Twitter a blocat contul virusologului din Hong Kong care spune că are dovezi privind fabricarea noului coronavirus de către China. Fox News luptă cu Facebook pentru a populariza interviul

0
1334
Doctorița chineză în emisiunea lui Tucker Carlson, de la Fox News. Facebook a făcut foarte puțin vizibil interviul, stârnit riposta postului american de televiziune. FOTO: Facebook

Administratorii rețelei de socializare Twitter au blocat contul doctoriței Li-Meng Yan, virusolog chinez din Hong Kong care afirmă că are dovezi privind fabricarea de către guvernul de la Beijing, în laboratorul de la Wuhan, a noului coronavirus. Doctorița Yan spune că este cercetătoare la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong, iar în momentul în care Twitter i-a suspendat contul, la începutul acestei săptămâni, avea 60.000 de urmăritori, scrie publicația britanică The Independent.

Afirmațiile făcute de doctorița Yan au stârnit mare agitație. Ea susține că poate proba implicarea regimului comunist în producerea virusului care a infectat, până acum, 30 de milioane de oameni în întreaga lume și a ucis aproape un milion.

Doctorița Li-Meng Yan spune că a fugit în SUA pentru a-și salva viața

Li-Meng Yan spune că, pentru a-și salva viața, a fugit în SUA, iar acum se ascunde în Los Angeles.

Twitter nu este la prima decizie controversată pe care o ia, adesea reacțiile companiei fiind percepute ca limitări ale libertății de exprimare în favoarea autorităților. Începând din luna mai, Twitter a introdus o nouă politică în ce privește etichetarea postărilor care conțin informații despre coronavirus.

Astă-iarnă, în lunile ianuarie-februarie, această rețea de socializare a fost singura de unde oamenii din întreaga lume puteau afla ce se petrece cu adevărat în China și mai ales în orașul Wuhan, provincia Hubei, acolo unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Guvernul chinez exercita o cenzură sufocantă, blocând pe cât posibil transmiterea informațiilor reale către exterior. Pe Twitter, oamenii au avut totuși posibilitatea să posteze mesaje și filmulețe care zugrăveau situația reală din oraș.

Imaginile cu străzile pustii, spitalele arhipline, cu sute de oameni claie peste grămadă pe holuri, și pacienți în stare critică abandonați pe culoare contrastau izbitor cu versiunea oficială a regimului, care dădea asigurări că totul e sub control și situația nu e chiar așa de gravă.

Ulterior, după ce a schimbat politica privind mesajele legate de Covid, Twitter a motivat că etichetarea acestora este pentru „a oferi explicații sau clarificări suplimentare în situațiile în care riscurile de vătămare asociate unui tweet sunt mai puțin severe, dar în care oamenii pot fi confundați sau induși în eroare de conținut“.

„Teoria alternativă conform căreia virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator de cercetare este însă strict cenzurată în revistele științifice evaluate de colegi“

Numai că, în cazul doctoriței din Hong Kong, Twitter a trecut direct la suspendarea contului! Reprezentanții companiei au refuzat să explice de ce au făcut acest lucru.

Nici Facebook n-are încredere în ceea ce spune doctorița Yan. Tucker Carlson, în emisiunea căruia a venit medicul virusolog, a postat interviul pe contul său de Facebook. Administratorii nu l-au șters, dar i-au pus eticheta “Principalele afirmații sunt inexacte”.

Diferența de abordare este radical diferită între giganții rețelelor de socializare și postul de televiziune Fox News. Dacă Twitter și Facebook o tratează pe doctorița Yan ca pe o impostoare, conform cu discursul oficial al autorităților chineze, în schimb jurnaliștii o văd ca pe un avertizor de integritate („Chinese whistleblower”). Tucker Carlson a postat în ultimele ore două mesaje furioase pe contul său de Facebook: „Denunțătorul chinez către Tucker: acest virus a fost făcut într-un laborator și pot dovedi asta. ** Update: Facebook face tot posibilul să cenzureze acest video**“ și „Facebook lucrează din greu pentru a se asigura că nu poți vedea ultima noastră postare despre un avertizor de integritate în problema coronavirus. Nu vor să distribui videoclipul și limitează numărul de persoane care îl pot vizualiza. Aceasta este cenzură și o vom aborda în emisiunea noastră de diseară de la ora 8 pe Fox News“.

Aceste mesaje, care pot da apă la moară și conspiraționiștilor, au strâns 160.000 de aprecieri, 19.000 de comentarii și 38.000 de redistribuiri.

Medicul Yan a semnat, alături de alți trei colegi, un raport care tratează originea Covid-19. Printre altele, documentul conține următoarele rânduri: “Teoria originii naturale, deși acceptată pe scară largă, nu are un sprijin substanțial. Teoria alternativă conform căreia virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator de cercetare este însă strict cenzurată în revistele științifice evaluate de colegi“.

Invitată la Fox News, ea a afirmat că virusul “este creat de om”, adăugând: “Am dovezi care să arate de ce o pot face, ce au făcut, cum au făcut. Iar lumea
științifică tace. Lucrează împreună cu Partidul Comunist Chinez, nu vor ca oamenii să știe adevărul”.

Universitatea din Hong Kong neagă concluziile cercetătoarei. În același timp, China a blocat accesul medicilor de la OMS în Wuhan

Într-o reacție previzibilă, Universitatea din Hong Kong, de unde a fugit doctorița, contestă concluziile raportului: “Declarația doctorului Yan nu este în concordanță cu faptele. Nu are nicio bază științifică, seamănă cu zvonurile”.

De când a izbucnit criza coronavirus, tema originii acestui agent patogen care a răvășit lumea a rămas foarte controversată. Despre posibila producere a virusului în laborator, de către chinezi, au vorbit președintele american Donald Trump și premierul britanic Boris Johnson, precum și un raport secret al serviciilor de informații occidentale. Chinezii au negat vehement, iar numeroși cercetători au afirmat fie că virusul e natural (deci nu produs în laborator), fie că nu se poate demonstra dacă e natural sau artificial.

În același timp, China s-a opus cu obstinație anchetelor internaționale în Wuhan, acolo unde se presupune că a izbucnit pandemia. Ultima misiune a Organizației Mondiale a Sănătății, trimisă în China să investigheze cum s-a răspândit virusul la oameni, a fost peste tot, mai puțin în Wuhan, unde autoritățile comuniste i-au interzis accesul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here