Ucraina va fi condusă de un clovn. Cine râde mai bine la urmă: Rusia sau Europa?

0
2515

Showman-ul Volodimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei. Potrivit primelor sondaje, Zelenski a obținut 73% din voturi. Pentru președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, au votat doar 25% dintre ucraineni.

Pentru Volodimir Zelenski, proverbul potrivit căruia „cine râde la urmă, râde mai bine” ar putea fi de două ori valabil. Omul a cărui meserie în ultimii ani a fost să facă lumea să râdă are cele mai bune șanse să câștige scrutinul prezidențial ucrainean.

Potrivit sondajelor, două treimi dintre ucraineni ar vota cu fostul showman. În primul tur, desfășurat pe 31 martie, Zelenski a obținut aproximativ 30 la sută din voturi, de două ori mai mult decât Petro Poroșenko, actualul președinte.

Urmările dezamăgirii față de politică

Explicația succesului se regăsește probabil în politica ucraineană, care în ultimele decenii a avut o imagine dezastruoasă. Chiar și Poroșenko, care este nepopular, ba chiar urât de unii alegători, trebuie să se întrebe dacă și-a evaluat corect șansele de realegere.

Acești ucraineni, care au fost forța motrice din spatele schimbării puterii în 2014 și care se consideră a fi patrioți pro-occidentali, privesc succesul lui Zelenski cu un amestec de îngrijorare și disperare.

În primul rând pe rețelele sociale el este considerat un comediant vorbitor de limbă rusă care a caricaturizat patriotismul ucrainean. După anexarea Crimeei, îndepărtarea de Rusia și limba rusă a fost punctul central al politicii ucrainene, notează Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Zelenski nu avea experiență și ar putea duce țara într-o criză, se tem unii. Alții avertizează asupra unei răzbunări a forțelor din jurul ex-președintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia.

Mari necunoscute sunt rolul și influența consilierilor și oligarhilor asupra lui Zelenski dacă acesta va ajunge președinte. O victorie a sa în alegeri nu i-ar fi suficientă pentru a conduce țara. La toamnă au loc alegeri legislative, iar la Kiev se speculează că Zelinski ar putea forța organizarea anticipată a acestora, în încercarea de a-și introduce în Parlament propriul partid, care deocamdată există doar pe hârtie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here