Ucraina pierde al doilea mare susținător al său: premierul britanic Boris Johnson a demisionat. Rusia exultă: „Sperăm să ajungă la putere în Marea Britanie persoane mai profesioniste”

3
1944
Premierul britanic Boris Johnson, un mare aliat al lui Volodimir Zelenski și al Ucrainei, pleacă din funcție. Rușii exultă

Boris Johnson, premierul Marii Britanii și unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei în fața invaziei rusești, a demisionat joi din funcție. Presat de Partidul Conservator pe care-l conduce și afectat de o serie nesfârșită de scandaluri interne, de la petreceri în pandemie până la acuzații că a protejat un amic vinovat de hărțuire sexuală, Johnson – mare susținător al Brexitului – a cedat și și-a anunțat plecarea. La Moscova, vestea a fost întâmpinată cu entuziasm. Putin speră că următorul premier britanic va fi mai puțin interesat de subiectul ucrainean.

În ultimele zile, tensiunile de pe scena politică britanică atinseseră paroxismul. 54 de membri ai Partidului Conservator, de guvernământ, își depuseseră demisia din diversele funcții pe care le aveau în Executiv. Numai miercuri demisionaseră încă doi miniștri. Joi, la ora locală 12.30, Boris Johnson a anunțat că demisionează atât din fruntea Guvernului, cât și a Partidului Conservator. El a anunțat că va rămâne premier interimar până ce Parlamentul va desemna un succesor, dar nici acest lucru nu e acceptat de conservatori, mulți dintre ei excluzând această variantă.

Boris Johnson a menționat, printre altele, în momentul anunțării demisiei: “E clară acum dorința majorității parlamentare că e nevoie de un nou premier și un nou lider al Partidului Conservator. Am agreat cu liderii patidului că procesul de alegere a unui nou lider trebuie să înceapă acum. Voi servi în funcție până când noul lider va fi ales. Vă mulțumesc tuturor pentru voturile date Partidului Conservator. Am luptat din greu în ultimele zile pentru a continua să vă servesc așa cum am promis. Îmi pare rău că trebuie să părăsesc cea mai grozavă slujbă din lume. Sunt extrem de mândru de realizările acestui Guvern în ceea ce privește Brexit, pentru a rezolva relațiile noastre cu continentul… pentru a recupera puterea acestei țări de a-și face propriile legi în Parlament. Sunt mândru că am fost liderii Occidentului în lupta cu Vladimir Putin“.

La Kiev și în toată Ucraina, vestea a fost primită cu tristețe și îngrijorare. Boris Johnson a făcut din Marea Britanie al doilea mare susținător al Ucrainei, după Statele Unite, furnizând armament în valoare de miliarde de euro, asistență tehnică, sprijin diplomatic și moral, organizând primirea refugiaților și multe altele. Prin contrast cu liderii unor mari puteri continentale, precum Franța și Germania, Boris Johnson a fost de neclintit din prima clipă, arătând că Ucraina trebuie sprijinită să învingă și să respingă agresorul rus. Poziția Londrei a fost fermă: nu se pune problema ca Ucrainei să i se ceară să renunțe la teritorii pentru a-l mulțumi pe Putin.

Bucurie și delir conspiraționist la Moscova. Un popular blogger rus anunță că Boris Johnson a fost debarcat, de fapt, pentru că Marea Britanie ar fi pierdut războiul din Ucraina!

În acest timp, la Kremlin, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Puțin era încântat. Dmitri Peskov, reprezentantul președinției ruse, a făcut publică antipatia Moscovei față de Boris Johnson și și-a exprimat satisfacția. Conform lui Peskov, lui Boris Johnson “nu îi place de noi, nici nouă de el”. Rusul a adăugat ironic, citat de AFP, că Moscova speră ca „într-o bună zi să ajungă la putere în Marea Britanie persoane mai profesioniste și în măsură să ia decizii prin dialog”.

Din lumea paralelă a Rusiei, înecată în dezinformări și teorii ale conspirației, viziunea asupra evenimentelor de la Londra e de un ridicol nemărginit. Andrei Medvedev, influencer rus cu 100.000 de urmăritori pe Telegram, a publicat o „analiză” din care rezultă, nici mai mult, nici mai puțin, că Boris Johnson a fost demis de „stăpânii” săi pentru că a pierdut războiul din Ucraina! Letonul Dmitri, cel care a tradus „comentariul” bloggerului rus, avertizează că în această țară majoritatea locuitorilor au aceeași părere cu acesta.
Andrei Medvedev le-a „explicat” urmăritorilor săi: „(…) Despre ce anume era vorba nu putem decât să presupunem. Posibil să fi existat o serie de greșeli și decizii cu care Johnson nu a fost de acord cu alții. Cine a apucat pe cine de fund la o petrecere nu este un motiv de demisie. Este doar un paravan. Voi risca să presupun că Johnson nu a fost în măsură să ofere cursul corect al evenimentelor din Ucraina, ceea ce l-a făcut să devină o slăbiciune. Unii au scris că s-a certat și cu elita militară și cu o parte a serviciilor de informații. Pentru a relansa afacerea-proiect «ukraine» din Ucraina, este nevoie de un alt manager. Oricum, demisia tovarășului Johnson nu va fi mai bună pentru noi. Va veni altcineva mai zelos și, probabil, mai deștept. Cineva care va propune niște acorduri de pace în jurul Ucrainei. Să pregătească unități militare mai capabile ale Armatei ucrainene. În aproximativ cinci ani. Pot să mă înșel, dar istoria sugerează că acesta este foarte mult stilul britanic“.

Dincolo de delirul conspiraționist al rușilor, realitatea este că Boris Johnson era în corzi, în Marea Britanie, încă dinainte de începerea războiului. De fapt, tocmai invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca premierul să mai reziste încă o perioadă, evenimentele făcând Partidul Conservator și opoziția să amâne debarcarea lui Boris Johnson într-un moment atât de critic pe plan extern.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O apropiată a lui Dan Voiculescu a pus mâna pe Domeniul Știrbey din Buftea la un preț derizoriu, cu complicitatea regimului Iohannis-PSD. Proprietatea are 24 de hectare și construcții istorice

* Pariul meu cu Peter Imre, tăiat de Patriciu. Olimpiada lui Oprescu

* Roxana, românca sfâșiată de rechin, era inspector la ANAF Suceava. Dăduse 1.900 de euro pe excursia în Egipt

* Putin e tot mai singur: chinezul Xi Jinping ar fi refuzat invitația de a vizita Rusia, kazahul Tokaev a promis că va ajuta Europa să facă față crizei energetice

* VIDEO. Occidentul începe să pompeze cu adevărat armament în Ucraina. Biden: vom livra 140.000 de sisteme antitanc, 600 de tancuri, 500 de tunuri, lansatoare de rachete avansate, sisteme antiaeriene

* Incredibilul colaps economic al Rusiei. Primele date: producția de mașini a scăzut cu 97,6%, frigidere – 58,1%, mașini de spălat – 59,2%, vagoane de tren – 59,8%

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Regimul Putin l-a arestat ca „dezertor” pe portarul naționalei de hochei a Rusiei, vicecampion olimpic în acest an. Legitimat la un club din SUA, Ivan Fedotov va fi dus cu forța la recrutare și, posibil, trimis pe frontul din Ucraina

* Simona Halep intră ca uraganul în „sferturi” la Wimbledon: 6-1, 6-2 cu jucătoarea nr. 4 a lumii! Parcurs grozav: 8-0 la seturi, 49-22 la ghemuri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here