ce a amplificat masiv explozia și daunele.
Lovitura va avea un impact logistic foarte mare asupra Armatei 42 Combinate a rușilor, care apără în prezent Hersonul în fața presiunii ucrainenilor. Tocmai de aceea rușii s-au apucat chiar de a doua zi să facă un pod plutitor lângă cel distrus.
Britanicii spun însă că noua construcție va fi cu mult mai ușor de avariat în viitoarele atacuri ucrainene.
Loviturile de mare precizie din ultimele săptămâni au dus la o agravare progresivă a situației logistice pe care o au rușii, aceștia confruntându-se în acest moment cu probleme similare celor din perioada martie-aprilie. Ucrainenii au distrus zeci de depozite de muniții și carburanți, precum și cartiere generale, puncte de comandă și control și stații radar din spatele frontului. Pentru a ieși din raza de acțiune a rachetelor HIMARS, rușii și-au reconstituit depozitele la peste 60 de kilometri în spatele frontului, timpul de transport al proviziilor dublându-se. Simultan, s-a intrat în criză de camioane (e nevoie de un număr dublu de mașini acum), de șoferi, piese de schimb și carburant.
Zona Herson e cea mai periclitată pentru ruși, pentru că aici convoaiele trebuie să treacă de pe malul estic pe cel vestic al Niprului. Doar existența unor poduri poate asigura un flux eficient de aprovizionare. Lovirea acestora de către ucraineni ar face, treptat, imposibil de apărat zona aflată la vest de fluviu – inclusiv marele oraș Herson.