Scrisoarea lui Trump către Erdogan: „Nu fiți căpos! Nu fiți nesăbuit! Vă sun mai târziu”. Erdogan a aruncat-o la coșul de gunoi

3
2115
Trump - Erdogan

Preşedintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, pe 9 octombrie, în care îl avertizează să încheie un acord cu militanţii kurzi din Siria, pentru a evita astfel ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Limbajul folosit de președintele american este unul neobișnuit la acest nivel, chiar dacă se adresa unui dictator.

„Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fiţi căpos. Nu fiţi nesăbuit! Vă sun mai târziu”, i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii, obţinută de Fox News şi a cărei autenticitate a fost confirmată de alte surse media americane.

Data scrisorii, 9 octombrie, arată că epistola a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme, notează DPA.

Liderul de la Casa Albă a ataşat la scrisoarea către Erdogan o scrisoare din partea unui lider kurd, în care acesta îşi exprimă dorinţa de a ajunge la un compromis cu Turcia.

„Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce – şi aşa voi face”, a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe omologul său turc: „Hai să găsim un acord bun”.

Dezvăluirea scrisorii survine după ce, miercuri, preşedintele turc s-a plâns că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american, privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria.

„Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri”, a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. „Nu mai ţinem pasul”, a repetat Erdogan, citat de ziarul turc „Hürriyet”.

Erdogan le-a mai dezvăluit jurnaliştilor că săptămâna aceasta, într-o convorbire telefonică, i-a dat lui Trump sfaturi privind relaţia cu presa. „I-am spus: «Uneori vă înfuriaţi foarte tare pe mass-media. Sunteţi sub influenţa lor. Nu le daţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Aşa ceva nu le stă bine liderilor puternici»”, a susţinut preşedintele turc.

Care a fost soarta scrisorii? „Președintele Erdogan a primit scrisoarea, a respins-o complet și a aruncat-o la coșul de gunoi”, au declarat surse prezidențiale de la Ankara, citate de BBC. Postul britanic observă că este greu de imaginat un asemenea limbaj între președinți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

3 COMENTARII

  1. Ceea ce face DEMENTUL (!!!!!) de Erdogan in Nordul-Siriei, impotriva kurzilor (care… i-au ajutat – DECISIV ! – pe americani sa distruga CRIMINALA organizatie I.S.I.S. !), incepe sa semene a… GENOCID in-toata-regula !!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here