Donald Trump, președintele SUA, a anunțat luni că va retrage 9.500 din cei 34.500 de soldați americani dislocați în Germania, confirmând astfel zvonurile și temele apărute în ultimele zile.
Principalul pericol, semnalat de generalii americani și britanici, este Rusia, care va încerca să profite de slăbirea forței americane pentru a testa NATO cu o invazie a portului ucrainean Odessa, apoi a României sau țărilor baltice.
Trump a anunțat oficial: retrage 9.500 de soldați americani din Germania. Generalii NATO se tem că Rusia va profita și va iniția noi invazii
Trump a anunțat luni că numărul soldaților americani menținuți în Germania va fi redus la 25.000, pentru că aceștia presupun “un cost extraordinar” pentru SUA.
În stilul caracteristic, președintele american a acuzat Germania că n-a fost corectă cu SUA: “Dacă facem rău comerțului, facem rău și NATO”. Trump, care de la venirea în funcție acuză constant Europa că profită de pe urma securității furnizate de America, a indicat Germania ca fiind “cel mai rău profitor”.
Discuția este însă mai amplă, pentru că, după Al Doilea Război Mondial, a existat un consens internațional ca Germania să nu mai posede o forță militară de proporții și nici să nu dețină arme nucleare.
Cât timp Uniunea Sovietică a controlat Estul Europei, inclusiv o parte din Germania (fosta RDG), această țară din centrul continentului a jucat un rol capital în Războiul Rece dintre comuniști și Occident. Încă din 1917, de la lovitura de stat în care au capturat puterea în Rusia, bolșevicii au văzut în Germania cheia victoriei în Europa.
După Al Doilea Război Mondial, țelul a rămas nemodificat.
Căderea comunismului a dus o perioadă la calmarea situației și a favorizat reunificarea Germaniei.
În 1996, un fost secretar de stat american al apărării a scris o carte în care descria scenariul retragerii SUA, urmat de invadarea Europei de către ruși
Venirea la putere a lui Putin, fost ofițer KGB cu activitate în Germania de Est și nostalgic al imperialismului sovietic, a redeschis subiectul expansiunii rusești în detrimentul altor state.
Situația a fost corect intuită de un fost secretar de stat al apărării, Caspar Weinberger (1981-1987), din perioada președintelui Ronald Reagan, care a și scris o carte, “Next War” (“Următorul Război”), apărută în 1996.
În mod profetic, acesta descria atunci o situație foarte asemănătoare celei consemnate după 2014. În scenariul lui Weinberger, un președinte rus nostalgic, agent KGB, preia puterea la Moscova și reîncepe cursa înarmărilor, profitând de faptul că Statele Unite își reduc forțele militare pentru a face economii. Apoi invadează și ocupă Polonia, stat NATO.
Generalul Hodges, fostul șef al armatei SUA în Europa: “Rușii ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în țările baltice”
În urmă cu câteva zile, generalul Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa și foarte bun cunoscător al situației din Est, a avertizat, într-un interviu acordat ziarului britanic „The Times”, că retragerea SUA va încuraja agresiunile Rusiei.
„Dacă ei (rușii – n. red.) consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a menționat Hodges, ca reacție la zvonurile (confirmate între timp) că Trump vrea să retragă o parte din forțele americane din Germania.
Siderat, generalul a calificat intenția lui Trump drept “o nebunie” și “o greșeală colosală”. El consideră că se sacrifică poziția SUA în lume pentru niște ipotetice avantaje electorale de moment – alegerile prezidențiale din America sunt programate în această toamnă.
Hodges a avertizat anul trecut că, dacă NATO nu întărește urgent zona Mării Negre, va urma o invazie a Rusiei. „Omuleții verzi” ai lui Putin ar urma să ocupe mai întâi zona ucraineană Odessa, apoi România.