Ucraina și Moldova au primit oficial statutul de țări candidate la aderarea la UE după ce, joi după-amiază, Consiliul Europei a votat acest lucru. Decizia a fost caracterizată ca fiind „excepțională” de președintele român Klaus Iohannis, în timp ce Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că „este un moment istoric” și „un pas crucial” al Ucrainei și Moldovei către UE. „Viitorul nostru este împreună”, a adăugat Charles Michel pe Twitter.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a mulțumit joi noaptea șefilor de state europene pentru susținerea țării sale, menționând că acesta era cel mai mare pas care putea fi făcut în acest moment.
Emmanuel Macron, președintele Franței, a afirmat după votul celor 27 de țări membre, într-o conferință de presă comună cu Charles Michel și Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene), că acesta este “un semnal puternic trimis Rusiei” de către Europa.
Există însă și o dimensiune locală foarte importantă care privește direct România în această decizie luată joi de Consiliul Europei. Ucraina va fi, după cum afirmă experți în relații internaționale și în zona spațiului ex-sovietic, o forță regională foarte importantă în viitor.
Agreement. #EUCO has just decided EU candidate status to Ukraine and Moldova.
A historic moment.
Today marks a crucial step on your path towards the EU.
Congratulations @ZelenskyyUa and @sandumaiamd and the people of Ukraine 🇺🇦 and 🇲🇩
Our future is together.
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 23, 2022
Relațiile României cu Ucraina, după apariția acestui stat, n-au fost întotdeauna cele mai bune, explică istoricul și rusologul Armand Goșu. Dar acest război, care va forja o națiune foarte puternică – Ucraina – este și momentul în care se pot reseta relațiile româno-ucrainene. Acum se pun bazele unei cooperări pe termen foarte lung, iar ajutorul diplomatic, economic și nu numai oferit de România va cântări enorm în traiectoria viitoare a vecinătății cu un stat mare, cu populație numeroasă și resurse bogate.
În mesajul adresat României, Zelenski a menționat joi noaptea: ”Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”.
Diplomatul și profesorul Valentin Naumescu, fost secretar de stat în Ministerul de Externe și autor de studii privind relațiile internaționale, a comentat la cald, pe contul său de Facebook. El a arătat că Moldova și Ucraina au primit statutul de candidată la aderarea la UE ca urmare a agresiunii rusești, tot așa cum România a intrat în NATO ca urmare a războiului din Kosovo. Însă trebuie să fim realiști, acesta e doar un pas simbolic și nu se știe dacă aderarea la UE a acestor state ex-sovietice se va realiza vreodată, pentru că drumul e foarte lung.
În ceea ce ne privește pe noi, spune Naumescu, România trebuie să intre într-un parteneriat cu Ucraina și să ajute Moldova să iasă, în sfârșit, din „lumea rusă“ în care e captivă de 200 de ani.
Comentariul diplomatului Valentin Naumescu despre decizia Consiliului Europei de a acorda Moldovei și Ucrainei statutul de țări candidate la aderarea la UE
„Oricât ar părea de cinic, războaiele mișcă lumea.
Ucraina și Republica Moldova- state candidate la aderarea la UE!
România a devenit țară membră a NATO după Războiul din Kosovo (să nu intram acum în detalii).
Felicitări Ucraina și Republica Moldova!
Propun să rămânem lucizi. Este un pas important, fie și simbolic, dar să nu ne îmbătam cu apă rece.
Aderarea la UE este departe și nici nu știm cu certitudine dacă va veni vreodată.
Dar statutul în sine de țări candidate mută întreaga relație UE-Ucraina și UE-Republica Moldova în altă categorie, superioară, iar beneficii pentru cetățeni vor exista, în anii următori.
Obiectivul politic care urmează este deschiderea oficială a negocierilor de aderare, o etapă distinctă de cea soluționată astăzi. Ar putea dura ani.
România va trebui să dezvolte o relație de parteneriat cu Ucraina (o viitoare putere regională semnificativă în Europa de Est) și să ajute cu toate puterile și priceperea Republica Moldova să se apropie de lumea europeană, ieșind definitiv din «lumea rusă».