Ucraina, sabotată din interior de contrabandiștii de alcool cu „rădăcini rusești”. Gaură anuală la buget: un miliard de dolari

0
618

Statul ucrainean trebuie să lupte nu doar cu invadatorii ruși, ci și cu o parte din cetățenii săi care-i subțiază serios veniturile prin desfășurarea unor activități uriașe de contrabandă cu alcool, țigări sau combustibil. Din această cauză, bugetul țării pierde anual 30 de miliarde de grivne (circa un miliard de dolari).

Conform site-ului Obozrevatel.com, situația are totuși o explicație logică. Așa-zisele fabrici autohtone de alcool au de fapt „rădăcini rusești”. Ele și-au diminuat producția oficială pentru a încuraja piața neagră, unde vodca a ajuns să se vândă cu doar 50 de grivne (7 lei), deși inițial costa 90 de grivne (13 lei).

Chestionat pe această temă, Daniil Ghetmanțev, șeful Comisiei pentru finanțe, politică fiscală și vamală din Parlamentul de la Kiev, a furnizat vești sumbre: „Situația de pe piață este destul de proastă. Nu știu dacă oamenii legii sunt la curent, dar în trei luni de zile alcoolul ilegal a scăzut de la 90 la 50 de grivne. Bugetul este prejudiciat anual cu 30 de miliarde de grivne. Nu înțeleg de ce, la 30 de ani de la declararea independenței și în al doilea an al marelui război, ar trebui făcute constatări despre existența grupurilor organizate”.

Fabrica din Jitomir poate produce 111.000 de decalitri, dar n-a scos niciunul!

Invitați să participe la o ședință a comitetului de profil, jurnaliștii de la Obozrevatel.com au intrat în posesia unor statistici de-a dreptul șocante despre producția de alcool din marile fabrici de pe teritoriul Ucrainei.

Fabrica din Kiev are capacitatea să producă 219.000 de decalitri de alcool pe lună, dar scoate doar 83.000!

Fabrica din Jitomir poate produce 111.000 de decalitri, dar n-a scos niciunul!

Fabrica din Harkov poate produce 522.000 de decalitri, dar a scos oficial doar 83.000!

Obozrevatel.com: „Indirect, aceste cifre confirmă că nu tot alcoolul intră pe piața legală. Totuși, acest lucru nu poate fi confirmat fără dovezi. Cele două companii (cele de la Jitomir și Harkov – n. red.) au și rădăcini rusești. Obozrevatel va studia aceste informații în viitorul apropiat și vom numi și acele întreprinderi care sunt încă deținute de ruși”.

„Înregistrările de pe camere nu ajung la sediul central al Fiscului și probabil că nu sunt stocate nicăieri”

În același timp, publicația citată atrage atenția asupra faptului că „bugetul pierde anual zeci de miliarde de grivne într-o situație de deficit acut” și că „sunt cunoscute firmele care produc și vând alcool și produse din tutun fără să plătească accize, precum și funcționarii care răspund de acest lucru”. Și asta, cu atât mai mult cu cât cele mai multe posturi bugetare din Ucraina sunt finanțate prin împrumuturi și granturi internaționale.

Obozrevatel.com: „În cazul alcoolului, forțele de securitate cunosc toate întreprinderile producătoare. Fiecare este echipată cu o cameră, care ar trebui să înregistreze unde sunt expediate produsele și în ce cantitate. La posturi lucrează 150 de fiscalişti. Aceştia trebuie să monitorizeze dacă se exportă produse neînregistrate. Înregistrările de pe camere nu ajung însă la sediul central al fiscului și probabil că nu sunt stocate nicăieri”.

Vodca se vinde în „pachete tetra”, deși acestea sunt interzise. Doar în Kiev sunt 300 de puncte de vânzare de țigări de contrabandă

Legat de contrabanda cu țigări, în Ucraina se produc ilegal în jur de 10.000 de cutii a câte 500 de pachete fiecare. Falsurile sunt grosolane, amintind de cele din China comunistă.

Obozrevatel.com: „În condiții artizanale, se produc aproximativ 10.000 de cutii de țigări a câte 500 de pachete fiecare. Ele falsifică atât mărcile internaționale, cât și pe cele ucrainene. Țigările contrafăcute sunt vândute atât pe plan intern, cât și în străinătate. Doar în capitală există câteva sute de astfel de puncte de vânzare. Țigările și băuturile spirtoase contrafăcute pot fi cumpărate și online. Există magazine online mari care oferă produse la prețuri mici. Două piețe funcționează în paralel: cea albă, care finanțează bugetul, și cea gri, care finanțează funcționarii corupți cu mită”.

Numai în Kiev există vreo 300 de puncte de vânzare de țigări de contrabandă, iar produsele din tutun fără accize pot fi cumpărate de pe zeci de site-uri necontrolate de autorități. Se achiziționează lejer și vodcă în „pachete tetra” din magazinele online, deși vânzarea lor în astfel de recipiente este strict interzisă.

Obozrevatel.com: „Ucraina nu va putea deveni membră a Uniunii Europene fără să învețe să respecte legile și să plătească taxe. Pe de o parte, afacerile gri și oficialii corupți câștigă bani din contrabandă. Pe de altă parte, ucrainenii înșiși continuă să-și folosească serviciile. În loc să sesizeze poliția despre un punct de vânzare ilegal de produse accizabile, unii consumatori preferă să cumpere produse acolo unde este mai ieftin”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

* VIDEO. „Ambuscada” pregătită Codruței Kovesi de slugile fugarului Ghiță: Simion o hăituiește pe stradă, Ciutacu pe TokTok, iar Ponta pe Facebook. Cascadă de minciuni, cu Ponta în rolul de mitoman-fără-egal

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Rețeta Guvernului PSD-PNL pentru miliardele din PNRR: o parte „s-au pierdut”, o parte „s-au furat”! Kovesi: „În România avem trei anchete în desfășurare”

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Austeritate doar pentru popor: șefimea din ministerul lui Burduja tocmai și-a cumpărat 6 iPhone 14 la 7.247 de lei bucata. Ciolacu anunțase că Guvernul „strânge cureaua“

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here