După 16 luni de pierderi îngrozitoare, flota de tancuri a Rusiei s-a redus la jumătate și este ușor depășită numeric de cea a Ucrainei, care a primit de la diverse țări 471 de tancuri, relevă o analiză Bloomberg.com. Este o răsturnare absolut spectaculoasă de situație după ce pe 24 februarie 2022, când a început invazia, Rusia avea de aproape 4 ori mai multe tancuri decât Ucraina.
În acest moment, armata Kievului are în jurul a 1.500 de tancuri de diverse tipuri, de la cele occidentale de tipul Leopard până la cele ex-sovietice precum T-72 și T-64. Rusia are aproximativ 1.400 de tancuri, toate de tip ex-sovietic. Cele ceva mai moderne, precum T-90 și T-80, au scăzut mult ca pondere, fiind înlocuite cu modele precum T-64, T-62 sau chiar T-54/55, vechi de aproximativ 70 de ani.
Actualizarea datelor privind potențialul militar al celor două tabere a fost făcută de Institutul Kiel pentru Economie Mondială din Germania, care gestionează contul de Twitter Ukraine Support Tracker. Autorii acestor actualizări adaugă că sunt așteptate în curând livrarea altor 286 de tancuri părții ucrainene, „chiar dacă ritmul noilor promisiuni a încetinit”.
Tot ca urmare a pierderilor catastrofale înregistrate de ruși și a livrărilor de armament dinspre UE și dinspre Statele Unite, a început să scadă semnificativ și diferența între alte tipuri esențiale de arme precum tunurile grele și lansatoarele de rachete.
Bloomberg.com publică un grafic care arată că numărul de tunuri grele rusești a scăzut, de la începutul invaziei până acum, de la 2.300 la 1.900, în timp ce tunurile grele ucrainene au crescut de la 773 la 1.100.
De asemenea, numărul lansatoarelor multiple de rachete s-a redus în tabăra rusă de la 1.100 la 841, în timp ce în tabăra ucraineană a crescut de la 354 la 427.
Sunt luate în calcul și pierderile ucrainenilor, precum și livrările de armament ale industriei rusești. Însă Kievul a pierdut mult mai puține arme, în timp ce complexul militar-industrial al Moscovei produce foarte puțin, fiind grav afectat și de embargoul impus de Occident asupra echipamentelor.
Tony Radakin, șeful Statului Major al Armatei britanice, a oferit de curând unei comisii parlamentare date care vin să susțină cele prezentate de institutul din Kiel: „Rusia a pierdut aproape jumătate din eficiența combativă a armatei sale. În ultimul an a tras 10 milioane de proiectile de artilerie, dar nu poate produce, în cel mai bun caz, decât un milion de proiectile pe an. A pierdut 2.500 de tancuri, dar nu poate produce decât maximum 200 de tancuri pe an”.