sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăOpiniiMitropolitul Ilarion, adjunctul Patriarhului Kiril, a fost destituit după ce a refuzat...

Mitropolitul Ilarion, adjunctul Patriarhului Kiril, a fost destituit după ce a refuzat să susțină războiul lui Putin

-

Mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse și adjunctul patriarhului Kiril, a fost înlăturat din funcție, la ordinul lui Putin. Intelectual rafinat, poliglot, teolog și compozitor, profesor universitar, mitropolitul Ilarion era considerat succesorul actualului patriarh. Acum, acesta a fost tras pe linie moartă, departe de lumina reflectoarelor. 

Spre deosebire de obediența totală și ostentativă a patriarhului Kiril față de Putin și crimele sale, atitudinea mitropolitului Ilarion a fost vădit diferită. În ianuarie 2022, în ajunul războiului, numărul 2 în Biserica Ortodoxă Rusă își expunea opinia față de război, cu referire la conflictele pe care Rusia le-a purtat în timp:

„Să ne amintim cu ce costuri a câștigat Rusia acele războaie. Prețul a fost de milioane de vieți. Să ne amintim entuziasmul cu care Rusia a intrat în el, ce sentimente patriotice au însoțit intrarea Imperiului Rus în acest război. Ar fi putut cineva atunci să-și imagineze că în trei ani Rusia se va prăbuși? Din toate aceste motive, sunt profund convins că un război nu este o metodă de rezolvare a problemelor politice acumulate”

Mitropolitul Ilarion, fostul șef al Departamentului Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. Sursa foto: www.bing.com

De la începutul războiului în Ucraina, mitropolitul Ilarion nu a condamnat ferm invazia și crimele lui Putin, dar nici nu le-a susținut. În forul său interior, mitropolitul Ilarion a pictat în culori potrivite unui creștin violul, crima și genocidul.

- Advertisement -

Doar frica, inerentă firii umane, poate, l-a redus pe mitropolitul Ilarion la liniștea unui câmp cu flori. Lipsa de reacție i-a adus suspendarea din postul de profesor la Universitatea din Fribourg, Elveția, în luna martie.

Tăcerea i-a cauzat mitropolitului Ilarion căderea. Pe de o parte, că nu a condamnat războiul lui Putin, pe de alta, că nu l-a susținut. Vestul și Estul s-au ciocnit în destinul său. Adevărul și minciuna. Viața și moartea. Fiecare parte vede în tăcerea sa altceva, antagonic și trădător. Adevărul ni-l va spune chiar Ilarion, când pericolul de a fi otrăvit sau aruncat de la fereastră va fi doar amintirea unei epoci tiranice.

Asistăm la trista priveliște a decapitării unui ierarh valoros, ce reprezenta cu cinste ortodoxia în lume. Figură deosebit de importantă în Biserica Ortodoxă Rusă, dar și pe scena internațională a comuniunii interconfesionale creștine, mitropolitul Ilarion este el însuși victima tăcută a unui regim tiranic, care strivește pe oricine îndrăznește să gândească altfel decât linia ideologică trasată de criminalul de la Kremlin.

- Advertisement -
Mitropolitul Ilarion, la întâlnirea dintre patriarhul Chiril, al Bisericii Ortodoxe Ruse, și patriarhul Teofil, al Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului. Sursa foto: www.bing.com

Când în Biserica lui Hristos un dictator KGB-ist ajunge să schimbe mitropoliți după bunul plac, Biserica e o anexă a statului, prizonieră celui care a prins-o în mreje și miraje. Și totuși, Dumnezeu nu poate fi batjocorit până la capăt. Asta n-au înțeles tiranii lumii și cei care le fac jocul. Biserica nu e de vânzare. E a lui Hristos, care a murit și înviat pentru ea. Putin și ai lui vor afla că nu pot ascunde sau înăbuși Adevărul, Calea și Viața. Toți cei care au încercat au pierit.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -